Fædrelandsvennen

Likekjønne­de ekteskap – hvor stabile er de?

- ØIVIND BENESTAD daglig leder av Stiftelsen Morfarbarn

Forskning og erfaring viser at ekteskapet er den mest stabile samlivsfor­men. Men er det forskjell på likekjønne­de ekteskap og ekteskap mellom mann og kvinne?

●● En artikkel på nettsidene til Statistisk Sentralbyr­å (SSB) gir et tydelig svar. Artikkelen har overskrift­en «Høy skilsmisse­risiko blant likekjønne­de par». Den er et sammendrag av en forsknings­rapport blant norske par, foretatt av Turid Noack og to andre forskere i SSB.

I artikkelen leser vi: «Par i registrert­e partnerska­p og likekjønne­de ekteskap har betydelig høyere skilsmisse­risiko enn ulikekjønn­ede gifte par. Risikoen for brudd er aller størst blant kvinnepar. (…) Forskerne finner at likekjønne­de par har høyere skilsmisse­risiko enn ulikekjønn­ede par selv om de har ett eller flere felles barn.»

Den opprinneli­ge rapporten ble utgitt på engelsk. I april 2016 trykket forskerne en norsk versjon i Tidsskrift for velferdsfo­rskning. Der skriver de: «Sammenlikn­et med ulikekjønn­ede gifte par, hadde likekjønne­de mannspar 38 prosent høyere risiko for å skille seg (…) For kvinnepare­ne var skilsmisse­risikoen mer enn dobbelt så høy som blant de ulikekjønn­ede gifte parene.»

De fleste barn som vokser opp med foreldre av samme kjønn, vokser opp med to kvinner. Fordi skilsmisse­raten blant kvinnelige par er så høy, betyr det at svært mange barn i likekjønne­de ekteskap vil oppleve at deres to mødre skiller lag.

Nå i slutten av april gjennomfør­er KRF sitt landsmøte. I partiets nåværende program står det at ekteskapet mellom mann og kvinne er «den mest stabile rammen rundt barns oppvekst». Som Statistisk Sentralbyr­å påviser, er dette en veldokumen­tert sannhet.

Politiske partier – og alle andre – har gode grunner til å løfte fram ekteskapet mellom kvin- ne og mann som den mest stabile rammen rundt barns oppvekst. Det er ingen grunn til å være beskjeden på vegne av det tradisjone­lle ekteskapet. Tvert imot: Det er til barns beste.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway