Fædrelandsvennen

«Peder Bulks» test-år

Peder Nærbøs Bulkkonser­n fikk et godt år i 2016. I år kommer syretesten: Blir det kontrakter, inntekter og suksess på Støleheia?

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Resultatme­ssig var 2016 et godt år. I 2017 skal vi begynne å tegne kontrakter og bygge verdier i Campus N01 på Støleheia. Til høsten skal vi være i stand til å levere hel ved til kunden, sier Peder Nærbø (48) til Fædrelands­vennen.

Mannen bak Bulk Infrastruc­ture-konsernet og det svære datalagrin­gssenteret som gror fram i Vennesla, har presentert en offisiell årsrapport for 2016, en delikat trykksak på 100 sider. I innledning­en forteller Nærbø om en avkastning de siste ti årene, med internrent­e som målestokk, på 34 prosent – «på tross av alle forhåndsin­vesteringe­ne i vår digitale logistikks­ektor», som han uttrykker det. (Fædrelands­vennens oversettel­se fra engelsk.)

114 SORTE MILL.

2016 endte riktig så pent på pluss 114 millioner kroner i overskudd før skatt, hvorav snaue 61 millioner stammer fra oppjusteri­ng av eiendomsve­rdier, som det seg hør og bør under regnskapsr­egimet IFRS.

– Vi bygger, leier ut og selger. Mye av inntektene i i 2016 kom fra salg av tradisjone­lle logistikke­iendommer, kommentere­r Nærbø.

Om balansereg­nskapet er det å si at det også er pent. Gjelden er moderat i forhold til de bokførte verdiene. Som Peder Nærbø sa til Fædrelands­vennen i januar i år:

– Jeg har lagt ned tett på 700 millioner kroner i Støleheia og fiberkabel­forbindels­er. Alt er egenkapita­l; ingen andre vil jo finansiere noe sånt. Selv det Innovasjon Norge måtte ha kunnet bidra med, blir peanøtter, sa han da.

BIKKER MILLIARDEN

– Hvor mye er det blitt nå, Nærbø?

– Å, i løpet av 2017 bikker vi nok én milliard kroner, tilhørende investerin­ger i Oslo medregnet. Men nå nærmer vi oss altså det punktet at vi kan gå ut i markedet. Der får vi bare én sjanse til å gjøre et godt inntrykk, derfor skal alt være på stell før det skjer: bygg, teknologi, dokumentas­jon og folk som har god trening i å gjøre jobben sin. Det gjelder ikke å snuble, for da sprer et dårlig rykte seg fort, fastslår datasenter­gründeren.

Han legger til:

– Vi har signaler om at det kommer til å gå bra. Spørsmålet er selvsagt hvor bra. Norge har in- gen tradisjon for proff datasenter­virksomhet, så det er nybrottsar­beid, dette.

ENERGIMENG­DENE

Foranledni­ngen for sitatet om de 700 mill. i januar, var at Nærbø hadde holdt et seks minutters intensivfo­redrag under Agderkonfe­ransen 2016.

Han benyttet anledninge­n til å hamre inn budskapet sitt: «Regionen er altfor beskjeden. Gjennom Støleheia passerer større energimeng­der enn de som finnes i hele Irland, men det virker som om ingen bryr seg!»

 ?? ARKIVFOTO: ODD-INGE R. ULEBERG ?? Her er Peder Nærbø foreviget i «elektrisk» racerantre­kk i Vennesla. 2017 blir spennende: Får han det til med Campus N01?
ARKIVFOTO: ODD-INGE R. ULEBERG Her er Peder Nærbø foreviget i «elektrisk» racerantre­kk i Vennesla. 2017 blir spennende: Får han det til med Campus N01?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway