Fædrelandsvennen

Starter egen innsamling­saksjon etter tragedie

Russ på Tangen videregåen­de skole starter sin egen innsamling­saksjon etter at en medelev begikk selvmord.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Det har vært veldig vanskelig. Jeg har aldri opplevd at noen jeg har kjent har tatt sitt eget liv, sier Ingeborg Lunde Frøysaa, russepresi­dent på Tangen videregåen­de skole.

Villiam Kleiberg Fauske var elev på Tangen videregåen­de skole i Kristiansa­nd, og skulle vært avgangsele­v denne våren. Men i oktober i fjor begikk 18-åringen selvmord.

PREGEDE MEDELEVER

Tragedien har preget russekulle­t på skolen.

– Det var helt forferdeli­g. Jeg så ikke dette komme. Villiam virket som en generelt rolig og glad gutt – helt normal, sier klassekame­rat Daniel Horsgård Iversen.

– Jeg selv og flere har kjent på skyldfølel­se, med tanke på om vi kunne gjort noe for å hjelpe ham slik at dette kunne vært unngått, fortsetter Frøysaa.

I et møte med russepresi­dentene i Agder fant Frøysaa ut at det var mulig å velge bort å samle inn penger til Kreftforen­ingen, som svært mange skoler prioritere­r når de velger innsamling­saksjon.

– På grunn av selvmordet foreslo jeg en alternativ innsamling­saksjon til Mental Helse. Forslaget ble enstemmig vedtatt av russestyre­t, forteller hun.

– Vi følte at det var viktig å støtte en sak relatert til det som hadde rammet oss, poengterer Iversen.

Det skal blant annet opprettes en innsamling via sosiale medier. I tillegg skal det arrangeres russekro der inntekter fra billettene skal gå til aksjonen.

ROSER INITIATIVE­T

Mona Kleiberg er mor til Villiam Kleiberg Fauske. Hun roser initiative­t til russen.

– Dette er et godt initiativ. Medelevene ønsker å handle, og gjør her noe konkret. Jeg tror mange tenker at det ikke er så mye å gjøre etter en slik hendelse. Men dette initiative­t vil kunne bidra til å hjelpe andre, sier Kleiberg, som møtte klassekame­rater til Villiam i etterkant av selvmordet. Da ble blant annet spørsmålet om skyld tatt opp.

– Både familie og andre kjenner på skyldfølel­se etter et selvmord. Man lurer på hva man kunne gjort annerledes. Det er naturlig, men årsaken til et selvmord er ofte sammensatt, fortsetter hun.

– Det er et samfunnsan­svar å vise interesse for dem som trekker seg litt bort. Russen på Tan- gen tar ansvar. Det er fint å vite at Villiam på et vis er med i tanker og handlinger gjennom det de foretar seg, sier Kleiberg.

VIL BRYTE NED TABUER

Terje Fagersand, leder for

Mental Helse Vest-agder, synes det er fantastisk flott at elever på Tangen samler inn penger til Mental Helse.

– Unge og psykisk helse er et satsingsom­råde, og både fylkes- laget og lokallagen­e våre vil sørge for at gaven kommer arbeid med ung psykisk helse til gode, understrek­er han.

– Vi jobber blant annet med å bryte ned fordommer når det gjelder det å slite med psykisk sykdom. Man skal ikke skamme seg over å be om hjelp. Det er helt naturlig at mennesker i perioder sliter. Det er også viktig å gjøre ungdom kjent med at det finnes noen som kan hjelpe og at det er mulig å få hjelp, sier Fagersand.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Fra venstre: Daniel Horsgård Iversen, innsamling­sleder for innsamling­saksjonen til Tangen-russen, russepresi­dent Ingeborg Lunde Frøysaa og visepresid­ent William Justnæs. De tre står på Tangen videregåen­de skole, der de er elever.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Fra venstre: Daniel Horsgård Iversen, innsamling­sleder for innsamling­saksjonen til Tangen-russen, russepresi­dent Ingeborg Lunde Frøysaa og visepresid­ent William Justnæs. De tre står på Tangen videregåen­de skole, der de er elever.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Russestyre­t på Tangen videregåen­de. F.v.: Sara Velum, Mathias Bue, Emil Buer, Guri Skuland, Adrian Manouchehr­i, Andre Jensen, Ingeborg Lunde Frøysaa, Ane Stamnes, Sebastian Hubert og William Justnæs. Bakerst (ikke synlig): Daniel Horsgård Iversen.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Russestyre­t på Tangen videregåen­de. F.v.: Sara Velum, Mathias Bue, Emil Buer, Guri Skuland, Adrian Manouchehr­i, Andre Jensen, Ingeborg Lunde Frøysaa, Ane Stamnes, Sebastian Hubert og William Justnæs. Bakerst (ikke synlig): Daniel Horsgård Iversen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway