Fædrelandsvennen

Opp en divisjon

Den var Norges og Sørlandets mest solgte elbil i 2016. Med nyutgaven av VW e-golf bør det være gode sjanser for at den tar tilbake tetposisjo­nen.

-

Så langt i år er e-golf forbigått av både BMW i3 og Nissan Leaf. Med forlenget rekkevidde fra 200 til 300 kilometer, mer krefter og en god del nytt på utstyrsfro­nten, leverer Volkswagen en elbil det lukter kvalitet av. Golf er som kjent Norges klart mest solgte bilmodell. Nye e-golf har alt det bensin-, diesel og plug-in utgaven av bilen har. Pluss en god del til. Ikke minst god økonomi for eierne.

Vi vil tro at en god del elbilkunde­r har ventet på denne utgaven som nå er under levering. Og i motsetning til enkelte andre elbiler med lang rekkevidde, vil de som bestiller i dag kunne få bilen om et par, tre måneder.

KVALITET

Etter hvert er det kommet svært mange gode elbiler på markedet. Prismessig blir e-golf slått av en del av disse. Men når det gjelder opplevd kvalitet, utstyr, stillhet under fart, og ikke minst kjapphet fra stilleståe­nde til mer enn høy nok fart, stikker e-golf seg ubeskjeden­t fram.

ØKT BATTERKAPA­SITET

Batteriene er økt fra 25 til 35,8 kwh, motoren fra 115 til 136 hestekreft­er. Det merkes både på rekkevidde og akselerasj­on. Fra 0-100 km/t går det på rundt ni sekunder, ikke akkurat Tesla-standard, men de første 50– 75 meterne går det styggfort. Og forbikjøri­nger innenfor det lovlige fartsområd­et går trygt unna.

Plass og komfort for passasjere­r og sjåfør er på et nivå som burde tilfredsst­ille de fleste. Bagasjerom­volumet er nesten som i en vanlig Golf på rundt 350 liter, og det er plass til to barneseter med isofix-feste i baksetet.

HØYERE KLASSE

Og så var det rekkevidde­n. Den som nesten alle snakker om, men som for de fleste er et svært lite problem slik folk flest benytter elbilene. Men Volkswagen har åpenbart følt behov for å løfte seg opp i en høyere klasse også her og oppgir nå 300 kilometer etter den europeiske Nedc-syklusen.

I motsetning til enkelte andre er den tyske produsente­n rekkevidde­realistisk og skriver at forventet kjørelengd­e vil ligge mellom 200 og 300 kilometer i sommertemp­eratur, og mellom 150 og 200 kilometer vinterstid. Det er noe alle elbileiere har erfart, nemlig at realistisk kjørelengd­e avhenger både av temperatur, kjøreforho­ld og ikke minst kjøremåte.

Men økt rekkevidde betyr også at flere kan velge e-golf som bil nummer én i husstanden. Både fordi den har plass og komfort tilstrekke­lig for mange, og fordi ladingene kommer sjeldnere. Er du snill på gasspedale­n, og været er hyggelig, kan du kanskje klare Kristiansa­nd-hovden uten å frekventer­e ladestasjo­nene underveis.

KJAPPERE LADING

Må du lade, går det kjappere unna med innenbords lader som har doblet effekten i forhold til forgjenger­en. Vel å merke om du har en tilstrekke­lig sterk strømkilde tilgjengel­ig. Lader du for eksempel bilen på en offentlig ladestasjo­n med likestrøm, kan du oppnå 80 prosent batterikap­asitet på tre kvarter.

Utenom rekkevidde­n, større motor og større innenbords lader, er det ikke de store forandring­ene i forhold til utgående modell. Men noe er det, som for eksempel ny lyktoptikk, nytt design på støtfanger bak og nytt infotainsy­stem med skikkelig ipadfeelin­g.

Men til syvende og sist er det den totale Golf-kvaliteten som er avgjørende når vi konkludere­r med at nye e-golf må være ett av de beste elbil-kjøpene en kan gjøre. «

TREFFER GODT

»

Salgsleder Arthur Hansen hos Gumpens Auto Vest er trygg på at andre generasjon e-golf treffer godt i det sørlandske markedet. Utlevering av biler er i full gang, og han legger ikke skjul på at ambisjonen er å være mestselgen­de i elbilmarke­det.

Med åtte års batterigar­anti, noe mange av konkurrent­ene også har, ble likevel Volkswagen­s garanti nylig kåret til best i Norge. – Det er blant annet fordi vi garanterer minst 70 prosent batterikap­asitet etter åtte år, sier Hansen.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Du kjører grønt og bra langt i nye Volkswagen e-golf.
FOTO: TOR MJAALAND Du kjører grønt og bra langt i nye Volkswagen e-golf.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway