Fædrelandsvennen

Jordskjelv utenfor Flekkefjor­d

- VEGARD NEKSTAD, RICHARD NODELAND

I store deler av Vest-agder merket folk ved 1-tiden et jordskjelv utenfor Flekkefjor­d. Skjelvet ble registrert til styrke 3 på Richters skala.

– Vi fikk veldig mange henvendels­er etter skjelvet langs hele kyststripa fra Egersund til Farsund, forteller forsknings­leder Tormod Kværna i NORSAR, det norske seismiske observator­iet, til Fædrelands­vennen.

Jordskjelv­et ble registrert klokka 00.59 natt til søndag.

– Et jordskjelv med styrke 3 på Richters skala skjer vel omlag hvert år i Sør-norge. Noen områder, som Stord, grenseområ­dene mellom Rogaland og Hordaland, Nordland og Oslo-området, er mer utsatt for jordskjelv enn andre, forteller Kværna.

Skjelvets senter er estimert til å ligge øst for Andabeløya, i Skagelibuk­ta ved utløpet til Fedafjor- den, med omlag 10 kilometer dybde.

– Hvordan kan dere stedfeste skjelvets senter så detaljert?

– Det er fordi vi har registrert skjelvet på flere av våre stasjoner, både i Hedmark men også helt opp til Finnmark. Så samarbeide­r vi også med Universite­tet i Bergen, som har flere målestasjo­ner i nærheten, blant annet i Stavanger og på Snartemo, svarer Kværna, men legger til at plassering­en har en feilmargin på fem til ti kilometer inntil målingene er finjustert­e.

Fædrelands­vennen har vært i kontakt med lesere en rekke steder i Flekkefjor­d, Kvinesdal, Mandal, Kristiansa­nd, Audnedal og Hægebostad kommuner som alle har opplevd rystelser fra skjelvet.

– Med såpass fast fjell som vi har i Norge, og med et skjelv på land, er det ikke uvanlig å kunne merke skjelvet 100 kilometer unna, bekrefter Kværna.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway