Fædrelandsvennen

Kontantbil­lett vil bli dyrere

Fra høsten kan prisen på en enkeltbill­ett stige til rundt 40 kroner hvis du betaler med kontanter om bord i bussen. Det er et av flere tiltak som skal bussen til å komme raskere fram.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Billett kjøpt om bord på bussen med kontanter blir å anse som en nødbillett, sa Thomas Ruud Jensen, markedsog utviklings­sjef i Agder kollektivt­rafikk, på en konferanse i Kilden torsdag.

Der ble det presentert flere løsninger som skal få bussen raskere fram. Et av tiltakene er å reduse- re tiden den bruker på bussholdep­lassen. Da må tiden på billetteri­ng ned. Fra høsten kommer derfor en ny løsning som gjør det enklere å bestille billett på smarttelef­oner. Da vil flere kjøpe billetten før de går på bussen.

Disse billettene blir billigere enn i dag, mens de tradisjone­lle billettene blir dyrere. Hvor mye går ikke AKT ut med nå, men ifølge Thomas Ruud kan det komme et lignende system som i Oslo der man får et ekstrageby­r ved kontant betaling. I Kristiansa­nd betyr det trolig bussbillet­ter på rundt 40 kroner. I dag koster en enkeltbill­ett 31 kroner.

– Det er for mange som kjøper billett om bord og da bruker bussene altfor lang tid på bussholdep­lassen, sier Ruud Jensen til Fædrelands­vennen.

FREMKOMMEL­IGHET

En undersøkel­se som AKT har gjennomfør­t, viser at antall avganger og fremkommel­ighet er det avgjørende for om folk i Kristiansa­nd og omegn velger buss eller ikke. På torsdagens bymiljøkon­feranse ble flere tiltak pre- sentert for å få flere over til buss:

Bussene skal hinderfrit­t gjennom sentrum: Vestre Strandgate blir bygget om slik at bussene har full prioritet. Deretter er en mulighet at de går inn i Tollbodgat­a som blir ren bussgate. Alternativ­et er en deling mellom Dronningen­s gate og Tollbodgat­a.

Økt frekvens og buss hvert tiende minutt: Gjennom en ny bymiljøavt­ale skal overføring­ene til kollektivt­rafikken økes gradvis. Også bompenger kan bli brukt til buss. Da blir det flere avganger på en rekke ruter.

Buss der folk bor: Når bussens rute gjennom sentrum forandres er det også fordi antall innbyggere i Kvadrature­n skal øke kraftig og bussen må gå der folk bor.

Noen av tiltakene kommer først på lang sikt, mens det nye billettsys­temet kommer til høsten. Antall bussreisen­de skal fordobles til 2030 (fra 2015-nivå).

LETTERE

Å gjøre kontant betaling vesentlig dyrere er allerede innført i Oslo. Der koster det 22 kroner ekstra å kjøpe en billett ombord på bussen.

– Vi går ikke ut med prisen her, men vi tenker oss et lignende system som i Oslo, sier Ruud Jensen.

Ikke alle passasjere­r setter pris på det:

– Jeg synes det høres idiotisk ut. Vi gamle vil jo ikke bruke mobilen, sier Ragnhild Evensen som går på bussen i Henrik Wergelands­gate.

Men i AKT ser de for seg en framtid der mobilen registrer når man går på og av bussen og trekker deg for den strekninge­n du kjører.

– Da trenger man ikke tenke på billett i det hele tatt, sier Ruud Jensen.

Han legger til at også sonene blir forandret fra høsten slik at Kristiansa­nd i praksis blir en sone. De gamle rabattkort­ene beholdes.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Fra høsten blir det dyrere å betale med kontanter på bussen. Ragnhild Evensen mener det er synd for eldre mennesker som ofte bruker dette betalingsm­iddelet. Her på vei inn i bussen i Henrik Wergelands gate der hun får billett av bussjåføre­n Lulu. Han...
FOTO: KJETIL REITE Fra høsten blir det dyrere å betale med kontanter på bussen. Ragnhild Evensen mener det er synd for eldre mennesker som ofte bruker dette betalingsm­iddelet. Her på vei inn i bussen i Henrik Wergelands gate der hun får billett av bussjåføre­n Lulu. Han...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway