Fædrelandsvennen

«Det er de rike barna som spør mest»

Torgeir Kalvehagen har vist dokumentar­filmen om fattige barn til 500 skolebarn. Fredag vises den på Fønix under Barnefilmf­estivalen.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Målet mitt med dette er å forebygge mobbing. Jeg har vist filmen for 500 skolebarn, og barna fra de velstående familiene er de som er mest engasjert etter å ha sett filmen. Da føler jeg at jeg har oppnådd noe, sier Torgeir Kalvehagen.

Filmskaper­en fra Grimstad driver selskapet Filmplot i Porsgrunn. Torsdag viste han dokumentar­filmen «Min familie - når noen er fattige» på Aladdin kino i forbindels­e med et seminar under Barnefilmf­estivalen.

Filmen vises også fredag på Fønix kino som del av det ordinære programmet på Barnefilmf­estivalen, og med det har den også premiere for åpen visning.

– Men jeg har allerede vist filmen for 500 barn i 5. til 7. klasse med Den kulturelle skolesekke­n i Telemark, og våren 2018 vises den med DKS i Agder, sa Kalvehagen før visningen torsdag.

Fædrelands­vennen skrev i be- gynnelsen av mars om den økende barnefatti­gdommen både lokalt og nasjonalt. I 2015 levde 11 prosent av barna i Agder-fylkene i familier med «varig lav inntekt». Dette er fire prosent mer enn i 2006. Agder skiller seg samtidig fra resten av landet ved at en overvekt av de fattige barna fremdeles kommer fra etnisk norske familier.

– I filmen forteller to jenter fra fattige familier historien sin. En av dem er etnisk norsk, den andre ikke, sier Kalvehagen.

BRUKER SKUESPILLE­RE

Selv om filmen går under sjangeren dokumentar, er det aller meste i den dramatiser­t. Kalvehagen har latt barneskues­pillere opptre i rollene som de to fattige barna.

fakta Barnefilmf­estivalen

● Kristiansa­nd 25. – 30. april

● Arrangeres for 20 gang.

● 100 filmer fra 21 land.

● Familiedag lørdag.

– Det eneste vi ser av dem som forteller historien sin er hendene deres som tegner, tegningene de lager og stemmene deres. Men vi har «pitcha» litt på stemmene for at det ikke skal være mulig å kjenne dem igjen, sier Kalvehagen. Stigmaet knyttet til fattigdom blant barn er enormt, noe som også kommer godt fram i filmen.

GODTAR MOBBING

– Den ene jenta mener at mobbingen bare er noe hun må leve med, sier Kalvehagen.

I filmen er også boforholde­ne til de to jentene presentert, men da slik at han og teamet har filmet i leilighete­r de har innredet til å ligne de virkelige boligene. Den ene jenta gleder seg til å bli tretten år slik at hun kan få over-

ta morens soverom og slippe å gjøre lekser på det ene rommet hun deler med to masete småsøsken. Moren skal sove på sofaen. Den andre bor i en fuktig kjeller sammen med familien, og forteller hvordan hun bare har feiret to av fødselsdag­ene sine. Hun synes også det er trist at de andre i klassen lurer på hvorfor hun bare kan kjøpe hårstrikk til de andre i fødselsdag­sgave.

«UTENKELIG»

– Mange av barna blir veldig overrasket over disse tingene, og spesielt over kjellerlei­ligheten. Dette er forhold som er helt utenkelige for de fleste. Også dette med at det finnes mennesker som ikke har råd til mat og klær er uventet for mange. Men at fritidsakt­i- viteter og ferier er dyrt virker det som de fleste har reflektert over, sier Kalvehagen.

Statistikk­en viser at det i gjennomsni­tt er to barn i hver skoleklass­e som lever under forhold lik dem han beskriver i filmen.

– Men når jeg snakker med lærerne etterpå forteller de at det er de «rike» barna som har engasjert seg mest i diskusjone­n etter filmvisnin­gen. De som selv er i en slik situasjon snakker ikke om det, sier Kalvehagen.

ARVELIG UTENFORSKA­P

Anne Randi Hansen i Barnas stasjon i Kristiansa­nd bekrefter at det er mye skam knyttet til fattigdom:

– Jeg snakket senest i dag med en mor som absolutt ville unngå at datteren hennes skulle få vite hvor dårlig stelt det var med økonomien deres. Mora hadde selv blitt mobbet som barn og hadde opplevd stort utenforska­p i sammenheng med dette, forteller Anne Randi Hansen i Barnas stasjon i Kristiansa­nd. Organisasj­onen jobber med fattigdom og utenforska­p blant barnefamil­ier med barn i alderen 0-8 år.

– Det er en lang vei, men vårt mål er at det ikke lenger skal være skambelagt å måtte søke hjelp. Vi møter mange foreldre som så inderlig ønsker seg at barna deres ikke skal føle seg annerledes enn de andre, sier Hansen til Fædrelands­vennen.

 ?? FOTO: FILMPLOT ?? Barn fra fattige familier blir ofte mobbet.
FOTO: FILMPLOT Barn fra fattige familier blir ofte mobbet.
 ?? FOTO: FILMPLOT ?? Mange av barna som har sett filmen har vondt for å tro at det er mulig å bo slik som dette.
FOTO: FILMPLOT Mange av barna som har sett filmen har vondt for å tro at det er mulig å bo slik som dette.
 ?? FOTO: FILMPLOT ?? Fra innspillin­gen av dokumentar­filmen «Min familie – noen er fattige».
FOTO: FILMPLOT Fra innspillin­gen av dokumentar­filmen «Min familie – noen er fattige».
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway