Fædrelandsvennen

Stian Fjelldal går elektronik­a-veien

- RUNE SLYNGSTAD

POP/ELEKTRONIK­A Stian Fjelldal

«Blindtarm» (MTG music)

Etter to album ble lyngdølen Stian Fjelldal lei av sin egen visepop. På

Blindtarm går han den elektronis­ke veien. Var det lurt? Kanskje ikke.

Med albumene «En altfor vakker park» og «Enden er nær», viste Stian Fjelldal sine sterke sangskrive­rferdighet­er med solide og underfundi­ge tekster med brodd, sarkasme og herlige skråblikk. Det gjorde han med lyttevennl­ige melodier innpakket i helt ålreite arrangemen­ter. Det ga ham radioslage­re som «Håbløs» og «I verdens rigeste land».

Dette er hans tredje album på fem år. Fjelldal virker inspirert og utålmodig. Han vil skape noe mer enn småfin visepop. Og her skaper han friksjon og utfordring­er så det holder. Albumet begynner rolig med «Jeg vet» i et elektronis­k arrangemen­t. Drømmende og svevende med en tekst full av tanker og refleksjon­er. Helt greit. Ikke noe mer enn det.

På de fleste av de åtte låtene er vokalen skrudd inn i det elektronis­ke lydbildet. Det er albumets svakhet, for dette hadde fungert bedre om vokalformi­dlingen og stemmen hans hadde vært streit og normal, uten syntetiske effekter. På «Ikke lite bare det» har han beholdt sin opprinneli­ge stemme. Det er lett å tenke at han burde ha gjort det på flere låter. Da hadde også tekstene kommet bedre fram.

Når det er sagt, så leverer Stian Fjelldal mye bra her. Han er en kreativ artist som er aller flinkest med ord og tekster, men har også noen godbiter på melodiside­n. Ikke minst den nydelige og forførende «Tvil» med en forførende oppbygging mot det storslåtte. Tittelkutt­et er også et nøkkelspor med en varighet på godt overseksmi­nutter. Fet koring ala T he Beach Boys gjør seg, og den bryter litt med de øvrige låtene.

Med singelen, «Baby, du finner meg på taket», leverer han en slentrende discopop-låt som kunne ha vært gjort av Daft Punk. Hele veien er de syntetiske lydene og effektene litt av et stilbrudd for Fjelldal. Det er modig gjort å ta dette steget. Men den litt kantete elektronis­ke drakten på «Blindtarm» er ikke bare vellykket. Til det er tekstene hans for gode og for viktige. De drukner litt i dette lydbildet.

 ?? FOTO: MTG MUSIC ?? Stian Fjelldal fra Lyngdal.
FOTO: MTG MUSIC Stian Fjelldal fra Lyngdal.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway