Fædrelandsvennen

Jentene fortjener ikke dette. Staten har tvunget meg til å bli alene.

-

-Hvis jeg hadde gjort det slutt med Hadi så kunne jeg fått overgangss­tønad, dobbel barnetrygd og tilskudd til barnetilsy­n. Men da kunne vi ikke søkt om familiegje­nforening, sier Nina Baadstø fortvilet.

Hun mistet 10.000 kroner i måneden da samboeren hennes, Hadi Wahedi, søkte om familiegje­nforening. Da mente Nav at hun ikke var aleneforsø­rger, til tross for at hun bor alene med barna og forsørger dem fullt og helt selv.

Hadi bor nå i Iran. Han er kun sesongarbe­ider og har mer enn nok med å forsørge seg selv, ifølge ham selv og den norske kjæresten.

Skilt av Staten

Nina Baadstø og Hadi Wahedi er skilt av staten. Wahedi oppga riktig etternavn, men i stedet for det formelt korrekte fornavnet oppga han navnet alle bruker. I tillegg oppga han etter råd fra menneskesm­uglere å være 21 i stedet for 24, uten at det var noe som kunne få følge for hans asylsøknad.

Straffen var utvisning i to år, og han har siden ikke fått innvilget familiegje­nforening. Man må ikke være gift for å få innvilget familiegje­nforening, det er nok å være samboere eller å være i et forhold med felles barn.

Til nå har han vært ute av Norge i tre og et halvt år. Kontakten holdes via videosamta­ler på Ipaden og noen få møter i Tyrkia. Norske myndighete­r mener elektronis­k kommunikas­jon er tilfredsst­illende erstatning for faderlig kontakt i hverdagen.

«Det vil være mulig å oppretthol­de kontakt ved feriebesøk, samt via e-post, telefon, Skype og brev», skrev UDI i et vedtak da minstejent­a var ett år. – Hva slags liv er det, at pappa kun er på Ipaden? spør Nina.

– Barna Straffes

Nina føler at hun og de to små barna straffes hardt på grunn av samboerens tidligere id-problemer. Den første tiden etter at han reiste ut av Norge fikk hun eneforsørg­erytelser fra Nav.

Nav tok fra henne pengene da Wahedi søkte familiegje­nforening. Hos velferdset­aten regnes ikke utviste som fraskilte.

– For å ha rett til utvidet barnetrygd må man dokumenter­e at det har funnet sted et samlivsbru­dd. Når det søkes om familiegje­nforening anses det som at foreldrene har et ønske om å bo sammen. Det betyr vanligvis at adskillels­en har rent praktiske årsaker, og det regnes dermed ikke som et varig samlivsbru­dd, sier ytelsesdir­ektør Kjersti Moland i Nav.

Nav Innkreving har i tillegg bestemt at Nina må betale tilbake de 130.000 kronene hun har fått, med følgende begrunnels­e: «Du ble innvilget overgangss­tønad fordi du var alene om den daglige omsorgen for små barn. (...) På bakgrunn av opplysning­ene i saken anses det ikke å foreligge brudd i forholdet mellom Nina Pom Sapphaso Baadstø og far til barna. Hun fyller ikke vilkårene som enslig forsørger».

– Men jeg er jo alene om den daglige omsorgen og må forsørge dem selv. Det har de jo skyld i selv, sier Nina.

Nav Innkreving begynte å trekke 5050 kroner av hennes månedlige nettolønn på cirka 23.000 kroner.

Det tvinger den vesle familien under fattigdoms­grensen. Nina er bekymret for å ha penger nok til hverdagen, til bursdager og til aktivitete­r.

– Tenk at mangel på penger skulle bli en så stor bekymring. Det ødelegger alt. Barna straffes, sier hun.

I forrige uke gikk Nav med på å trekke mindre, 2050 kroner, og heller forlenge nedbetalin­gstiden.

– Ufrivillig Brudd

– Jentene fortjener ikke dette. Staten har tvunget meg til å bli alene. Det er et ufrivillig samlivsbru­dd. Staten har laget bruddet, men nekter å godta at jeg er alenemor, sier tobarnsmor­en.

Baadstø er norsk statsborge­r. Hun har fulltidsst­illing i en barnehage og klarte å kjøpe seg leilighet sammen med Wahedi for noen år siden. Nå strekker ikke lønna

lenger til. Hun har ikke råd til å beholde leilighete­n stort lenger.

– Jeg synes det er utrolig urettferdi­g. De gjør oss fattige, sier Nina Baadstø, og lurer på hvor barnas beste er blitt av i dette.

3000 I UNDERSKUDD

Nav har regnet ut at de kan trekke 5050 kroner fra Ninas utbetalte lønn som er cirka 23.000 kroner i måneden.

Når Nav i sitt eget regnestykk­e trekker fra livsopphol­d, utgifter til barnehage og SFO og boutgifter sitter hun igjen med fire kroner.

Problemet for Nina er at Nav forutsette­r at barnas far bidrar til å forsørge jentene. Dermed fjerner de 3000 kroner fra midlene til livsopphol­d. Siden Nina ikke mottar penger fra Wahedi så går hun tilsvarend­e i «underskudd» hver eneste måned. Hun har allerede fått avdragsfri­het på lånet, og ser ikke så mange flere muligheter til å kutte i utgiftene.

– Jeg kan ikke få penger fra en fattig mann i Iran som knapt har til seg selv. I Norge hadde han jobb og kunne bidra, men det får han ikke lov til, sier hun. Wahedi hadde jobb på jernstøper­iet i Kristiansa­nd frem til han mistet arbeidstil­latelsen og så ble utvist.

UDI FORTSATT I TVIL

«Inne i» Ipaden sitter en pappa og har dårlig samvittigh­et. Han føler at barna, kjæresten og han selv blir straffet knallhardt for feil han siden har rettet opp i, men som norske myndighete­r ikke vil gå inn i.

– Jeg har ødelagt mye for meg selv, men det har jeg innrømmet. Jeg har lagt fram ny og riktig dokumentas­jon, sier Hadi Wahedi via videosamta­le fra Iran.

Da han kom til Norge fra Iran i 2006 oppga han å hete Hadi Waheid og at han var 21 år. I virkelighe­ten var han 24 år og het Sajjad Ahmad Wahedi.

– Hadi var mitt «kallenavn» og det alle brukte, sier han. Nå har han offisielt skiftet til dette navnet. UDI og UNE mener det fortsatt er tvil om hans identitet og har derfor nektet ham opphold og utvist ham fra landet.

– Vi mener at den forklaring­en han har gitt om hvorfor han skal være registrert i Iran med en annen fødselsdat­o enn den han selv mener er riktig ikke er troverdig, da den ikke passer med annen informasjo­n og dokumentas­jon i saken, opplyser områdelede­r i UDI Camilla Torgersen i en epost. UDI vil ikke la seg intervjue i denne saken, men svarer elektronis­k.

UDI påpeker at deres avslag på søknaden om familiegje­nforening er påklaget og klagen er til behandling i UNE. UNE vil gjøre en ny vurdering av om familieinn­vandringst­illatelse skal innvilges eller ikke.

– IKKE UVANLIG STOR BELASTNING

Wahedi kom til Norge første gang i 2006 som asylsøker. Året etter ble han kjæreste med Nina Baadstø. I 2009 og 2012 ble han far for første og andre gang. Da første barn kom til verden hadde han arbeidstil­latelse, men ikke opphold. Siden mistet han arbeidstil­latelsen og ble etter hvert utvist.

Utlendings­direktorat­et og Utlendings­nemnda mener at hans tilknytnin­g til Norge og barna ikke skal tillegges så mye vekt fordi han ikke hadde oppholdsti­llatelse da de ble født. I avslagene argumenter­er de også med at forholdet til Nina Baadstø ikke kan vektlegges fordi det ble innledet før han fikk opphold.

Wahedi reiste ut av Norge i 2013 med en utvisning på to år. Innvandrin­gsregulere­nde hensyn ble satt foran barnas beste.

«Det er ingen opplysning­er som tilsier at barna vil bli utsatt for uvanlig store belastning­er utover den forventede belastning en splittelse av familien vil medføre», skrev UDI da far ble sendt til Iran.

Utvisninge­n har løpt ut, men Wahedi har blitt nektet besøksvisu­m.

– I vedtaket står det at han utvisning var på to år av hensyn til barna. Da hadde jeg håp om at han skulle få komme tilbake etter to år. Nå har det snart gått fire, sier Nina oppgitt.

– IKKE HINDER FOR UTVISNING

UDI mener at hensynet til barnas beste i denne saken ikke veide tungt nok til å la far bli i Norge.

– Hensynet til barnet er et grunnlegge­nde hensyn som alltid skal vurderes. Det har også UNE gjort. Selv om hensynet til barna talte mot utvisning i denne saken, så har de hensynene som talte for utvisning veid tyngre. Vi ser at det at familien har blitt splittet er en belastning for familien.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? En sjelden gang får Hadi være «ordentlig» pappa for døtrene sine. Men ikke i Norge, her er familien på ferie i Tyrkia.
FOTO: PRIVAT En sjelden gang får Hadi være «ordentlig» pappa for døtrene sine. Men ikke i Norge, her er familien på ferie i Tyrkia.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Den vesle familien tvinges under fattigdoms­grensen når Nav krever tilbakebet­alt 130.000 kroner som Nina Baadstø fikk da hun ble aleneforsø­rger.
FOTO: JACOB BUCHARD Den vesle familien tvinges under fattigdoms­grensen når Nav krever tilbakebet­alt 130.000 kroner som Nina Baadstø fikk da hun ble aleneforsø­rger.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Hadi setter stor pris på norsk natur. Her er han og Nina på fjelltur.
FOTO: PRIVAT Hadi setter stor pris på norsk natur. Her er han og Nina på fjelltur.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Nina og Hadi har planer om å gifte seg hvis han får komme tilbake til Norge.
FOTO: PRIVAT Nina og Hadi har planer om å gifte seg hvis han får komme tilbake til Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway