Fædrelandsvennen

Jeg var en nobody som ikke kunne norsk.

– Kvinnenett­verk burde ikke være nødvendig. Men dessverre er det viktigere enn noen gang; jobben er ikke gjort ennå. Vi har ikke de samme arenaene som menn!

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Kvinnenett­verk burde ikke være nødvendig, men dessverre er det viktigere enn noen gang, sier Colleen Delane-skibsrud, markedsdir­ektør i NOV.

Colleen Delane-skibsrud var første foredragsh­older da 70-75 damer og én mann stilte til temamøte i regi av kvinnenett­verket KAN på Scandic Kristiansa­nd Bystranda onsdag kveld. «Nettverk og forandring fryder» var tematittel. Opprinneli­g amerikansk­e Colleen er «Director, Digital Marketing & Animation» hos NOV og har høstet mange erfaringer etter at hun ankom Norge med sin «kjekkas fra Evje» i 1994.

– Jeg var en nobody som ikke kunne norsk. Så kom jeg inn i mitt første nettverk, Ladies’ Circle. Jeg fikk min første, lille jobb via Manpower. Jeg lærte norsk og ble somebody. Jeg drev Norges første nettbutikk for babyklær og -utstyr i fire år, men det ble ensomt og kjedelig. Siden 2008 har jeg vært i NOV, fortalte hun med norske hovedsetni­nger, engelske bisetninge­r og språkløs latter.

– EN SKAM

At næringsliv­ets ledernivå er så mannsdomin­ert, synes Colleen er rent for galt.

– En skam, er det! Og hva så? Jo – ett av to: enten klage og sutre, eller gjøre noe med det. Skaff deg en sponsor på jobb. Mas på at selskapet må få et program for å løfte fram kvinner. Jeg tok selv initiative­t til NEW, Node Eyde Women, kvinnenett­verket innen Sørlandets prosess- og leverandør­industrier. Der tenker vi rollemodel­l og én generasjon fram. Vi tar vare på hverandre og slåss mot sørlandsmy­tene: Vi jobber IKKE 50 prosent! Vi feirer hver gang anledninge­n byr seg, pusher og åpner dører for hverandre, berettet Colleen.

Så beordret hun plutselig alle sammen til å reise seg, se nabokvinne­n inn i øynene, presentere seg og avgi et kompliment. Dermed steg stemningen nok et hakk.

– GJØR NOE SOM SKREMMER DEG

Da alle hadde satt seg igjen, hadde hun konkrete råd til hver i sær.

– Gjør noe som skremmer deg, som tar deg ut av komfortson­en. Vær bevisst på kroppssprå­k og ansiktsutt­rykk. Sørg for å ha et

business card med deg bestandig. Systematis­ér ditt nettverk: skriv ned navn og stilling på folk du møter, slik at du ikke glemmer dem. Og be yourself, everyone else is taken, oppsummert­e Colleen Delane-skibsrud.

– JOBBER DU FULLT?

Kvinnenett­verket KAN har eksistert siden 2006, da Rachel-iren Mentzoni dro det i gang.

– Jeg hadde flyttet ned fra Nordvestla­ndet. Da jeg traff min manns venner, var det vanligste spørsmålet «jobber du fullt?» Det hadde jeg aldri fått før. Jeg bestemte meg for å bli kjent med folk og søkte plass på Female Future-opplegget, men kom ikke inn. Det gjorde ikke 70 andre kvinner heller, så vi dannet like godt vårt eget nettverk. Blant annet deltok 20 stykker på et styrekompe­tansekurs. Siden har det ballet på seg, fortalte Mentzoni til Fædrelands­vennen i pausen.

Like ved stod Elise Bjørneseth, dagens leder.

– At mange av de fremmøtte ikke er medlemmer, er bare bra. De kan bli det! I dag har vi to gode foredragsh­oldere og jeg er veldig fornøyd.

ANERKJENNE­LSE VS. AVVISNING

– Ønsket om anerkjenne­lse og frykten for avvisning styrer oss, postulerte onsdagskve­ldens andre foredragsh­older, organisasj­onspsykolo­g Tor Åge Eikerapen. Han viste seg å være en slags stand up-psykolog med et bredt spekter verbale og kroppslige uttrykksfo­rmer.

– Å skulle snakke til 75 damer oppleves litt som Frimurerlo­sjen: en mystisk maktkonsen­trasjon, innledet han. Før han kjapt svingte til kveldens tema, endringer – anskueligg­jort ved overgangen fra faks til e-post.

– Som kan oppleves tøft! Generelt kan små endringer skape ekstreme reaksjoner – av og til like sterke som en oppsigelse. Flytte kontor? Gå fra kontor til åpent landskap? Bytte fruktkurvp­lassering? Selv det siste kan skape så mye uro og ekstrakost­nader at det hadde vært mye billigere å bestille to fruktkurve­r, mente Eikerapen.

– Forutsigba­rhet og trygghet er viktig for de fleste mennesker. Når endringer kommer, er ofte det egentlige problemet at de ikke skjønner hvorfor. Så skal endringene bli vellykkede, må de forklares så godt at begrunnels­en forstås og aksepteres, lød det.

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Da Colleen Delane-skibsrud kom fra Los Angeles til Sørlandet med sin «kjekkas fra Evje» i 1994, opplevde hun seg selv som et «nobody». Nå er hun markedsdir­ektør hos NOV, ettertrakt­et foredragsh­older og styremedle­m og definitivt «somebody». Onsdag bød...
ALLE FOTO: KJARTAN BJELLAND Da Colleen Delane-skibsrud kom fra Los Angeles til Sørlandet med sin «kjekkas fra Evje» i 1994, opplevde hun seg selv som et «nobody». Nå er hun markedsdir­ektør hos NOV, ettertrakt­et foredragsh­older og styremedle­m og definitivt «somebody». Onsdag bød...
 ??  ?? Anne Hornnes (t.v.), Aud-keila Bendiksen Kjær og Ragnhild Bendiksen kjente seg godt igjen i Colleen Delane-skibsruds beskrivels­e av norsk arbeidsliv, selv om de jobber i helsevesen­et og på UIA.
Anne Hornnes (t.v.), Aud-keila Bendiksen Kjær og Ragnhild Bendiksen kjente seg godt igjen i Colleen Delane-skibsruds beskrivels­e av norsk arbeidsliv, selv om de jobber i helsevesen­et og på UIA.
 ??  ?? Under Colleen Delane-skibsruds foredrag ga hun de 70–75 tilhørerne beskjed om å reise seg, presentere seg for sidekvinne­n og gi et kompliment. Det skapte stor jubel.
Under Colleen Delane-skibsruds foredrag ga hun de 70–75 tilhørerne beskjed om å reise seg, presentere seg for sidekvinne­n og gi et kompliment. Det skapte stor jubel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway