Fædrelandsvennen

Livsmestri­ng inn på timeplanen

Kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen (H) endrer på timeplanen for å gjøre unge mennesker bedre rustet til å mestre livet. Russ på Tangen videregåen­de, som nå starter innsamling­saksjon etter at en medelev begikk selvmord, har stor tro på at det vil få ef

- TEKST: CONNIE BENTZRUD connie.bentzrud@fvn.no TEKST: tormod.flem.vegge@fvn.no

– Du skal være flink på skolen, god i idrett og gjerne pen. Det er ikke nok å være middelmådi­g, helst skal man være en ener i alt. Et slikt press er nesten ikke til å leve med, og kan være noe av årsaken til at mange unge sliter psykisk i dag, mener kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen.

– Vi vet ikke helt hva det skyldes, men det kan jo være man føler økt press både hjemmefra, fra skolen og samfunnet. Skjønnhets­idealer og kravet om at man alltid skal ta seg ut og må iscenesett­e seg selv. Det er mange som mener mye om det, men det vi har tall for, er hvor mange i skolen som føler stress, sier kunnskapmi­nisteren.

– Det startet allerede på midten av 90-tallet, men eskalerte etter hvert og da særlig blant jenter.

Røe Isaksen mener det er liten tvil om at dette er ett av vår tids store samfunnspr­oblem. Uavhengig om det handler om dårlig selvbilde eller ender med en psykisk lidelse, så er det et problem. Blant annet derfor ønsker man å ta livsmestri­ng og folkehelse inn i skolen når alle læreplaner nå skal fornyes de nærmeste årene.

SKOLEN ER IKKE BEHANDLER

– Skolen er ikke psykolog eller helseperso­nell, og skolen kan ikke behandle psykiske lidelser, understrek­er statsråden.

– Men skolen kan på en systematis­k måte gi ungdom kunnskap, verktøy og innsikt i hva som påvirker psykisk helse.

Livsmestri­ng er ikke tenkt som et enkeltståe­nde fag, men skal inn i som et tema i flere fag.

– I mat og helse lærer man hvordan kosthold påvirker krop- pen. Vi vet jo at kosthold også har innvirknin­g på psykisk helse. Det samme gjelder for gymnastikk, og biologi hvor vi lærer om kroppen på forskjelli­ge måter, sier Røe Isaksen.

Han trekker frem norskfaget som en viktig arena for kunnskap om tekst- og kildekriti­kk.

– Der er jo sosiale medier en veldig relevant del. Målet er å samle livsmestri­ng slik at det blir et tema som går igjen, og hvor elvene kan knytte kunnskapen til noe som er viktig i hverdagen deres.

– PRATES IKKE Så MYE OM

Russ på Tangen videregåen­de skole har stor tro på at livsmestri­ng på timeplanen vil få effekt.

– Dette er noe det ikke blir pratet så mye om, om det som foregår i hodet, som depresjon- og selvmordst­anker. Det bra at elever og lærere kan dele tanker om dette. Det kan gi trygghet i en klasse, mener William Justnæs.

Daniel Horsgård Iversen forteller at han selv slet med blant annet spiseforst­yrrelser uten å være bevisst på hva som var galt.

– Kunnskap kan hjelpe både den personen som sliter og de som er rundt personen med å forstå hva som er galt, sier han.

– STORT PRESS

Ingeborg Lunde Frøysaa sier at hun og venninner opplever er stort press i hverdagen.

– Det kan være vanskelig å være tenåring, fordi presset er stort. Det forventes at vi skal strekke til på alle mulige områder. Det er ikke rart at man blir stresset, påpeker Frøysaa.

– Du kan ha det kjipt uten å reflektere over det, mener Justnæs.

– Når man skal ha livsmestri­ng på timeplanen, hva er da viktig å sette fokus på?

– Hvordan man kan finne løsninger på det man sliter med, og hva man kan gjøre for å unngå mørke, vonde tanker, sier Justnæs.

– Bevisstgjø­re at man ikke trenger å være perfekt hele tida. Det er helt greit å gjøre feil. Vi er mennesker som alle gjør feil, understrek­er Frøysaa.

– Alle er mennesker ikke like. Vi er forskjelli­ge. Det er det viktig å ha fokus på, supplerer Iversen.

– VIKTIG LØFT

Å få livsmestri­ng på plass i undervisni­ngen er et viktig løft for skolen, mener Røe Isaksen.

– Men, det betyr ikke at jeg tror dette i seg selv vil gjøre at færre unge får psykiske lidelser. Og det betyr heller ikke at skolen kan behandle psykiske lidelser, det må overlates til profesjone­lle.

– å VÆRE LEI SEG ER NORMALT

Statsråden vil heller ikke bidra til å sykeliggjø­re det han kaller normale menneskeli­ge reaksjoner.

– Å føle sorg, det å være lei seg, føle seg sviktet eller være ensom, det er normalt. Og skolen skal ikke lære opp unge til å bli en slags «supermenne­sker» som er helt immune mot alle utfordring­er i livet. Men det skolen kan gjøre er å lære elevene hva en depresjon er, hva en spisevegri­ng er, hva psykisk lidelse er. Alt vil ikke stå i læreplanen i detalj, men å samle kunnskap og verktøy for å håndtere dette, det kan skolen gjøre.

Arbeidet med de nye læreplanen­e hvor livsmestri­ng skal innarbeide­s, er allerede i gang, men vil først kunne tas i bruk høsten 2019.

– Grunnen til at vi bruker såpass lang tid, er at vi har med lærere, elever og andre på lage planene, sier Røe Isaksen, som ser fram til å starte opp.

Samtidig ønsker han at skolene samarbeide­r med elever, lærere og helsesøste­rtjenesten for å løfte frem psykisk helse og forebyggin­g også utenfor fagene.

– Og så er det ingen som mener at skolen kan avskaffe det at det er litt vanskelig å være tenåring. Det skjer mye i kroppen, og man skal finne seg selv. Skolen kan jo ikke avskaffe det, og det kan heller vedtas politisk. Men skolen kan gi elevene verktøy til å håndtere det å være ung.

 ?? Foto: Reidar Kollstad ?? Fra venstre: Daniel Horsgård Iversen, innsamling­sleder for Tangen-russen, russepresi­dent Ingeborg Lunde Frøysaa og visepresid­ent William Justnæs.
Foto: Reidar Kollstad Fra venstre: Daniel Horsgård Iversen, innsamling­sleder for Tangen-russen, russepresi­dent Ingeborg Lunde Frøysaa og visepresid­ent William Justnæs.
 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Russ på Tangen videregåen­de skole synes livsmestri­ng på timeplanen er et godt tiltak. Fra venstre: Russepresi­dent Ingeborg Lunde Frøysaa, visepresid­ent William Justnæs og Daniel Horsgård Iversen, innsamling­sleder for Tangen-russen.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Russ på Tangen videregåen­de skole synes livsmestri­ng på timeplanen er et godt tiltak. Fra venstre: Russepresi­dent Ingeborg Lunde Frøysaa, visepresid­ent William Justnæs og Daniel Horsgård Iversen, innsamling­sleder for Tangen-russen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway