Fædrelandsvennen

KRFS LANDSMØTE I TRONDHEIM

Krf-leder Knut Arild Hareide åpner for å innvilge skilsmisse til kommuner som blir slått sammen med tvang.

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

– Vi har respekt for stortingsv­edtak som blir fattet, men jeg vil ikke utelukke at vi i en gitt situasjon kan være med på å se på endringer.

Det sier Krf-leder Knut Arild Hareide til Fædrelands­vennen. Han åpner dermed for å reversere vedtak om tvangssamm­enslåing av kommuner som Stortinget etter alt å dømme går inn for i juni. Deriblant at Søgne og Songdalen slås sammen med Kristiansa­nd og at Marnardal og Lindesnes slås sammen med Mandal.

Sp har tidligere gått inn for det- te, og fått støtte fra Ap.

Nå følger altså KRF etter.

– Jeg sier ikke nødvendigv­is at det blir Krfs initiativ, men vi vet jo om andre partier som er mer enn åpen for det, sier Hareide.

– Vil det i en slik sammenheng være viktig at det kommer et lokalt initiativ?

– Ja, det vil være helt avgjørende. Fordi dette ikke kan handle om å støtte en symbolpoli­tikk til Senterpart­iet, da må det være fordi vi ser et lokalt hensyn, sier han.

STØTTE

Stortingsr­epresentan­t for VestAgder, Hans Fredrik Grøvan, og fylkeslede­r i KRF Vest-agder, Per Sverre Kvinlaug, støtter opp om lederen.

– Det vil være de lokale spørsmålen­e som avgjør. Er det et sterkt lokalt ønske om å reversere, bør vi vurdere det, sier Grøvan.

Kvinlaug poengterer Krfs kamp mot bruk av tvang for å slå sammen kommuner.

– Jeg er enig. Vi kjempet hardt mot delen om tvang, sier Kvinlaug.

– Men jeg har en forståelse for at det er krevende situasjon.

– Sier dere nå egentlig at politikere i kommuner som Søgne, Songdalen og Lindesnes egentlig bør vente med å starte sammenslåi­ngsprosess­en når Stortinget trolig vedtar dette?

– Stortinget­s vedtak må respektere­s. Men de bør nok ha i bakhodet at et annet flertall på Stortinget etter valget kan komme til å åpne for annen vurdering, sier Grøvan.

UHELDIG VINGLING

Men Hareide, Grøvan og Kvinlaug møter motbør fra nyvalgt sentralsty­remedlem i partiet, Tove Welle Haugland.

– Dette er første gang jeg hører om det. Men jeg klarer ikke å se for meg at en reverserin­g er hensiktsme­ssig, sier Haugland.

– KRF mener kommuner bør slås sammen på frivillig grunnlag, men at det også kommer til å bli nødvendig med noen tvangs- sammenslåi­nger. Det mener jeg at vi bør holde oss til, sier kristiansa­nderen.

SØRLANDET BETYR MYE

Partileder Hareide understrek­er betydninge­n av Sørlandet for KRF. Og de politikern­e fra landsdelen som nå innehar sentrale verv i partiet. Stortingsr­epresentan­t for Aust-agder, Kjell Ingolf Ropstad, ble lørdag valgt til partiets nestleder.

Ropstad blir sett på som Krfs nye kronsprins, og en mulig arvtaker når Hareide trekker seg.

– Jeg mener at Kjell Ingolf kan gjøre alt, men jeg har ikke tenkt å slippe han til helt enda, sier Hareide.

– Det vil heller ikke være riktig å legge slike forventnin­gsbyrder på hans skuldre, sier Krf-lederen.

På spørsmål om Sørlandet kan få en statsrådga­ranti dersom KRF kommer i regjering, svarer Hareide:

– Jeg tror aldri KRF har vært i regjeringe­n uten en statsråd fra Sørlandet, men vi har ikke begynt å dele ut statsrådsp­oster enda, sier han.

KAMPSAKER

Hareide peker på KRF som et verdiparti, og hevder at høstens valg i stor grad vil være et verdivalg.

– De kristne verdiene skal prege politikken. Tro og religion må ikke være noe vi gjemmer bort, men løfter fram. For eksempel K-ens betydning-saken har en helt annen betydning nå, enn da vi løftet den fram for fire år siden, sier han.

Familiepol­itikken har i flere år vært en av partiets viktigste saker. Hareide presiserer at han har intensjone­r om å fortsette i samme stil.

– Styrke barnetrygd­en, kontantstø­tten, og gjøre noe med tidsklemma er blant våre kampsaker. Sistnevnte fordi at fødselstal­lene går ned, og det er en utfordring for vår velferd, sier han.

 ?? FOTO:NTB SCANPIX ?? Krf-leder Knut Arild Hareide sier han ikke utelukker endringer på vedtaket om sammenslåi­ng av landets kommuner.
FOTO:NTB SCANPIX Krf-leder Knut Arild Hareide sier han ikke utelukker endringer på vedtaket om sammenslåi­ng av landets kommuner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway