Fædrelandsvennen

Nicolai Tangen slipper to kunstnere løs i siloen

To av Nordens markante samtidskun­stnere skal i mai skape helt ny kunst i den gamle kornsiloen i Kristiansa­nd. Norske Per Barclay og danske Per Bak Jensen har fått frie hender.

-

– Ja, de har fått helt frie tøyler, bekrefter kunstsamle­r og fondsforva­lter Nicolai Tangen som på vegne av AKO Kunststift­else har engasjert de to fotokunstn­erne til å jobbe i den forfalne siloen før den omskapes til kunstmuseu­m.

I løpet av fire dager i mai skal Barclay og Bak Jensen gjennomfør­e prosjektet som Nicolai Tangen håper vil resultere i ny kunst som skal innlemmes i den stadig voksende Tangensaml­ingen han har donert til fødebyen Kristiansa­nd.

Installasj­onskunstne­r og fotograf Per Barclay (62), som er bosatt i Torino, er kjent over store deler av verden for sine gåtefullt «oljerom» der han dekker gulvene med svart olje og lar den speile arkitektur­en. Det har han gjort eksempelvi­s i italienske palasser, franske bokhandler – og ved fiskehjell i Lofoten.

Nå skal han dekke gulvet i siloens toppetasje med olje før han fotografer­er.

– ØL VILLE PASSE

– Barclay har tidligere også brukt melk, og blod i et slakteri, så jeg mente øl ville passe siden det er en gammel kornsilo, forteller Tangen til Fædrelands­vennen.

– Han var åpen for ideen, men øl gir ikke god nok refleks, så derfor blir det olje, forklarer han.

Ideen til prosjektet er Nicolai Tangens egen, og ble til etter at han i fjor høst hadde vært i Danmark og tilbrakt en dag sammen med den danske kunstfotog­rafen Per Bak Jensen (68).

Bak Jensen er kjent for sine bilder av landskap og forfalne industriom­råder, og 36 av hans bilder er nå innkjøpt til Tangensaml­ingen.

– Jeg tenkte det ville være helt fantastisk å slippe ham løs på siloen, forteller Tangen.

Han diskuterte dette med kuratorer ved Sørlandets Kunstmuseu­m som umiddelbar­t tente på ideen.

– FANGER TOMHETEN

– Da jeg tenkte på hvem andre som kunne gjøre en slik jobb, fremsto Barclay som helt ideell. Vi har også kjøpt inn ti store bilder av ham til samlingen.

– De to har mye til felles, og er i tillegg to av Europas beste kunstfotog­rafer. Selv om de har veldig

forskjelli­g tilnærming, fanger de begge opp tomheten denne typen forfalne bygninger etterlater seg, sier samleren som selv har mastergrad i kunsthisto­rie.

Nicolai Tangen er grunnlegge­r og leder av hedgefonde­t AKO Capital som bar base i London og forvalter milliardve­rdier for ulike kunder. Det er AKO Kunststift­else som formelt eier og kjøper inn kunst til Tangensaml­ingen som nå teller over 1400 verk, og som Sørlandets Kunstmuseu­m har fått evigvarend­e disposisjo­nsrett over.

Det er også AKO Kunststift­el- se som finansiere­r prosjektet med Barclay og Bak Jensen, men Tangen vet ikke hva den endelige prislappen vil bli.

– HISTORISK DOKUMENT

– Det er flere ting som er viktige her. For det første skapes det fin kunst som kan bli klassisk og som skal bli en del av samlingen. Jeg ser også for meg at det kan resultere i kunstplaka­ter som kan brukes i markedsfør­ingen av Kunstsiloe­n. Dessuten får vi siloen dokumenter­t i noe som kan bli et historisk dokument før den bygges om, mener Nicolai Tangen.

Han gir både Kristiansa­nd kommune, Havnevesen­et og Marius Jensen ved SKMU ros for å ha lagt velviljen til ved å gi tilgang til de to kunstnerne og sørge for nødvendige tekniske tiltak.

Kunstsiloe­n er foreløpig bare på tegnebrett­et, men dersom alle brikker faller på plass, er planen at Sørlandets Kunstmuseu­m og Tangensaml­ingen flytter inn i den omskapte siloen i løpet av 2020.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? – De har fått helt frie tøyler, sier kunstsamle­r og fondsforva­lter Nicolai Tangen som har engasjert norske Per Barclay og danske Per Bak Jensen til å skape nye verk i den gamle kornsiloen før den blir kunstmuseu­m.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND – De har fått helt frie tøyler, sier kunstsamle­r og fondsforva­lter Nicolai Tangen som har engasjert norske Per Barclay og danske Per Bak Jensen til å skape nye verk i den gamle kornsiloen før den blir kunstmuseu­m.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Siloens toppetasje skal bli en egen attraksjon i det nye kunstmusee­t. Men først skal Per Barclay skape kunst der. Her fra en arkitektbe­faring i 2016.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Siloens toppetasje skal bli en egen attraksjon i det nye kunstmusee­t. Men først skal Per Barclay skape kunst der. Her fra en arkitektbe­faring i 2016.
 ??  ?? DetteD er noen av bild bildene av d de to k kunstnerne som er innkjøpti kj tilil Tangensaml­ingen:T li «OlieOli felt» (2012) av Per Bak Jensen (øverst til v.), «Lofoten 4» (2012) av Per Barclay (øverst til h.), «Adolf gun, Harstad 8» (2009) av Per...
DetteD er noen av bild bildene av d de to k kunstnerne som er innkjøpti kj tilil Tangensaml­ingen:T li «OlieOli felt» (2012) av Per Bak Jensen (øverst til v.), «Lofoten 4» (2012) av Per Barclay (øverst til h.), «Adolf gun, Harstad 8» (2009) av Per...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway