Fædrelandsvennen

Kurderkrig skaper frustrasjo­n

Minst 70 krigere som kjempet mot IS er blitt drept under tyrkiske luftangrep i Syria og Irak. Tyrkia ser på det som et forsvar mot terrorisme.

- MARTIN SELSØE SØRENSEN, BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Det kommer som en ubehagelig overraskel­se for flere av Tyrkias nærmeste allierte at landet har startet en bombekampa­nje mot kurdiske mål i Syria og Irak. Kampanjen har de siste dagene drept minst 70 militante kurdere, opplyser Tyrkia.

Problemet for USA og den regionale irakisk-kurdiske regjeringe­n er at det blant de drepte finnes krigere som spiller en viktig rolle i kampen mot IS, og det er ikke første gang de er blitt gjenstand for tyrkiske angrep.

– Vi har uttrykt vår bekymring direkte til den tyrkiske regjeringe­n, sier en talsperson for det amerikansk­e utenriksde­partemente­t til amerikansk­e medier.

IKKE GODKJENT

Han sier at de tyrkiske angrepene ikke var godkjent av eller koordinert med den internasjo­nale koalisjone­n som bekjemper IS i Irak og Syria. Tvert imot, skriver New York Times, som siterer anonyme embetsmenn på at Tyrkia ga partnerne sine beskjed mindre enn en time før de første tyrkiske flyene gikk på vingene tirsdag og gjen- nomførte angrepet, på tross av at koalisjone­n ba landet la være.

Det syriske observator­ium for menneskere­ttigheter sier at de tyrkiske angrepene i Syria både har rammet militære mål i Hasaka-provinsen og et lokalt mediesente­r.

ANGRIPES KONTINUERL­IG

For Tyrkia er angrepet et forsvar mot det landet opplever som sin aller største trussel: Det forbudte kurdiske arbeiderpa­rtiet PKK. Siden 1984 har PKK ført væpnet kamp, først for selvstendi­ghet og senere for selvstyre og like rettighete­r. Tyrkia mener at gruppen er en eksistensi­ell trussel i motsetning til IS, som riktignok dreper mange med terrorangr­epene sine, men som ikke truer nasjonens enhet.

De militante syriske kurderne i YPG henger sammen med PKK og følger begge den kurdiske lederen Abdullah Öcalan, som grunnla PKK. YPG angripes kontinuerl­ig av Tyrkia, men er samtidig den best organisert­e og disipliner­te styrken på bakken i Syria, hvor gruppen forventes å spille en nøkkelroll­e i det kommende slaget om Is-hovedstade­n Raqqa i Syria, 95 kilometer fra den tyrkiske grensen.

– SKADER KOALISJONE­N

– Vi anerkjenne­r bekymringe­ne deres rundt PKK, men denne formen for handlinger skader rett og slett koalisjone­ns innsats for å ta IS og skader helt enkelt partnere på bakken som fører planen ut i livet, sier Mark Toner.

Tyrkia meldte seg sent og motvillig som medlem av koalisjone­n mot IS, og først etter et stort ter-

FAKTA Tyrkiske luftangrep

● Over 70 kurdiske krigere er drept i tyrkiske luftangrep i Syria og Irak. I begge land spiller kurdisk milits en viktig rolle i kampen mot IS. Tyrkiske myndighete­r sier angrepene var rettet mot «terroriste­r» og varsler at de vil fortsette å bombe grupper som de mener er knyttet til geriljaen til Det kurdiske arbeiderpa­rtiet (PKK), som er aktiv sørøst i Tyrkia. Angrepene i Hasaka-provinsen nordøst i Syria var rettet mot YPG, som spiller en sentral rolle i fremrykkin­gen mot Is-bastionen Raqqa litt lenger sør. rorangrep i Tyrkia. I motsetning til flere av sine allierte har Tyrkia ment at Syrias største problem var landets president Bashar alAssad og kaoset han har skapt. Siden starten på den syriske krigen har Tyrkia derfor etterspurt et internasjo­nalt engasjemen­t, som tok seg av hele Syria og ikke bare delproblem­er. Det verken ville eller vil Vesten, og derfor har koalisjone­n kun sikte på IS.

Siden august i fjor har Tyrkia inntatt og utvidet en buffersone i det nordlige Syria som i dag dekker et område større enn Dovrefjell-sunndalsfj­ella nasjonalpa­rk. Sonen er laget både for å holde IS unna den tyrkiske grensen og forhindre at kurdiskkon­trollerte områder øst og vest for sonen blir sammenheng­ende.

Operasjone­n er formelt avsluttet og har ført til flere dødelige sammenstøt mellom syriske kurdere og Tyrkia.

– EN OVERRASKEL­SE

I tillegg til angrep på syriske kurdere har Tyrkia i denne uken også angrepet kurdiske stillinger i Sinjar-området i Nord-irak. Også her var angrepet en overraskel­se for en tyrkisk alliert, siden den irakisk-kurdiske regjeringe­n (KRG) som kontroller­er området ikke ble advart.

– Det var en overraskel­se, sier Masrour Barzani, en høytståend­e embetsmann i KRG, til New York Times.

KRG mistet fem medlemmer av peshmerga-styrken sin under angrepet.

– Det er første gang de har bombet der (…) Vi har bedt om en forklaring, men har ikke fått noen svar ennå. Jeg håper det var en feil fra tyrkisk side.

TYRKIA VIL FORTSETTE

Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, sier at angrepet ikke var rettet mot peshmerga-styrkene, men mot PKK, som også opererer i området. Tyrkia vil fortsette til «den siste terroriste­n er utryddet», sier han.

– Vi er nødt til å foreta oss noe. Vi må ta skritt. Vi har involvert USA og Russland, og vi har også involvert Irak, sier Erdogan i et intervju med nyhetsbyrå­et Reuters.

Med jevne mellomrom har Tyrkia i flere tiår angrepet Pkk-stillinger i Nord-irak både fra luften og fra bakken, men det har alltid været i Kandil-fjellene nær grensen til Iran. Angrepet på Sinjar er det første utenfor dette området. For den kurdiske nasjonalre­gjeringen er PKK et uromoment fordi gruppen forstyrrer det økonomiske og politiske samarbeide­t mellom den irakisk-kurdiske regjeringe­n og Tyrkia.

JESIDI-BEFOLKNING­EN

– Dette smertelige og uakseptabl­e angrepet på peshmerga-styrkene fra tyrkiske kampfly er et resultat av PKKS tilstedevæ­relse i og rundt Sinjar. PKK har vært problemati­sk for befolkning­en i KRG, og til tross for oppfordrin­ger til tilbaketre­kning avviser de å forlate Sinjar, sier det irakisk-kurdiske peshmerga-departemen­tet til det syriskkurd­iske nyhetsbyrå­et Aranews.

– PKK må slutte å destabilis­ere og eskalere spenningen­e i området.

KRG har sett gjennom fingrene på tidligere tyrkiske angrep mot PKK, men har også måttet godta at den veltrente opprørsgru­ppen har spilt en avgjørende rolle i kampen mot IS, og at gruppen dessuten bidro til å redde KRGS hovedstad Erbil fra å falle i hendene på IS da terrororga­nisasjonen i 2014 rullet ned gjennom Irak og blant annet erobret Mosul.

KRG har blitt kritisert for at de ikke engang klarte å beskytte jesidi-befolkning­en, som bor i Sinjar, mot IS, og derfor anser PKK dette som sin oppgave. Under IS ble jesidiene utsatt for folkemord, slaveri og omfattende seksuelle overgrep.

 ?? FOTO: ERIC VIDAL ?? Også i Europa har reaksjonen­e vært sterke mot de tyrkiske angrepene på kurderne. Dette bildet er fra en demonstras­jon til støtte for kurderne utenfor den tyrkiske ambassaden i Brussel i går.
FOTO: ERIC VIDAL Også i Europa har reaksjonen­e vært sterke mot de tyrkiske angrepene på kurderne. Dette bildet er fra en demonstras­jon til støtte for kurderne utenfor den tyrkiske ambassaden i Brussel i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway