Fædrelandsvennen

– Vi leverer som aldri før

Mens tallene for hotellmark­edet i Kristiansa­nd i årets to første måneder er heller trist lesning, melder ett hotell at de «leverer som aldri før».

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Vi har et helt annet bilde enn markedet forøvrig i byen, forteller hotelldire­ktør ved Scandic Kristiansa­nd Bystranda, Håvard Solum, til Fædrelands­vennen.

Tidligere denne måneden skrev vi om Nordic Hotel Consulting­s markedsrap­port for februar som meldte om «grusomme tall for hotellene i Kristiansa­nd som aldri har opplevd så svake tall i februar».

Men det gjelder altså ikke for alle hotellene.

– Tallene i rapporten er 100 prosent riktige de, og det er veldig betenkelig at vi har et såpass differensi­ert marked i byen. Det betyr også at enkelte hoteller sliter, men for egen del har utviklinge­n vært svært positiv, sier Solum.

– KONTINUERL­IG VEKST

Siden Scandic er et børsnotert selskap og hotellet i Kristiansa­nd en underavdel­ing av konsernet, kan han ikke gå ut med tall i kroner og øre.

– Men omsetninge­n hittil i år, ut april, ligger 8,1 prosent over fjoråret. Vi har solgt 8,5 prosent flere rom i samme periode og har også en REVPAR (omsetning per tilgjengel­ige rom, journ.anm.) som ligger 12,5 prosent over fjoråret, forteller Solum, og legger til at hotellet har hatt kontinuerl­ig vekst siden oppstarten i 2013.

AQUARAMA VIKTIG

Han tror grunnen til at byens største hotell gjør det såpass bra skyldes flere årsaker, men legger ikke skjul på at Aquarama betyr masse. Hotellgjes­tene får nemlig fri tilgang både til spa- og treningsan­legget i nabobygget.

– Da vi skulle inngå firmaavtal­er for ti år siden var spørsmålet alltid om firmaene fikk rabatt i baren. Nå lurer de på om det er tilgang til treningsse­nter, forteller hotelldire­ktøren.

INGEN OLJEKRISE

Oljekrisen, som har vært en forklaring på nedturen hos de andre hotellene, påstår Solum at Scandic-hotellet ved Bystranda ikke har merket.

– Vi forventet jo nedgang da oljeknekke­n kom, men vi har faktisk ikke merket noe til den. Og det til tross for at vår største kunde i 2014 var i oljebransj­en, noe den definitivt ikke var året etter, forteller Solum.

En bevisst satsing på offentlige kunder, som helseforet­ak, univer- sitetet og kommunale foretak har dekket bortfallet av oljegjeste­r.

– Forretning­s- og konferanse­reisende står for 75 prosent av omsetninge­n gjennom året. Bare i dag er det smekkfullt på alle møterommen­e og siden påske har vi ikke hatt ei natt med under 200 belagte rom, sier Solum om hotellet som har 229 rom med 814 senger.

❞ Vi forventet jo nedgang da oljeknekke­n kom, men vi har faktisk ikke merket noe til den.

HÅVARD SOLUM, hotelldire­ktør

Scandic Kristiansa­nd Bystranda

– FORTSATT TØFT

– Hva er problemet til hotellbran­sjen i byen slik du ser det?

– Det er å fylle hotellene i perioden fra oktober til april, som har vært problemet over flere år. At vi nå har fått Q42 med kongressfa­siliteter som kan ta de store arrangemen­tene, kan være med på å snu trenden. Hadde vi for eksempel fått et av de mange landsmøtea­rrangement­ene til de politiske partiene, ville det gavnet hele byen, svarer Solum.

– At Caledonien pusser opp for en kvart milliard og at det kommer et nytt hotell på Torvet som øker kapasitete­n med over 150 rom gjør vel ikke situasjone­n lettere?

– At Caledonien pusser opp synes jeg bare er positivt. Og det kan du sitere meg på. At produktene i byen er bra og freshe er bra for Kristiansa­nd som produkt, svarer Solum.

– 150 nye rom på Torvet da? – Det gjør at markedet fortsatt blir tøft, men vi får håpe det drar flere gjester til byen, svarer hotelldire­ktøren etter en lengre tenkepause.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Hotelldire­ktør Håvard Solum er godt fornøyd med at Scandic Kristiansa­nd Bystranda kan vise til vekst i et hotellmark­ed som ellers sliter. HOTELL-SUKSESS. Går motstrøms i et «grusomt» marked
FOTO: KJARTAN BJELLAND Hotelldire­ktør Håvard Solum er godt fornøyd med at Scandic Kristiansa­nd Bystranda kan vise til vekst i et hotellmark­ed som ellers sliter. HOTELL-SUKSESS. Går motstrøms i et «grusomt» marked

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway