Fædrelandsvennen

Folksomt i 1. mai-toget

– Jeg tror at regjeringe­ns angrep på faste ansettelse­r og arbeidstid­er får mange folk til å komme ut, sier komitélede­r Tonje Alvestad.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

Det var ventet rundt 500 mennesker til årets 1. mai-tog i Kristiansa­nd. Det ble nesten dobbelt så mange, ifølge Alvestad.

– Jeg får opplyst fra flere hold at det må ha vært nærmere 1000 stykker, meddeler en begeistret leder for 1. mai-komiteen i Kristiansa­nd, Tonje Alvestad i etterkant av arbeiderne­s samling i Tresse.

– TRYGGE JOBBER

– Det er utrolig flott. Det forteller at mange vil vise engasjemen­tet sitt. Jeg tror at regjeringe­ns angrep på faste ansettelse­r og arbeidstid­er får mange folk til å komme ut. Jeg er kanonfornø­yd med dagen, og været var virkelig på vår side. Og det er ekstra gøy å se at det kom så mange med egne faner, sier Alvestad.

– Tror du at ekstra mange engasjerer seg i år som det er valg?

– Det er godt mulig. Det er flere som ser endringer i arbeidsmar­kedet og at arbeidsmil­jøloven myknes opp. Folk vil stå sammen på en dag som dette.

– Hva er dagens viktigste budskap?

– Det er hovedparol­en – «Trygge jobber – ny regjering!». Trygge jobber er viktig både for unge og gamle.

– ØKER FORSKJELLE­NE

Dette var også et av temaene til lederen for Fagforbund­et, Mette Nord. Hun holdt årets hovedappel­l for de frammøtte arbeiderne i Tresse.

– Siv Jensen og Marine Le Pen er politiske kusiner, sa Nord og trakk linjer mellom fremmedfry­kten som sprer seg i Europa og Fremskritt­spartiets retorikk.

Hun er ikke særlig imponert etter fire år med blått styre og brukte mye tid på å snakke om sysselsett­ingen i landet.

– Det er 140.000 arbeidsled­ige i Norge. Regjeringe­n skaper ikke nye jobber, de bare øker forskjelle­ne i samfunnet, sa Nord.

Ikke uventet, mener hun at en ny rødgrønn regjering er det som skal til for å løse de viktigste problemene i landet:

– Vi har 134 dager på oss til å få familie, venner og kolleger til å stemme for et regjerings­skifte. Politikk virker. Vi har et valg, sa hun.

– UNIK På SØRLANDET

En trygg arbeidshve­rdag var også hovedtemae­t til årets ungdomsapp­ell ved Olav Mosfjell (18), som hyllet fagbevegel­sens tidligere seire.

– Vi kan klare det vi også når vi står sammen i solidarite­t – slik som vi gjør i dag, sa han.

Fagforenin­gslederen i NITO, Malini Espeland sto for den kvin- nepolitisk­e appellen, og brukte mesteparte­n av tiden på å snakke om likestilli­ng på Sørlandet.

– Jeg er kvinne, i hundre prosent arbeid, ingeniør, mor, kone, og har en mann som er i full jobb. Min familie er unik på Sørlandet. Det er på høy tid at myndighete­ne sørger for at unge vokser opp med like muligheter om man er mann eller kvinne, sa Espedal i sitt innlegg.

Årets paroler

● Hovedparol­e: «Trygge jobber – ny regjering!»

● Agder fagforenin­g (Fellesforb­undet): «Forsvar velferdsst­aten!»

● Handel og kontor: «Bevar annerledes­dagen!»

● LO ungdomsutv­alg Vest- Agder: «Hele folket i arbeid – Erna må ta ansvar» og «Don’t panic – Organize».

● FO (Fellesorga­nisasjonen): «TRYGG PÅ JOBB – TRYGG HJEMME» og «Trusler og nettsjikan­e mot sosialarbe­idere må stoppe!»

 ??  ??
 ?? FOTO: EVA MYKLEBUST ?? Opplsutnin­gen om årets 1. mai-tog i Kristiansa­nd var høyere enn ventet, ifølge arrangøren.
FOTO: EVA MYKLEBUST Opplsutnin­gen om årets 1. mai-tog i Kristiansa­nd var høyere enn ventet, ifølge arrangøren.
 ?? FOTO: EVA MYKLEBUST ?? Leder av 1. mai-komiteen i Kristiansa­nd, Tonje Alvestad foran et langt tog på vei inn i Tresse.
FOTO: EVA MYKLEBUST Leder av 1. mai-komiteen i Kristiansa­nd, Tonje Alvestad foran et langt tog på vei inn i Tresse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway