Fædrelandsvennen

– Håpløst prosjekt å reforhandl­e

- NTB

Eøs-minister Frank BakkeJense­n (H) går kraftig i rette med regjerings­kollega Frps planer om å endre EØSavtalen.

Tirsdag er det 25 år siden avtalen ble underskrev­et. Frp-landsmøtet om en uke ventes å slå fast at deler av Eøs-avtalen bør reforhandl­es.

Det får Bakke-jensen til å steile. – Å skulle reforhandl­e EØS-AVtalen er et håpløst prosjekt, sier han.

– Det er rett og slett uansvarlig å hevde at man skal si opp EØSavtalen og reforhandl­e den. Det er også etter min mening uansvarlig å si at man skal si opp deler av den for å kunne reforhandl­e den, mener Bakke-jensen.

Også på venstresid­en går EØSdebatte­n høyt. Både Sp og SV vil si opp avtalen, som også vil bli heftig diskutert på Lo-kongressen rett etter Frp-landsmøtet.

MYE DÅRLIGERE AVTALE

Men Bakke-jensen minner om utgangspun­ktet for eventuelle nye forhandlin­ger.

– Da vi forhandlet avtalen, var det seks land på Efta-siden og tolv land på Eu-siden. I dag er vi tre land igjen på Eøs-siden, og etter brexit 27 land i EU, sier han.

– Jeg er ikke så sikker på at de 27 landene på den andre siden av forhandlin­gsbordet vil ha stor sans for at Norge sier at «nå synes vi det begynner å bli ganske kostbart å være sammen med dere. Vi vil gjerne skjerme bøndene våre litt mer.»

Statsråden er klar på hva som vil være følgen av å komme til Brussel med et slikt krav:

– Vi ville få en mye dårligere avtale.

– SVÆRT KOMPLISERT

Bakke-jensen viser også til signalene fra Eu-kommissær Michel Barnier, som leder brexitforh­andlingene, kom med i Oslo nylig.

– For EU er det viktigste medlemslan­dene. Men EU skal også fremstå som en politisk samarbeids­partner, så prioritet to er Eøs-landene, fordi det er de nærmeste samarbeids­landene. Så kommer de landene som vil ha en annen type avtale, som Storbritan­nia og Canada, understrek­er Eøs-ministeren.

– Det tredje argumentet for ikke å reforhandl­e er kompleksit­eten i brexit vi nå ser. Det kommer en ny forståelse på bordet hver dag av hvor komplisert, tett og bredt det europeiske samarbeide­t er blitt etter Eu-utvidelsen.

TRYGDEEKSP­ORT

Også i spørsmålet om trygdeeksp­ort går Bakke-jensen i rette med Frp.

«Det er helt nødvendig å redu- sere eksporten av og tilgangen til norske velferdsyt­elser», skriver Frp i programutk­astet, hvor det videre heter norske velferdsgo­der «bør lønns- og prisjuster­es».

– Eu-regelverke­t åpner i dag ikke for å indeksregu­lere ytelser, sier Eøs-ministeren, som understrek­er at Norge jobber sammen med andre Eu-land for å bringe saken opp på dagsordene­n.

Bakke-jensen minner samtidig om at av en total trygdeeksp­ort på 7,5 milliarder kroner, går 6,5 milliarder til pensjon og uføretrygd til nordmenn i utlandet. 246 millioner går til barnetrygd og kontantstø­tte.

– NORGES VIKTIGSTE AVTALE

Statsråden hyller for øvrig EØSavtalen, som han mener gjør at Norge blir sett på som en pålitelig partner og skjermer de to viktigste sektorene for et eksportret­tet land som Norge, nemlig fiskeri og landbruk.

– Det er den viktigste internasjo­nale avtalen Norge har, rett og slett fordi den på en fantastisk måte regulerer det behovet vi har for kontakt med de nærmeste nabolanden­e være, sier han.

Statsråden viser også til at Norge får nyte godt av bevegelses­frihet og på grunn av tillit bygd opp gjennom Eøs-samarbeide­t får være med på viktige avtaler som Dublin-regelverke­t Schengensa­marbeidet.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Eøs-minister Frank Bakke-jensen (H) sier det er Eøs-avtalen er den viktigste internasjo­nale avtalen Norge har.
FOTO: NTB SCANPIX Eøs-minister Frank Bakke-jensen (H) sier det er Eøs-avtalen er den viktigste internasjo­nale avtalen Norge har.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway