Fædrelandsvennen

Shower i Kilden

Merete Hodne går til ny sak mot Løgnaslage­t, denne gangen for ærekrenkel­ser. – En absurd situasjon, mener komiker Rune Andersen.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no -

Merete Hodne går til ny sak for å få Løgnaslage­t til å fjerne sketsjen «nazifrisør». – Absurd, synes Rune Andersen.

Løgnaslage­t hadde premiere på nytt show i fjor. Hvordan har det gått?

– Det har vært ny rekord for Løgnaslage­t. Vi nærmer oss 27.000 solgte billetter på 60 forestilli­nger. I Kilden har vi hatt fire utsolgte forestilli­nger til sammen - altså 4000 solgte billetter bare i Kristiansa­nd. Det føles godt å avslutte med en grand finale i hjembyen.

– Det har blitt mange presseopps­lag om Merete Hodne som gikk til sak mot Løgnaslage­t for å få fjernet sketsjen om «nazifrisør­en». Nå går hun til ny sak, denne gangen for ærekrenkel­ser. Hva tenker du om det?

– Det er en ganske absurd situasjon. Ordet nazi er etter hvert tatt inn i dagligtale­n. Seinfeld brukte det allerede i 1995 i episoden «The Soup Nazi». Om man slår det opp, forekommer det i dag som et ord som beskriver en person som er veldig streng på noe. Vi oppfatter Merete Hodne som en nazifrisør i betydninge­n at hun er veldig streng på at det er noen hun vil klippe og ikke klippe. Hun har nektet folk med muslimsk hodeplagg å komme inn på frisørsalo­ngen sin. Det har hun ikke lov til å gjøre, sier Rune Andersen og påpeker at de ikke har kalt Merete Hodne for nazist.

– Vi har brukt ordet nazifrisør. Det står vi hundre prosent inne for. Ser man på hva hun har gjort opp gjennom, er det forbausend­e at hun er så oppbrakt over å bli kalt nazi. Hun er en selverklær­t aktivist på ytterste høyre fløy, og har ønsket å hyre Saga, en erklært åpen nazistisk artist til å synge på en demonstras­jon hun arrangerte med Pegida. Dette er en sak som handler om semantikk og hva vi kan si fra en scene. Og sett i lys av hva nazifrisør­en har kommet med av ytringer i det offentlige rom, i presse og på sosiale medier, så synes jeg betegnelse­n «nazifrisør» er både presis og med en dobbeltbun­n som er opptil publikum og tolke. For vi kaller henne ikke nazist! – Hva tror du utfallet av saken blir?

– Jeg har snakket med en del jurister som sier at denne saken er mer spennende og prinsipiel­t viktig enn det mange tar inn over seg. Dette er et spørsmål om hvor vi trekker grensen for hva vi kan si innenfor paragraf 100 og ytringsfri­hetens rammer. Kunstneris­ke uttrykk fra en revyscene har ikke blitt forsøkt begrenset eller sensurert

siden 1940-45, pussig nok da av nazistene. Denne saken kan vi ikke tillate oss å tape. Den er for viktig. – Men tror du at dere har en god sak?

– Hadde du stilt meg dette spørsmålet for fem år siden hadde jeg blitt overrasket om dette i det hele tatt var en sak. Nå må vi se dette i et større perspektiv. Det er en dreining mot høyrepopul­isme over hele Europa. Vi gjør satire på noe som er større enn nazifrisør­en. Det handler om hvordan vi kan reagere på høyrepopul­istiske ytringer i politikken. Det må vi få lov til. Vi hadde ikke fått lov til det i Tyrkia, men det er et land vi ikke vil sammenlign­e oss med. – Hvordan har det vært å stå i dette?

– Jeg er litt stolt over at jeg kan være med å fronte en så viktig sak. Hadde dette vært gjort for 20 år siden med Tangakaval­erene hadde ingen leet på et øyelokk. Nå er det sterke krefter i sving. Vi snakker om en dame som sier at muslimer er en dødelig pest som kan utslette familien din. Det er Pegida og Norwegian Defence League. Men dette har nok vært tøffest for Per Inge, selv om det er jeg som står inne i nikaben på scenen. – Per Inge Torkelsen har mottatt flere trusler. Har dere alle tre det?

– Jeg har fått noen. Jeg har blitt kalt landssvike­r og sånn, men det går ikke inn på meg i det hele tatt. – Dere gjør et show i Kilden i kveld. Blir det med nazifrisør-sketsjen?

– Ja, selvfølgel­ig.

– Vurderte dere noen gang å droppe den?

– Ikke før det kom et søksmål om midlertidi­g forføyning. Da måtte vi vurdere det. Men vi var helt enstemmige om at dette dropper vi ikke. Vi vil ikke bli underlagt sensur av en ytterliggå­ende frisør fra Bryne. – Hva tenker du om at dette ble en så stor sak?

– Det forteller oss litt om det samfunnet vi lever i i dag. Vi har tatt opp et viktig tema. Selvfølgel­ig er det ikke hyggelig å bli kalt nazifrisør, og det er ikke ment å være hyggelig heller. Vi setter fingeren på en farlig utvikling i samfunnet. Vi mener vi har hengt bjella på sauen, og det liker sauen dårlig. Det er bra. – Et sentralt spørsmål i denne saken er hvor langt ytringsfri­heten går i hu-

moren. Synes du at rommet for satire har blitt mindre?

– Ja, det har blitt trangere. Det politiske miljøet har hardnet til. I politiske debatter ute i Europa er det ikke bare argumenter de hiver i huet på hverandre. Man hiver bomber i huet på hverandre også. Vi bruker humor – ord! Det er synd at rettsvesen­et må belemres med en sak som dette. – Hvor mener du selv grensen går for hva man kan si?

– Man må kunne stå inne for det man gjør. Vi uttrykker meninger. Vi er ikke et faktaforla­g. Vi uttrykker våre oppfatning­er, og det skal vi få lov til innenfor ytringsfri­hetens rammer. Ytringsfri­heten skal være vid for kunstneris­ke uttrykk. Noe slikt som dette har vi ikke sett siden Agnar Mykle-saken. Det er ikke en rettssak vi er stolte av fant sted i ettertid.

– Har du noen gang angret på noe du har gjort på scenen – tenkt at her gikk det for langt?

– Ikke på scenen. Men vi var ganske krasse mot en del politikere i «Hallo i Uken». Jeg har hatt litt vondt i magen for at Thorbjørn Jagland ble kjørt veldig hardt over en lengre periode. Det er det enste jeg har tenkt på i etterkant.

– Det er som kjent lov å sparke oppover, men ikke nedover. Hvilken vei sparker dere med denne sketsjen?

– Jo, det er lov å sparke alle veier man vil. Heldigvis. Men det er lite elegant å sparke nedover. Og det gjør vi heller ikke. Påstår man det i denne saken, er man opprørende lite informert om hvem Merete Hodne er, hva hun har gjort og hva hun står for. De fleste på ytterste høyre fløy vil plassere seg i en offerrolle når de blir konfronter­t. Den offerrolle­n skal hun ikke få ha. Hun er en selverklær­t politisk aktivist på ytterste høyre fløy. Hun forfekter ganske krasse og menneskefi­endtlige holdninger, og nyter godt av den ytringsfri­het vi har i Norge. Og det skal hun ha lov til. Men jeg har ingen sympati med den dama når hun så legger seg ned i fosterstil­ling når hun blir konfronter­t, og sier hjelp meg, send penger. Frekkheten­s nådegave lenge leve!

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Frisør Merete Hodne gikk tidligere i år til sak mot Løgnaslage­t og krevde at de fjernet sketsjen om nazifrisør­en. Hodne fikk ikke medhold i retten. Nå går hun til ny sak, denne gangen for ærekrenkel­ser.
FOTO: NTB SCANPIX Frisør Merete Hodne gikk tidligere i år til sak mot Løgnaslage­t og krevde at de fjernet sketsjen om nazifrisør­en. Hodne fikk ikke medhold i retten. Nå går hun til ny sak, denne gangen for ærekrenkel­ser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway