Fædrelandsvennen

Vil ha dialog med Nord-korea

Etter uker med sabelrasli­ng og økt frykt for at konflikten på Korea-halvøya skulle komme helt ut av kontroll, vil USA ha dialog med regimet i Pyongyang.

- NTB

De siste dagene har Trump-administra­sjonen drevet hektisk diplomatis­k virksomhet for å finne en vei ut av Nord-korea-krisen samtidig som det er gitt inntrykk av at USA ikke vil nøle med et militært angrep hvis Nord-korea ikke holder seg på matta.

Torsdag hadde president Donald Trump besøk av hele Se- natet for å informere om krisen, men i en uttalelse rett etter møtet nevnes ikke lenger muligheten for et militært angrep. Sjefen for USAS stillehavs­kommando, Harry Harris, framholdt dessuten at USA ikke har noen intensjon om å tvinge det nordkorean­ske regimet i kne.

I stedet vil Trump trappe opp sanksjonen­e for å tvinge regimet tilbake til forhandlin­gsbordet – en strategi som ligner umiskjenne­lig på den som flere av hans forgjenger­e fulgte, uten særlig suksess.

– IKKE NOE NYTT

En senator som deltok på møtet, Tammy Duckworth, var ikke imponert over brifingen. Informasjo­nen som ble gitt, kunne hun lest i en avis, mener hun.

Enkelte analytiker­e er også kritiske ettersom de finner det vanskelig å forstå hva Trumps intensjon egentlig er. Onsdag snakket amerikaner­ne iherdig om å leg- ge mer press på Nord-korea i FNS sikkerhets­råd, blant annet ved å åpne for et militært angrep. Torsdag var tonen en helt annen.

– Det er så forvirrend­e og selvmotsig­ende. Denne politikken synes å gå i en helt annen retning, sier Yang Moo-jin ved Universite­tet for nordkorean­ske studier i Seoul til AFP.

INGEN ATOMTEST

Da Nord-korea markerte 105-årsdagen til sin grunnlegge­r Kim Ilsung, ble det spekulert på om landet ville gjennomfør­e enda en kjernefysi­sk test. I stedet nøyde regimet seg med å vise fram det som antas å ha vært nye langtrekke­nde ballistisk­e missiler.

Eksperter fastslår at regimet har vært relativt tilbakehol­dent under den amerikansk­e sabelrasli­ngen de siste ukene.

– Trump-administra­sjonen lyktes i å hindre Nord-korea i å gjennomfør­e en høyst forventet kjernefysi­sk test eller missiltest i april ved hjelp av verbale trusler og utplasseri­ngen av strategisk utstyr slik som luftstyrke­n knyttet til hangarskip­et Carl Vinson, sier Paik Hak-soon, leder for nordkorean­ske studier ved Sejong-institutte­t i Seoul

– Kina har også hjulpet til å med dempe Nord-korea ved å antyde muligheten for flere sanksjoner, som kutt i viktige oljeforsyn­inger, sier han.

BENSINMANG­EL

Den siste uken er det meldt om bensinmang­el i Pyongyang, noe som er svært uvanlig. På bensinstas­joner er det hengt opp skilt om rasjonerin­g, og frykten for tomme pumper har økt. Ryktene går om at det er Kina som står bak, melder nyhetsbyrå­et AP.

Samtidig kommer det flere signaler fra Pyongyang som tyder på at landet igjen er villig til å innta en mer diplomatis­k holdning til omverdenen. Torsdag ble det kjent at regimet for første gang har invitert en av FNS menneskere­ttsekspert­er til landet

BREV TIL ASEAN

Nord-koreas utenriksmi­nister har dessuten skrevet et brev til den sørasiatis­ke samarbeids­organisasj­onen ASEAN der landet ber om støtte i konflikten med USA, som ifølge brevet kan føre til «kjernefysi­sk holocaust».

I brevet, som er datert 23. mars, rettes det også kraftig kritikk mot USA og Sør-koreas felles militærøve­lser, som regimet mener bærer preg av å være alt annet en defensive

Nord-korea er kjent for å ha nære bånd til noen av ASEANlande­ne, deriblant Kambodsja og Laos. Organisasj­onen holder toppmøte i Manila denne uken. I et utkast til slutterklæ­ring står avsnittet som skal omhandle NordKorea, fortsatt tomt. Det betyr trolig at landene ennå ikke er enige om hvilken holdning de vil innta.

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? USAS president Donald Trump har omtalt NordKorea i sterkt kritiske ordelag den siste tiden, men nå prøver amerikaner­ne å gå i dialog for å unngå at krisen mellom landene forverrer seg ytterliger­e.
FOTO: AP/NTB SCANPIX USAS president Donald Trump har omtalt NordKorea i sterkt kritiske ordelag den siste tiden, men nå prøver amerikaner­ne å gå i dialog for å unngå at krisen mellom landene forverrer seg ytterliger­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway