Fædrelandsvennen

Demokraten­e-leder voldstruet

- CHRISTINA ØSTTVEIT

Etter at partileder i Demokraten­e, Makvan Kasheikal, ble intervjuet i VGserien Det hvite raseriet, skal han ha blitt utsatt for en rekke trusler.

Det melder VG fredag kveld.

Det var før påske at Makvan Kasheikal stilte til intervju i Vg-serien «Det hvite raseriet». Der uttalte han blant annet at Anders Behring Breivik burde blitt skutt og drept under terrorangr­epet på Utøya. Han fortalte at han så på Breivik som Norges Osama Bin Laden.

– I intervjuet sa jeg også at vi i Demokraten­e tar avstand fra ekstremism­e og ekstreme ideologier. I påsken begynte truslene å komme inn, sier Kasheikal til Fædrelands­vennen.

Inngangspa­rtiet til Demokraten­es lokaler ble også tagget ned etter intervjuet.

– Enkelte av truslene jeg mottok var så alvorlige at jeg i samråd med rådgiverne mine valgte å kontakte politiet, sier partileder­en.

Han forteller at truslene primært kommer via Facebook. Til VG har han anslått antallet til å være over hundre trusler. Det ønsker han ikke å bekrefte overfor Fædrelands­vennen.

– Saken etterforsk­es, så jeg vil ikke uttale meg om antallet. Jeg kan likevel si at jeg opplever dette som en bølge av hat og raseri mot meg, sier Kasheikal.

– Truslene går på vold og hatkrimina­litet. Jeg synes det er trist og dette har gått inn på meg, utdyper han videre.

Etterforsk­ningsleder Kjell Erik Eriksen i Agder politidist­rikt bekrefter overfor VG at flere av truslene er politianme­ldt.

Kasheikal forteller at han også har hatt et møte med Politiets sikkerhets­tjeneste for å få vurdert sin egen sikkerhets­risiko.

– Jeg ønsker ikke å si noe mer om hvorfor jeg tok kontakt med PST, sier partileder­en.

Han ønsker heller ikke å si noe om han har mottatt trusler fra spesielle gruppering­er. Overfor VG uttaler han likevel at flere av disse kommer fra høyreekstr­emister, på bakgrunn av uttalelsen­e om Breivik.

– Truslene jeg har mottatt er rettet mot demokratie­t. Ekstremism­e skaper redsel og frykt. Vi må stå sammen for å kjempe imot disse holdningen­e, sier Kasheikal til Fædrelands­vennen.

VG skriver at de har vært i kontakt med PST, men de ønsker ikke å gi noen kommentar om saken.

Det er ikke første gang at Demokraten­e har blitt utsatt for hets og hærverk. Senest i oktober ble partikonto­ret tagget med et hakekors og påskriften «jævla rasister».

 ?? ARKIVFOTO ?? Makvan Kasheikal, partileder i Demokraten­e, kalte Utøya-terroriste­n Norges Osama Bin Laden i et intervju med VG. I ettertid skal han ha mottatt en rekke drapstrusl­er.
ARKIVFOTO Makvan Kasheikal, partileder i Demokraten­e, kalte Utøya-terroriste­n Norges Osama Bin Laden i et intervju med VG. I ettertid skal han ha mottatt en rekke drapstrusl­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway