Fædrelandsvennen

Nå er momsregnin­gen er betalt

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

– En spesiell følelse å godkjenne en regning på 20 millioner kroner, sier Kildens direktør Hans Antonsen.

I februar mottok Kilden Teater og Konserthus endelig vedtak i momssaken.

I sommer ble kravet redusert fra 295 millioner kroner til 20,3 millioner kroner. Kilden har hatt flere innvending­er og spørsmål i etterkant, men nå er det altså klart at Skattedire­ktoratet ikke har tatt dette til etterretni­ng.

Regningen er allerede betalt.

– Vi betalte regningen for noen uker siden. Det var en litt spesiell følelsen å godkjenne en regning på 20 millioner kroner, sier Kildens direktør Hans Antonsen til Fædrelands­vennen.

SKAL VI FOKUSERE På KUNST

Momssaken var et av temaene på styremøtet i Kilden torsdag.

– Vi ble hørt på det viktigste. Det vi driver med er kunst, og ikke kommersiel­t. Vi kan irritere oss over enkelte detaljer, men det lar vi være å gjøre. Vi fikk ikke omgjort så mye av kostnadene som vi hadde ønsket, og det må vi bare forholde oss til, sier Antonsen.

– Vi innretter oss etter vedtaket. Nå skal vi fokusere på kunst og ikke moms, sier styreleder Marianne Johnsen som skryter av Kildens håndtering av saken.

Et sentralt ankepunkt for Kilden har vært at Skattedire­ktoratet hevder at klassiske konserter med berømte solister regnes som kommersiel­le arrangemen­ter. Det er ikke Kilden enige i.

– Vi er helt sikre på at vi har rett i dette spørsmålet. Det er vi som er eksperter på klassisk musikk, sier Antonsen.

– Men kommer det en slik sak, tar vi en runde på det som eventuelt kommer, sier Marianne Johnsen.

EIERNE BETALER

Da Kilden ble bygd sto Kristiansa­nd kommune og Vest-agder fylkeskomm­une som eiere, og disse vil fordele momsregnin­gen mellom seg. Kilden har hatt rundt 20 millioner i fond, og har brukt av disse midlene til å betale regningen nå. Derfor er budsjettet noe lavere enn normalt. Vest-agder fylkeskomm­une, som tok 20 prosent av regningen, har allerede overført pengene til Kilden. Kristiansa­nd kommune vil betale sin andel over flere år, men dette er ennå ikke formelt vedtatt.

POSITIVT RESULTAT

I styremøtet ble også årsrapport­en for 2016 lagt fram. Kilden omsatte for 231,95 millioner kroner i fjor, og hadde et brutto driftsresu­ltat på 1,30 millioner kroner. Egeninntek­tene utgjorde 56,33 millioner kroner, mens tilskudd og overføring­er fra offentlige instanser sto for 175,62 millioner kroner.

Så langt i år viser regnskapet er positivt driftsresu­ltat på 1,8 millioner kroner, noe som er i overkant av 1,1 millioner kroner bedre enn budsjetter­t. I år har Kilden fått 116.300 i støtte fra Kulturdepa­rtementet, og søker om 118.800 for 2018.

Pengegaver på til sammen 4,1 millioner kroner utløser i år 1,025 million kroner i gaveforste­rkning fra Kulturdepa­rtementet.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Kilden-direktør Hans Antonsen har betalt momsregnin­gen. Saken ble diskutert i et styremøte i Kilden torsdag.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Kilden-direktør Hans Antonsen har betalt momsregnin­gen. Saken ble diskutert i et styremøte i Kilden torsdag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway