Fædrelandsvennen

– Stadig flere er opptatt av plantenæri­ng

Hva skal til for å lykkes i hagen? Og hva er best for blomstene? Ved Oddernes Gartneri Hageland opplever de at stadig flere er opptatt av hva slags næring de gir plantene sine.

- TEKST: CHRISTINA ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no

– For mange er det nok litt forvirrend­e at det finnes nå mange ty- per av jord og gjødsel. Flere som kommer hit, er opptatt av hvilken type næring de skal bruke, sier butikkmeda­rbeider Kathrine Motika.

Søndag ettermidda­g var det fullt av folk på hagesenter­et, som vårsola var på utkikk etter nye stauder og busker til hagen.

Flere hadde også fått med seg artikkelen om gartnerkra­ngelen mellom Morten Bragdø og en rekke andre hageeksper­ter, som sto på trykk i Fædrelands­vennen lørdag.

BRUKER GJØDSEL

Bragdø uttaler i sin nye hagebok at gjødsel er som amfetamin for planter og det gjør dem syke. Det får han kritikk for av andre gart- nere og hageeksper­ter.

Tone Lende forteller at hun ikke er redd for å bruke kunstgjøds­el på plantene sine.

– Hagen vår er lettstelt, og vi har mange krukker med sommerblom­ster. De varer jo bare noen måneder av gangen, og da vil jeg at de skal bli store og fine. Derfor bruker jeg gjødsel. Om det er bra eller dårlig, får ekspertene ta seg av, men det fungerer hvert fall helt fint hos oss, sier Tone Lende.

Hun hadde med seg døtrene Thelma og Thea Omland på hagesenter­et søndag, om pleier å være med på å plante blomstene i hagen.

– Akkurat i dag er vi på utkikk etter planter til bedene. Når det gjelder hvilke type næring plantene skal ha, kjøper jeg det som er tilgjengel­ig, sier Lende.

GARTNERKRA­NGEL

Ann-karin Molberg har fått med seg hagekrange­len mellom gartnerne, men sier hun holder seg til dyrkingsme­todene som fungerer for henne år etter år.

– Folk driver på forskjelli­g vis, og sånn er det. Jeg er veldig fornøyd med de rådene jeg har valgt å følge, sier Molberg.

Også hun forteller at hun kjøper kunstgjøds­el til hagen.

– Det bruker jeg på plenen. I tillegg får plantene i krukkene litt ekstra. Å bruke gjødsel synes jeg fungerer helt fint. År etter år kjøper jeg de samme plantene og blir like fornøyd, sier Molberg.

Og vil ha man at plantene virkelig skal blomstre, går det ikke an å utelate gjødselen, ifølge Kathrine Motika.

– Nei, man må bruke det. Folk er ofte opptatt av at ting skal gå fort i hagen, og kjøper næring som er tilgjengel­ig. Likevel opplever vi at flere spør oss om innholdet i næringen, sier Motika.

– Stadig flere blir opptatt av at jorda og næringen skal være mest mulig naturlig, men det er ikke slik at vi anbefaler kundene våre å la være å bruke kunstgjøds­el, sier Motika.

 ?? FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT ?? Kathrine Motika, ved Oddernes Gartneri Hageland, sier at de stadig får spørsmål om hva både jorda og gjødselen inneholder.
FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT Kathrine Motika, ved Oddernes Gartneri Hageland, sier at de stadig får spørsmål om hva både jorda og gjødselen inneholder.
 ??  ?? Tone Lende sier at hun ikke er redd for å bruke kunstgjøds­el på plantene sine. Her sammen med døtrene Thelma og Thea Omland.
Tone Lende sier at hun ikke er redd for å bruke kunstgjøds­el på plantene sine. Her sammen med døtrene Thelma og Thea Omland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway