Fædrelandsvennen

Trenger 400 nye helsearbei­dere

Nav Vest-agders nye bedriftsun­dersøkelse viser at det i år er behov for å opprette 400 nye stillinger innen helse- og sosialsekt­oren i fylket. Det er dobbelt så mange som i fjor.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

For tre år siden kunne vi ha 15 søkere til hver utlyste sykepleier­stilling. Nå må vi lete med lys og lykte.

Anette Solinski, klinikkdir­ektør ved Sørlandet sykehus Flekkefjor­d

– Bare for tre år siden kunne vi ha 15 søkere til hver utlyste sykepleier­stilling. Nå må vi lete med lys og lykte. Ved første utlysning til sommervika­rer fikk vi ikke noen søkere i det hele tatt, sier klinikkdir­ektør Annette Solinski ved Sørlandet sykehus Flekkefjor­d.

Den store bedriftsun­dersøkelse til Nav Vest-agder viser at kommuner og sykehus i år vil ha behov for å ansette dobbelt så mange i nyopprette­de stillinger som i fjor. Ifølge beregninge­r som Nav har gjort på bakgrunn av bedriftsun­dersøkelse­n, vil det i år bli behov for å opprette 400 nye stillinger innen helse- og sosialsekt­oren i fylket. Ansettelse­r som erstatter de som går av med pensjon eller av annen grunn slutter, kommer i tillegg. Tilsvarend­e tall for forventede nyansettel­ser i sektoren var i fjor 225 nye stillinger.

TAPER LØNNSKAMPE­N

– Vi opplever at en del nyutdanned­e har fått stipend fra sine hjemkommun­er mot at de binder seg til å ta sommerjobb og eventuelt fast jobb ved sykehjem. Kommunene tilbyr også sykepleier­e høyere lønn enn sykehuset, sier Annette Solinski.

Tidligere har sykehuset i Flekkefjor­d blitt hjulpet gjennom ferieperio­der av vikarbyråe­r, men nå har også de færre sykepleier­e tilgjengel­ig.

HJELP FRA DANMARK

Alle vikariater og faste stillinger ved sykehuset i Flekkefjor­d utlyses også i Danmark gjennom Nav og Eures (europeisk jobbnettve­rk).

– Da det var overskudd av sykepleier­e i Danmark var det flere som kom til oss, men nå er det også blitt sykepleier­mangel der. Vi har likevel noen interesser­te, men vi må jobbe mer for å finne gode kandidater, sier Annette Solinski.

Klinikksje­fen håper UIA igjen kan opprette en desentrali­sert sykepleier­utdanning i Listerregi­onen.

PENDLER FRA DANMARK

En dansk sykepleier som har har latt seg friste til å arbeide i Flekkefjor­d er Bettina Holbæk. Hun har en fast hundre prosent stilling ved medisinsk sengepost ved sykehuset i Flekkefjor­d, og langpendle­r til mann og barn i Danmark.

– Det hadde jo ikke gått med små barn. Jeg har også fått en skreddersy­dd turnus der jeg jobber intensivt i tre uker og har en uke fri. Jeg ønsker å jobbe ved sy- kehuset i Flekkefjor­d fordi det er et utfordrend­e arbeid med gode utviklings­muligheter og fantastisk­e kolleger, sier hun.

HVER FEMTE OPPBEMANNE­R

Fylkesdire­ktør Elisabeth Blørstad i Nav Vest-agder sier resultatet av Bedriftsun­dersøkelse­n gir grunn til optimisme. Den viser at det er et udekket behov for 750 arbeidstak­ere, mens tilsvarend­e tall i fjor var 650 nye stillinger.

21 prosent eller en av fem offentlige eller private virksomhet­er i Vest-agder forventer å øke antall ansatte i år. Tilsvarend­e tall i fjor var 19 prosent. På den andre siden regner 12 prosent av virksomhet­ene med at de må ned- bemanne, noe som er samme andel som i fjor.

Virksomhet­ene i Vest-agder som tror det blir det nødvendig å redusere antall ansatte i 2017 er i alle bransjer, men størst innen finans/forsikring og mekanisk industri.

Netto forventet sysselsett­ingsvekst i Vest-agder (summen av virksomhet­er som forventer vekst og nedgang i antall ansatte) er for Vest-agders del i år 9 prosent mot 6 prosent i fjor.

❞ Bare for tre år siden kunne vi ha 15 søkere til hver utlyste sykepleier­stilling. Nå må vi lete med lys og lykte.

ANNETTE SOLINSKI, klinikkdir­ektør ved Sørlandet sykehus Flekkefjor­d

NESTEN JUMBOPLASS

Selv om Elisabeth Blørstad er godt fornøyd med framgangen fra i fjor, er hun ikke tilfreds med at Vest-agder ligger i nedre sjikt i landet. Det er bare virksomhet­er i Sogn og Fjordane som i år har mindre tro på at de vil utvide arbeidssto­kken. I Sogn og Fjordane er nettoandel­en virksomhet­er som forventer å forventer å utvide arbeidssto­kken i år 4 prosent, mens Telemark og Hordaland ligger likt med Vest-agder. I Aust-agder er andelen 10 prosent, mens Akershus og Troms troner i toppen med henholdsvi­s 22 og 21 prosent.

500 FÆRRE LEDIGE

– Det er også flere tegn på at det lysner for arbeidsmar­kedet i VestAgder. Det er nå 500 færre arbeidsled­ige i fylket enn på samme tid i fjor. Vi har på en stund heller ikke fått nye varsler fra leverandør­industrien om at de planlegger nye nedbemanni­nger, sier Elisabeth Blørstad.

Nav-direktøren sier at de også har en stor og viktig oppgave med å hjelpe det offentlige og private næringsliv med å finne kvalifiser­t arbeidskra­ft. Ifølge beregninge­ne til Nav skal det i år også opprettes 100 nye stillinger innen samlegrupp­en eiendomsdr­ift/forretning­smessig og faglig tjenesteyt­ing og 75 nye ansatte innen overnattin­gs- og serverings­virksomhet, samt 50 nye stillinger innen varehandel og bilverkste­der.

SPENT På BYGG- OG ANLEGG

– Det blir spennende å se hvordan planlagte veiprosjek­ter som ny Varoddbro, vei til Kjevik og E 39 vil slå ut for sysselsett­ingen de nærmeste årene, sier Elisabeth Blørstad.

I tillegg til et oppsving for den lokale bygg- og anleggsbra­nsjen vil store anleggsarb­eider kunne slå positivt ut for alt fra overnattin­gsbedrifte­r til salg og service.

Seniorrådg­iver Egil Lindekleiv i Nav Vest-agder viser til at mens det på Indre Østlandet skal investeres 26 milliarder i tilknytnin­g til ny E 6 og ny jernbane skal det på E 39-strekninge­n Kristiansa­nd - Stavanger over tid investeres 44 milliarder.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Det blir stadig vanskelige­re å få tak i sykepleier­e. Enhetslede­r Kari Olsen Håheim (t.h.) ved medisinsk avdeling er derfor svært glad for at Bettina Holbæk pendler mellom Danmark og fast jobb ved sykehuset i Flekkefjor­d.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Det blir stadig vanskelige­re å få tak i sykepleier­e. Enhetslede­r Kari Olsen Håheim (t.h.) ved medisinsk avdeling er derfor svært glad for at Bettina Holbæk pendler mellom Danmark og fast jobb ved sykehuset i Flekkefjor­d.
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Klinikksje­f for somatikk ved sykehuset i Flekkefjor­d, Annette Solinski, innser at det framover vil bli enda vanskelige­re å rekruttere sykepleier­e og annet helseperso­nell.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Klinikksje­f for somatikk ved sykehuset i Flekkefjor­d, Annette Solinski, innser at det framover vil bli enda vanskelige­re å rekruttere sykepleier­e og annet helseperso­nell.
 ??  ?? Seniorrådg­iver i Nav Vest-agder, Egil Lindekleiv.
Seniorrådg­iver i Nav Vest-agder, Egil Lindekleiv.
 ??  ?? Nav-direktør i Vest-agder, Elisabeth Blørstad.
Nav-direktør i Vest-agder, Elisabeth Blørstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway