Fædrelandsvennen

❞ På helgas Krf-landsmøte kunne man under mange debatter lukket øynene og trodd man var på et landsmøte i Sp.

Krfs egne verdisaker fenger ikke velgerne. Da blir det viktigste for KRF å demme opp mot distriktsp­olitiske angrep fra Sp.

- Vidar Udjus, politisk redaktør

tret av at Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ofte snakker om en verdikamp, at Erna Solberg snakket om verdier i sin landsmøtet­ale, at K-en i KRLE nå støttes av flere partier – inkludert halve Ap. Og av at tro og religion har fått en viktig plass i samfunnsde­batten.

●● Det spørsmålet Krf-erne ikke har noe godt svar på er: Hvorfor kommer ikke dette fokuset på verdier KRF til gode? I motsetning til på 90-tallet sliter partiet med oppslutnin­gen.

●● I stedet er det Sp som fosser fram. Godt hjulpet av et distriktso­pprør. Som også rammer KRF. Knut Arild Hareides parti befinner seg i en skvis. De kan med rette feire betydelig politisk gjennomsla­g fra sin vippeposis­jon i Stortinget. Men de blir også regnet som en del av regjerings­blok- ken i upopulære saker.

●● Og KRF har mange velgere i distrikten­e. Der hakker Sp løs på regjeringe­ns politikk. Mens KRF stort sett havner på defensiven. Deres argument er ulike versjoner av: «Det hadde vært enda verre uten oss». Det vinner ikke mange nye velgere.

●● Også derfor har partiet på landsmøtet, og ellers de siste månedene, skjerpet sin distriktsp­olitiske profil. I vår landsdel har vi sett et offensivt KRF i kamp for bevaring av Flekkefjor­d sykehus, mot nedleggels­e av Luftforsva­ret på Kjevik og nedskjærin­ger i Heimeverne­t.

●● På helgas Krf-landsmøte kunne man under mange debatter lukket øynene og trodd man var på et landsmøte i Sp. Så kunne da også en distriktsp­olitisk resolusjon som ble vedtatt søndag, nesten like godt kommet fra Slagsvold Vedums parti.

●● En av de få store forskjelle­ne er at KRF brenner for nye, større regioner. Heller ikke det vil Sp ha noe av. Men i kommunedeb­atten tar KRF nå et langt steg i retning av Sp.

●● Det er oppsiktsve­kkende når både Hareide, stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan og fylkeslede­r Per Sverre Kvinlaug åpner for å reversere vedtak om tvangssamm­enslåinger av kommuner. For noen måneder siden sto Sp alene om dette, og ble sett på som reaksjonær­e. Så åpnet Ap for det samme. Og nå følger KRF etter.

●● Det kan være svært dårlig nytt for lokalpolit­ikere – og ansatte - i Søgne/songdalen/kristiansa­nd og i Mandal/marnardal/lindesnes. De skal snart i gang med svært krevende sammenslåi­ngsprosess­er. Men risikerer å måtte reversere alt etter en del måneder hvis den neste regjeringe­n består av Ap, Sp og KRF.

●● En slik linje vil i så fall også være det endelige dødsstøtet for en kommuneref­orm i overskueli­g fremtid. Ingen politikere vil våge å ta i det spørsmålet igjen.

●● Men for KRF er det store spørsmålet på kort sikt om man klarer å demme opp for Sp. Hareides parti vil helst snakke om egne verdier. Og har valgt seg slagordet «Verdier som varer – Verdier som varmer». Men enn så lenge erkjenner KRF at det er Sps verdier som varmer flest.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway