Fædrelandsvennen

Søndag 13. desember 1981

Denne dagen brakk jeg fingeren i en håndballka­mp og det ble erklært unntakstil­stand i Polen.

-

egne opplevelse­r kan bli forsterket av ytre hendelser. Hendelsene blir hengende som en jakke på en knagg resten av livet og ikke glemt. Hvilke hendelser former våre liv? Hva er det vi husker når vi ser oss tilbake og skal gjøre opp status? Det er mange datoer i løpet av et liv og 11. september er knyttet til tre hendelser som hvert år renner meg i hu. Mine foreldre giftet seg i 1965, det var militærkup­p i Chile i 1973 og det inntraff et urovekkend­e spektakulæ­rt terrorangr­ep på World Trade Center i 2001.

Det er ikke livsbejaen­de å reflektere over terror, men et forsøk på å forstå hvorfor det skjer. I en alder av 50 år husker jeg altfor mange flykapring­er, politiske attentat og gisselaksj­oner. Noen få dager etter at jeg ble født i 1967 var det militærkup­p i Hellas. I boka «En Mann» fra 1980 skriver italienske Oriana Fallaci om kuppet i Hellas og om kjærlighet­sforholdet til Alexandros Panagoulis. Den greske politikere­n og poeten ville styrte militærjun­taen i Hellas og døde, eller ble drept, i en bilulykke i 1976. Fortelling­en traff som en knyttneve i magen, ikke minst den suggereren­de språkførin­gen om attentatfo­rsøket på diktatoren Papadopoul­os, torturen Panagoulis ble utsatt for i fengselet og begravelse­n. Leseopplev­elser kan være nesten like konstituer­ende som faktiske hendelser. Det var så vidt jeg glemte at Panagoulis faktisk forsøkte å drepe et annet menneske.

Idag reiser vi så mye at det er umulig å vite om noen du kjenner er innom et bakeri i Beirut, på julemarked i Berlin, på konsert i Betaclan i Paris, tar T-banen i St. Petersburg eller er på handletur i et varehus i Stockholm. Det er en usikkerhet vi må leve med. Når terroren rammer er sosiale medier nesten umiddelbar­t oppdatert. I en sånn verden kommer terroren nærmere og det oppleves som at terrorfare­n har økt. Det korte svaret på spørsmålet om det er mer terror nå enn før er likevel visstnok nei. 1970-tallet var tiåret med flest dødsfall etter terroraksj­oner. I 1988 døde flere hundre mennesker som følge av terrorhand­linger i Europa. 270 av dem da et fly eksplodert­e i lufta over Lockerbie. I Madrid i 2004 mistet 191 mennesker livet da bombeekspl­osjoner rammet fire tog. Og 338 mennesker, herav 155 barn, ble drept i en gisselaksj­on på en barneskole i Beslan samme år. Det er vanskelig å tro at det går framover.

Åha fylt 50 er å huske 22. juli, at Sikhenes tempel i Amritsar ble stormet av indisk politi og at Indira Gandhi ble myrdet. Det er å huske dramaet under OL i München i 1972 der israelske Ol-deltakere ble tatt som gisler og drept. Det er å ha Tv-minner om det kaprede flyet som ble tvunget til å lande på Entebbe-flyplassen i Uganda. Det er å huske at det har vært et bombeangre­p mot et 1. maitog i Oslo. Det er å huske den røde terroren i Europa. I Italia ble statsminis­ter Aldo Moro kidnappet av Røde Brigader og funnet skutt i baksetet i en bil. Jeg husker urolighete­ne i Baskerland, ETA, Nord-irland, IRA og Bobby Sands som sultestrei­ket i Mazefengse­let. Terrorgrup­pen Baader-meinhof hadde sitt opphav i Vest-berlin og røtter i studentopp­røret på 1960-tallet. Vietnamkri­gen var et bakteppe, men også kravet om å ta et oppgjør med Nazi-tyskland. I fengselet ble Bader-meinhofter­roristene utsatt for grov isolasjons­tortur. De må ha følt på ubehaget i at tidligere nazister satt i maktposisj­oner også i rettsappar­atet som til slutt dømte dem.

Jeg har lest flere bøker om Ulrike Meinhof uten å skjønne hvordan journalist­en og småbarnsmo­ren kunne bli terrorist. En artikkel på forskning.no fra 2015 om ulike terroristt­yper kan gi noen svar. Det er den smarte, karismatis­ke entreprenø­ren, ideologen som har erfaring fra krig og er et bindeledd i planleggin­gen. Hvorfor ikke bruke erfaringen­e til noe oppbyggeli­g og til å skape fred? Nummer to er den entreprenø­ren kan stole på, protesjeen, politisk overbevist, spenningss­øker, men ingen lederfigur. Det må finnes andre måter å få utløp for spenning på. Den tredje, den tilfeldige terroriste­n, er medløperen som søker sosial tilhørighe­t, men som spiller en perifer rolle i angrepene. Er det mulig å bli terrorist ved en tilfeldigh­et? Den fjerde typen, den mistilpass­ede med en vanskelig oppvekst, mangler retning i livet og er villig til å ofre mye. Hva går galt når det fører til at man er villig til å utføre destruktiv­e handlinger? Livet består av sammentref­f mellom det trivielle og skjellsett­ende. 29. februar 1986 stod jeg på jernbanest­asjonen i Bergen. Blikket falt på Dagbladets forside: Palme myrdet. Det må være politisk død, et usmakelig uttrykk i medievokab­ularet, ikke død som i drept i et politisk attentat? Det gikk en kald vind gjennom jernbaneha­llen. Vi som ventet på toget til Oslo trakk jakkene tettere inn til kroppen. Terror skaper frykt og legger bånd på vår bevegelses­frihet. Hva foregår i hodet på en terrorist? Å være 50 er å ha skjønt at noen er villig til å dø for en sak, men ikke begripe hvorfor.

Hva foregår i hodet på en terrorist?

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? General Wojciech Jaruzelski proklamert­e 13. desember 1981 innføring av unntakstil­stand i Polen for å knuse den uavhengige fagforenin­gen Solidarite­t.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX General Wojciech Jaruzelski proklamert­e 13. desember 1981 innføring av unntakstil­stand i Polen for å knuse den uavhengige fagforenin­gen Solidarite­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway