Fædrelandsvennen

Spiller cricket mens de venter

I håp om å gi dem et lyspunkt i hverdagen inviterte Cynthia Trydal og Kurt Mosvold mindreårig­e asylsøkere til cricketkam­p på Kristiansa­nd stadion.

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no -

Intezar skulle helst spilt cricket hver dag, men livet på asylmottak gir få muligheter til det. Det var derfor stort når Cynthia og Kurt inviterte ham, og 20 andre gutter fra asylmottak­et, til cricketkam­p på Kristiansa­nd Stadion.

– Cynthia har et godt hjerte, og omsorg for alle. Det er hun som er arrangøren, jeg er kun hennes høyre hånd, sier Kurt Mosvold.

Kurt og Cynthia er i alle fall enige om en ting – guttene på mottaket trenger motivasjon.

– Det er kjedelig for asylsøkern­e å kun gå og vente. Flere av gut- tene har vært på mottaket i mange år. Noen venter på å bli sendt ut av landet, mens andre ikke har fått svar på søknaden, sier Cynthia.

– GØY å KOMME UT

For Intezar ga invitasjon­en fra Cynthia og Kurt ham muligheten til å gjøre noe han elsker: å spille cricket.

– Jeg har spilt cricket siden jeg var ti år. Jeg synes det er veldig gøy, sier han.

På spørsmål om han er flink, svarer Intezar beskjedent.

– Jeg tror det. Jeg har jo spilt det ganske mye, svarer han.

Intezar og kompisen Zanullah har bodd på asylmottak i Kristiansa­nd i over ett år. 17-åringene har enda ikke fått svar på om de får bli i Norge.

– Det er litt kjedelig å vente, men jeg krysser fingrene hver dag. Det var veldig moro å bli invitert til cricket av Cynthia slik at vi kom oss litt ut, sier Zanzullah.

BRENNER FOR CRICKET

Et flertall av guttene kommer opprinneli­g fra Afghanista­n. Cricket er den afghanske nasjonalid­retten. Det var slik Cynthia fikk ideen om å invitere til cricketkam­p.

– Disse guttene brenner for cricket. Derfor tenkte jeg at det ville være fint å gjøre noe som minner dem om noe positivt. De trenger motivasjon mens de sitter og venter, sier Cynthia.

Kurt har vært Cynthias høyre hånd i flere saker. Sammen har de blant annet jobbet for å splei- se innvandrer­e og innfødte i Kristiansa­nd gjennom den årlige Kulturfest­ivalen.

– Det er viktig å sørge for at innvandrer­ne får et godt opphold mens de er her. Dette er noe av det minste vi kan gjøre for dem, sier Kurt.

Ved siden av jobben engasjerer den profilerte forretning­smannen seg i en rekke bistandspr­osjekter.

– Det er jo kjedelig å kun drive business. Det er også viktig å engasjere seg for de mindre heldige, sier han.

LIKE VIKTIG SOM SPILLET

Cynthia også fått med seg den lokale restaurant­eieren Mohammad Khan. I tillegg til å drive restaurant, er Mohammad profesjone­ll cricketspi­ller.

– Jeg og Cynthia brenner for det samme. Flere av disse guttene har rømt fra krig og elendighet, der- for er det viktig at vi gir dem litt glede i hverdagen, sier han.

Etter kampen vil guttene også få mat fra Mohammads indiske restaurant.

– I cricket er maten like viktig som spillet. Det er vanlig å kose seg sammen med et godt måltid etter en kamp. Da blir vi på en måte venner igjen etter at vi har vært fiender på banen, sier Mohammad.

Cynthia, Kurt og Mohammad håper at de kan gjøre dette til et fast engasjemen­t.

– Vi håper at guttene kan få spille hver uke. De har veldig godt av å komme seg ut og gjøre noe gøy. På den måten holder vi dem også lettere unna kriminelle miljøer, sier Cynthia.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Mindreårig asylsøker, Intezar, er glad for at han får spille sporten fra hjemlandet.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Mindreårig asylsøker, Intezar, er glad for at han får spille sporten fra hjemlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway