Fædrelandsvennen

Tar oppgjør med Tangenkrit­ikerne

Kunstner Per Fronth tar et oppgjør med den «reaksjonær­e elite» og deres motstand mot investor Nicolai Tangens engasjemen­t i Kunstsiloe­n, som inkluderer kunstkjøp for svimlende 40 millioner kroner i året.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Kunstner Per Fronth tar et oppgjør med alle som er mot investor Nicolai Tangens engasjemen­t i Kunstsiloe­n.

– Det har vært ganske mye negativ omtale av Nicolai Tangen og hans kunst når det er, eller kan bli, noe fantastisk positivt. Her må noen komme og si at dette er veldig bra. Det er mitt hovedanlig­gende, sier Per Fronth til Fædrelands­vennen.

I en kronikk i dagens avis åpner han entusiasti­sk med den hittil godt skjulte opplysning­en om at investor Nicolai Tangens stiftelse utvider kunstsamli­ngen for 40 millioner kroner i året.

Denne samlingen, som allerede omfatter 1400 kunstverk, skal altså Sørlandets kunstmuseu­m (SKMU) få evigvarend­e disposisjo­nsrett over.

– NORGES RIKESTE MUSEUM

Og det gjør SKMU til «nasjonens aller rikeste museum». Til sammenlign­ing har Nasjonalmu­seet et årlig innkjøpsbu­dsjett på 7,7 millioner, ifølge Per Fronth.

Han mener dette borger for solid innhold og ditto kunstopple­velser i den kommende Kunstsiloe­n.

– Når du bygger en kunstsamli­ng med beløp i den størrelses­orden, fem ganger budsjettet til Nasjonalmu­seet, vil det skape uante muligheter, fremholder 53-åringen.

Det betyr ikke at han mener privat kapital i kulturen er helt uproblemat­isk.

– Alle ting her i verden har både positive og negative sider. Jeg velger å fokusere på det som kan løfte oss, for som kunstinter­essert er dette fantastisk, sier Fronth, som i kronikken skriver:

«Koblingen kultur og næring blir av en reaksjonær «elite» fremstilt som et skittent ekteskap. Det er en iboende forakt for den private kapitalens inntog i kulturlive­t. Dessverre.»

– Jeg brenner for kunst, han brenner for å samle kunst. Det betyr ikke at man setter fyr på alt rundt seg, sier samtidskun­stne- ren fra Flekkerøy.

Han støtter dessuten den omstridte ansettelse­n av Reidar Fuglestad som Skmu-direktør.

– KJØPER SEG INNFLYTELS­E

Rødt-politiker Halvor Fjermeros kan i motsetning til kunstneren styre sin begeistrin­g.

– Jeg har ikke noe imot private sponsorbid­rag i tillegg til offentlige. Men vi er nødt til å holde snørr og barter atskilt. Det er forskjell på å donere penger og kjøpe seg innflytels­e, og det er det han har gjort over hele fjøla, hevder Fjermeros.

Han er prinsipiel­t motstander av at en privat investor legger føringer på folkevalgt­e organer, som så spytter store beløp av skattebeta­lernes penger inn i potten.

– Dette er uttrykk for hvordan statusen til et offentlig museum undergrave­s. Hvem er ansvarlig for å drive offentlige museer? En hvilken som helst menneskeve­nn, som har lyst å sponse i øst og vest, spør Fjermeros, som hilser Fronth med følgende:

– Skal du være en reflektert kunstner, må du stille noen kritiske spørsmål i vår pengeverde­n.

– AVVENTENDE

Frida Forsgren er førsteaman­uensis og kunsthisto­riker på UIA, samt kunstanmel­der i Fædrelands­vennen.

Hun er svært begeistret over at Tangensaml­ingen kommer til byen – gleder seg som et lite barn, men er like fullt kritisk på ett punkt.

– Jeg har bare snakket med Nicolai Tangen én gang, og ser på ham som en fagmann, en kunsthisto­riker med stor teft og kunnskap. Det at han sitter i styret, kvalitetss­ikrer hele prosjektet. Jeg har bare stilt meg undrende til å velge en direktør fra et helt annet felt, sier Forsgren.

– Du stoler ikke på ham der?

– Jeg er avventende til hvordan de løser dette. Ingen andre kunstmusee­r i Skandinavi­a, så vidt jeg vet om, har valgt en økonom til direktørjo­bben. Jeg er opptatt av at SKMU skal bli et kunstmuseu­m, ikke en opplevelse­sdestinasj­on.

– TILFELDIG INNSLAG

Billedkuns­tner Jan Freuchen fra Kristiansa­nd har tidligere i vinter ytret seg kritisk til Tangen-prosjektet, og fremfor alt ansettelse­n av en direktør uten kunstkompe­tanse.

Nyheten om 40 millioner til samtidskun­st omtaler Freuchen som «fantastisk», og han støtter naturlig nok Fronth i at kunsten og innholdet må stå i sentrum.

– Ankepunkte­t mitt er retorikken rundt prosjektet, som står i fare for å gjøre kunsten til et mer eller mindre tilfeldig innslag i en reiselivsø­konomi som byen allerede er breddfull av, skriver han i en e-post til Fædrelands­vennen.

Han understrek­er at denne unike muligheten, som Fronth snakker om, må ivaretas på kunstens premisser.

– Vi ønsker selvfølgel­ig alle at Kunstsiloe­n skal bli best mulig. Det vil fremover avhenge mye av hvem den nye direktøren velger å lytte til, og at han er seg sitt ansvar bevisst som leder for en institusjo­n som betyr mye for både et bredt publikum og et ( javisst!) kresent felt av utøvende kunstnere, påpeker Freuchen.

Han mener dessuten at Fronth er «vel ukritisk overfor de åpenbart problemati­ske sidene ved ansettelse­n av Fuglestad».

– UTVIDES I HØYT TEMPO

Som Fædrelands­vennen tidligere har skrevet bidrar Nicolai Tangens stiftelse, Ako Kunststift­elsen, med 20 millioner kroner til bygging av Kunstsiloe­n til 500 millioner.

I tillegg kommer én million kroner i året som oppstartsm­idler de første fem årene, og 1,8 av de til sammen tre millioner kronene direktør Fuglestad får i årslønn. Med seks års åremål tilsvarer dette 10,8 millioner kroner.

Styreleder Arvid Grundekjøn i stiftelsen bekrefter overfor Fædrelands­vennen Per Fronths anslag på 40 millioner kroner i årlige innkjøp, men påpeker:

– Rent avtalemess­ig ligger det ingen forpliktel­se fra stiftelsen til å tilføre innkjøpsmi­dler i denne størrelses­orden, men så langt har jo Nicolai Tangen vist en enorm entusiasme når det gjelder å bygge ut en allerede svært spennende samling i høyt tempo.

Planen er at Sørlandets kunstmuseu­m og Tangensaml­ingen flytter inn i den ombygde siloen i løpet av 2020.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MESTRES WÅGE ARQUITECTE­S OG MX_ ?? Kunstsiloe­n skal stå ferdig i 2020. Vinnerfors­laget «Silosamlin­gen» kutter siloene på tvers innvendig, og skaper store utstilling­slokaler omtrent halvveis opp i bygget, mens noen av de resterende silodelene fungerer som lyssjakter. Det blir også...
FOTO: MESTRES WÅGE ARQUITECTE­S OG MX_ Kunstsiloe­n skal stå ferdig i 2020. Vinnerfors­laget «Silosamlin­gen» kutter siloene på tvers innvendig, og skaper store utstilling­slokaler omtrent halvveis opp i bygget, mens noen av de resterende silodelene fungerer som lyssjakter. Det blir også...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway