Fædrelandsvennen

K-en i KRF står for kaos

Knut Arild Hareide og Krf-erne vil helst snakke om verdier, sorterings­samfunn og kamp mot fattigdom. Men på grunn av deres egen uklarhet blir det mest fokus på hvem partiet vil samarbeide med etter valget.

-

-Norge trenger en ny regjering! utbasunert­e Knut Arild Hareide til landsmøtet. Men også etter hans nesten timelange tale er det uklart hvilken regjering man får ved å stemme KRF.

I talen sto Hareide fast på det som er Krfs primære syn: De vil helst inn i regjering med Høyre og Venstre. Men tidligere denne uka ville ikke Krf-lederen avvise at en stemme til KRF kan føre til en regjering der Ap er med. Heller ikke at KRF kan komme til å inngå en ny samarbeids­avtale med dagens regjerings­partier. Før han han plutselig lanserte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum som statsminis­terkandida­t.

●● Det er ikke rart velgerne kan bli forvirret. Og det er ikke deres skyld. Kaoset har Krfs ledelse skapt selv.

●● Hareide innser det nok også. I alle fall taler det til hans fordel at han ironiserte over egne uttalelser. I talen til landsmøtet kom Krf-lederen med følgende løfte til sine partifelle­r, og alle andre: «Velger Erna oss, kan jeg trygt stoppe serien: Knut Arild Hareide lanserer nye og litt uventede statsminis­terkandida­ter.»

●● Regjerings­spørsmålet er ikke bare viktig politisk for KRF. Det er svært viktig organisato­risk. KRF har ikke sittet i regjering siden 2005. Skulle de igjen havne utenfor maktens korridorer etter val- get til høsten, vil det gå 16 år uten regjerings­makt. Det er mye for et parti med ambisjoner om på styre landet – og å rekruttere dyktige medlemmer. Politikk handler ikke bare om idealisme. Det handler også om utsikter til posisjoner for unge lovende politikere. Et parti uten makt kan miste en generasjon med talenter.

❞ Det er ikke rart velgerne kan bli forvirret. Og det er ikke deres skyld.

●● Men enn så lenge handler Krfs kamp om tideler og prosenter av velgermass­en fram til september. Hareides parti sliter med målingene. «Noen går opp, mens andre går litt mindre opp», som Hareide humoristis­k formulerte det. Men bak humoren ligger alvoret: På gjennomsni­ttet av målingene for april ligger KRF bare åtte små tideler over sperregren­sen.

●● Også derfor var det som ventet at Hareide først og fremst fokuserte på tradisjone­lle Krf-saker i landsmøtet­alen. Og han var på sitt aller beste da han talte engasjert om kampen mot fattigdom og sorterings­samfunnet. Mens applausen fra salen kanskje var aller sterkest da han argumenter­te for K-en i faget KRLE. Kristendom­men i skolen ser ut til å kunne bli en viktig symbolsak for KRF, som også en god del velgere er opptatt av. I alle fall hvis man skal dømme ut fra debatter i sosiale og tradisjone­lle medier i dagene som har gått etter Aps vedtak om å fjerne K-en.

●● Det vil i så fall være sårt tiltrengt. KRF sliter, i likhet med sentrumska­merat Venstre, med vinnersake­r blant folk flest. Hareides parti har ikke hatt det siden kontantstø­tten ble introduser­t, og det begynner etter hvert å bli lenge siden. Nesten like lenge siden som forrige gang KRF satt i regjering.

●● Det store spørsmålet nå er når de havner der igjen. Og i så fall med hvem.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Krf-leder Knut Arild Hareide fikk varm applaus for sin tale til landsmøtet i Trondheim.
FOTO: NTB SCANPIX Krf-leder Knut Arild Hareide fikk varm applaus for sin tale til landsmøtet i Trondheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway