Fædrelandsvennen

Uklare regjerings­valg

Knapt noen gang før har det vært så uklare regjerings­alternativ­er før et valg.

-

Landsmøtes­esongen nærmer seg slutten. Kun Frp gjenstår, førstkomme­nde helg.

Men allerede nå er det klart at velgerne til høsten ikke kommer til å kunne velge mellom klare regjerings­alternativ­er. Tvert imot. Etter at de aller fleste partiene har lagt sine strategier, finnes det ikke ett alternativ som har et klart flertall bak seg.

I helga understrek­et KRF sin plan A, som er en regjering med Høyre og Venstre. Den planen ser i dag lite realistisk ut. Samtidig har Krf-ledelsen et godt poeng i at ingen partier på forhånd ønsker å snakke om eventuelle B- eller C-planer. Heller ikke de to store partiene. Og hverken Høyre eller Ap kan vise til klare flertallsa­lternative­r.

Selv om det skulle bli borgerlig flertall, kan Høyre slite med å stable en styringsdy­ktig regjering på beina. Frp vil ikke støtte en regjering de selv ikke er en del av, det vil si Krfs og Venstres alternativ. Og de to sentrumspa­rtiene er svært frustrerte over Frp. Så frustrerte at en ny samarbeids­avtale med en H/frp-regjering sitter svært langt inne.

For Venstre ser det uaktuelt ut å samarbeide med Ap. Men det har ikke KRF utelukket. Re- Partileder­debatten Vandrehall­en på Stortinget etter kommuneval­get i 2015. gjeringsut­talelsen sier ingenting om plan B. Det gir partiledel­sen spillerom etter valget. Og forholdet mellom Knut Arild Hareide og Apleder Jonas Gahr Støre er åpenbart godt.

Men heller ikke Støre har et åpenbart flertall bak seg. Det eneste sikre er at han får med seg Sp. Men til tross for gode målinger for sistnevnte, skal det mye til at de to partiene alene får flertall. Trolig må de ha med seg enten SV eller KRF, kanskje begge. Det siste vil trolig være uaktuelt for KRF. Og SV vedtok på sitt landsmøte å selge seg dyrt, ved å sette opp ultimative krav til en regjerings­plattform.

I en gitt situasjon kan også småpartier som Miljøparti­et De Grønne eller Rødt komme på vippen.

Uten klare flertallsa­lternative­r kan partiene få større spillerom til å diskutere politiske saker i valgkampen. Men de kan også bli stilt overfor stadig sterkere krav fra velgerne om å klargjøre regjerings­alternativ­ene. Mange velgere vil kreve et tydelig svar på spørsmålet: Hvilken regjering får vi ved å stemme på ditt parti?

Heller ikke Støre har et åpenbart flertall bak seg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway