Fædrelandsvennen

Ford vil lage bildeler med 3d-printer

- TOR MJAALAND

Ford vil teste bruk av 3dprinter for å «skrive ut» større bildeler til fremtidige modeller. Og kanskje skal du kunne få dine egne spesialtil­passede bildeler med den nye teknologie­n!

Ifølge en pressemeld­ing fra Ford Norge er selskapet den første blant bilproduse­ntene som forsøker dette med den helt spesielle 3d-printeren Stratasys Infinite Build 3D. Det dreier seg om en 3dprinter like stor som et vanlig rom. Med det nye systemet som Ford har fått på plass i forsknings- og utviklings­senteret i Dearborn, Michigan i USA, kan det i praksis «skrives ut» bildeler i alle former og størrelser.

Systemet er tenkt brukt til produksjon av spesielle deler til bilmodelle­r med lavt volum, spesialtil­passede bildeler eller deler til bygging av prototyper.

– Med denne teknologie­n kan design- og utviklings­prosessen bli mer strømlinje­formet. Vi kan nå hjelpe med å styre utviklinge­n av storskala 3d-printere inn mot bilindustr­iens behov, uttaler teknisk leder for forskning og utvikling av selve produksjon­sprosessen hos Ford, Ellen Lee, i pressemeld­ingen.

Ford ser for seg at 3d-utskrifter i fremtiden kan by på enorme fordeler for bilindustr­ien, for blant annet å produsere deler som veier lite for å redusere vekten og dermed bilens drivstoffo­rbruk ytterliger­e.

 ?? FOTO: FORD MOTOR COMPANY ?? Her er 3d-printeren på plass i Fords forsknings- og utviklings­senter i Dearborn, Michigan i USA.
FOTO: FORD MOTOR COMPANY Her er 3d-printeren på plass i Fords forsknings- og utviklings­senter i Dearborn, Michigan i USA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway