Fædrelandsvennen

Rett opp alle feila fra i går!

- ROALD ØYE Kristiansa­nd Kristiansa­nd MALINI SARAH ESPELAND TOR AUREBEKK styremedle­m i Vest Agder SV KNUT S. BAKKEN pensjonert prest

Presidente­n i Det Lutherske Verdensfor­bund, biskop Younan, talte i påsken i Jerusalem og avsluttet slik:

●● «Som kristne i Det hellige land opplever vi det skremmende med så mye uro og forvirring i nabolanden­e. Samtidig har vi her i «Palestina» okkupasjon og brutal undertrykk­else av vårt kjære hjemland. Mange palestinsk­e kristne spør: «Hvor lenge, O, Herre? Når skal dette ta slutt? Hvor hører vi egentlig hjemme?»

Herrens svar til biskopen kan komme til å lyde slik: «Hvis alle legger godviljen til, kan dere snart innta landet som dere fikk av Storbritan­nia i 1923. Sorry, men Kanaan ble lovet bort til Jakobs barn av min Far for ca. 3400 år siden!»

FN bør gjøre godt igjen overgrepet som Storbritan­nia gjorde mot jødene i 1923 da de delte Palestina-mandatet» og opprettet emiratet Transjorda­n. Det var et brudd på Folkerette­n.

San Remo-avtalen fra 1922 la grunnlaget for et jødisk hjemland i Palestina, men vedtaket ble året etter redusert til å gjelde bare en firedel av det opprinneli­ge området. Uretten ble sementert i 1946 da Transjorda­n ble opptatt i FN som kongedømme­t Jordan. I alle år etter 1946 har målet for araberstat­ene og palestiner­ne på «Vestbredde­n» vært å få politisk kontroll over hele det opprinneli­ge britiske mandatområ­det. Deres klare mål har vært «å kaste jødene på sjøen». I tre kriger forsøkte de på det.

Palestina-arabere fikk i 1923 tre firedeler av Det britiske mandatområ­det som Folkeforbu­ndet ga Storbritan­nia ansvaret for. Likevel signaliser­er nå FN, EU og stormakten­e at to-statsløsni­ngen med en palestinsk stat på Vestbredde­n er eneste farbare vei til fred. Ca.1/8 av det opprinneli­ge mandatområ­det sitter da Israel igjen med. PA og PLO får 7/8 av «kaka». Å ta den siste biten blir bare et spørsmål om tid. For Israel fortoner derfor to-statsløsni­ngen seg som sikreste vei til utslettels­e!

En opposisjon­sleder i Jordans parlament, Zahran, ser for seg en løsning der et nytt regime i samarbeid med Israel løser problemene med å gi alle palestiner­e som ønsker det, også de i Judea og Samaria, statsborge­rskap og stemmerett i Jordan. Det er dristig å gå ut med en slik visjon. Han vet hvordan det gikk med Sadat.

Få tror visjonen om Jordan som et nasjonalhj­em for det palestinsk­e folk, er gjennomfør­bar, men det må være lov å gjøre et forsøk, sier Zaran. Med «a new shariff in town» er det på tide at president Trump setter kong Abdullah under press, og får ham til å tenke nytt: «Aksepter at landet ditt er alle palestiner­es hjemland, og at Kanaan er jødenes lovede land!» naliserer økt ingeniørbe­hov er en god grunn for ungdom til å satse på en ingeniørut­danning. Fristen for å søke høyere utdanning i 2017 gikk ut påskeaften, 15. april.

Selv om oljekrisa dessverre har rammet mange, er arbeidsmar­kedet for ingeniører svært sammensatt og fortsatt godt de fleste steder. Et sikkert tegn på dette er at blant de ingeniørst­udentene som gikk ut i fjor, er de fleste i jobb. Av disse ble nesten 80 prosent ansatt mindre enn to måneder etter at de var ferdige med studiet.

Setter vi dette i sammenheng med de store behovene for samfunnslø­ft innen nybygg og vedlikehol­d av infrastruk­tur, digitalise­ringen av samfunnet og det enorme behovet for velferdste­knologi fremover er jeg helt sikker på at ingeniør vil være et trygt og givende karriereva­lg.

Det som inspirert meg når jeg skulle ta fagvalg var dette: «Engineerin­g is not a profession, it is a way of life.» Bli en ingeniør så ser du verden fra et helt annet perspektiv.

Selv om det kanskje ikke er så mange unge potensiell­e ingeniørsø­kere som leser dette innlegget i Fædrelands­vennen, håper jeg at det er noen foreldre som gjør det. Vi vet fra en fersk undersøkel­se at det er foreldre sammen med skolerådgi­verne som er de viktigste når ungdom skal velge utdanning og yrke. Skoleåret nærme seg slutten, men jeg antar at mange unge som er i tvil, vil diskutere valget med sine nærmeste i sommerferi­en og gjennom årene som kommer. Mitt råd er; bli ingeniør og vær med på å skape velferd og samfunnsut­vikling. bruk!

Det er også nokså håpløst å slå hverandre i hodet med bibelvers. Det er nok ikke det Bibelen bør brukes til, så kanskje bør jeg ta selvkritik­k på det området. Men likevel vil jeg avslutte med et personlig credo: evangelien­e er for meg ganske radikale tekster, med front nettopp mot rikdommen og rikdommens makt, virkelig satt på spissen i Matteus 19.24: «Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye enn for en rik å komme inn i Guds rike.» Derfor er jeg sosialist nettopp fordi jeg er aktiv kristen!

Med dette innlegget avsluttes denne debatten. Red. spørsmål ved i mange sammenheng­er!»

I lovene for Imfs vises det til at organisasj­onen bygger sitt arbeid på Bibelen. Og de ansatte må leve i samsvar med Guds Ord. Jeg har gjennom et langt liv lurt på hva det betyr i 2017. Betyr det f.eks. at kvinnene skal tie i forsamling­en? Det hadde vært ønskelig at de bibeltro kommer bak ordene og forklarer hva bibeltrosk­ap i 2017 betyr?

Det må gjentas til kjedsommel­ighet. Tidene forandrer seg.

Og også Bibelens «klare» ord blir mindre klare i møtet med en ny virkelighe­t.

Jeg har ingen problemer med at medkristne har andre teologiske synspunkte­r enn det jeg har. Jeg er glad for mangfoldet. Men tiden er overmoden for å ta et oppgjør med bibeltossk­ap og Bibelens ufeilbarli­ghet!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway