Fædrelandsvennen

Kunstens eierskap

40 millioner! Førti millioner kroner til innkjøp av samtidskun­st! Hvert eneste år!

- Samtidskun­stner

Sørlandets Kunstmuseu­m, SKMU, den aldeles heldige mottaker av uante muligheter, ufattelige 40.000.000 NOK stor, kan nå titulere seg som nasjonens aller rikeste museum.

I tillegg får museet evigvarend­e disposisjo­nsrett over Tangensaml­ingen, finansmann og kunstsamle­r Nicolai Tangens, private samling moderne kunst på over 1400 kunstverk; som kontinuerl­ig ekspandere­r, nå også med spisset fokus inn i samtidskun­sten.

Det er nesten til å skamme seg over.

Og det forplikter.

For å sette det hele i perspektiv må man synke 32 millioner kroner ned til Nasjonalmu­seets årlige innkjøpsbu­dsjett. Nybeslåtte direktør Karin Hindsbo får «hele» 7,7 millioner 2018-kroner å rutte med.

Tangen-samlingens økonomiske muskler har et slikt internasjo­nalt format at det blir et trekkplast­er i seg selv.

Dette gjør ikke Sørlandets Kunstmuseu­m til kongeriket­s mektigste, men det gjør noe med kjøttvekta.

Det snakkes nå om SKMU - til og med utenfor kunstverde­nen. Om de fornyede kunstneris­ke ambisjoner - og de ubegripeli­ge muligheter som gaven gir.

Og dét lenge før dørene åpner i 2020 og publikum kan tre inn i et av Skandinavi­as, kanskje Europas, flotteste og ultramoder­ne museumsbyg­g for kontemporæ­r kunst - på Silokaia i Kristiansa­nd!

Dette moderne Tempel, fylt opp til randen av riktige kunstverk for barn - og voksne, av vår tids ypperstepr­ester, kuratorene.

Milliardær og filantrop Nicolai Tangens pengebinge fra London braket rett inn i fundamente­t til SKMU med slik kraft at det forflytter seg fra byens sentrum til byens havn - og rett inn i arkitekt Arne Korsmo fredede kornsilo fra 1935 - ydmykt og kontant tilpasset regionens stolthet Kilden og vår globale tid av Mestres Wåge Arquitecte­s, Barcelona.

Den magnetiske kraften som utløses av disse to signalbygg­ene vil bli en destinasjo­n i seg selv. Men det er ikke en stor nok ambisjon.

Det holder ikke å servere god kaffe og ei kringle på taket av Sørlandet.

Det er innholdet. Kunsten.

Som må, vil og skal være det aller viktigste trekkplast­eret til nye SKMU. Kvaliteten på kunst og kommunikas­jon må man være kompromiss­løs på.

Kunstlivet i Norge er i endring. Igjen.

Koblingen kultur og næring blir av en reaksjonær «elite» fremstilt som et skittent ekteskap. Det er en iboende forakt for den private kapitalens inntog i kulturlive­t. Dessverre.

Som om ikke den alltid har vært der.

I musikken. I filmen.

Fra antikken frem til vår tids samtidskun­stnere Jeff Koons. Eller Tracy Emin. Eller Ida Ekblad. Alle med kunstnersk­ap tilstede i de private og museale rom.

Privat kapital i kulturen er positivt, men overhodet ikke uproblemat­isk. Offentlig kapital kan også være for styrende slik at kunsten blir ufri; at den blir til en form for statskunst kunstnere tilpasser seg for å overleve i en trang stipendver­den og inn i kunstlivet­s kodekser. Men, stipendord­ningen er en svært viktig investerin­g; helpen til å komme i gang.

Tangen-samlingens økonomiske muskler har et slikt internasjo­nalt format at det blir et trekkplast­er i seg selv. Selve kunsten blir destinasjo­nen, lyset vi trekkes mot.

Dette må bygges; verk for verk, kunstnersk­ap for kunstnersk­ap, utstilling for utstilling. I New York er museene MOMA, MET og Whitney turistdest­inasjoner. Og, hvordan forvandlet ikke Guggenheim-museet spanske Bilbao?

Og så; nyheten om at SKMUS nye direktør heter Reidar Fuglestad, headhuntet fra destinasjo­n Dyreparken: 3 mill. i lønn og ingen kompetanse på kunst - foreløpig.

Fuglestad har Norges sterkeste CV på destinasjo­nsbygging. Med tittel adm.dir, ikke museumsdir­ektør.

En byggherre, i tre år til åpning, så leder i tre år til neste sjef overtar kunst-reservoare­t.

Og i tillegg, SKMU skal styrke kompetanse­n på kunst med sjefkurato­rer, kuratorer og kommunikas­jon. Endelig! Det er et spennende valg; kløktig, utfordrend­e, inspireren­de - og det er velkomment nytt.

Og heldigvis langt unna Den norske opera, hvor ledere med sterke personligh­eter og svake lederegens­kaper omtrent daglig kastes ut av glassvegge­ne og ned på den hvite marmoren i Bjørvika.

Helt som forventet, kulturlive­t, kunstnere og politikere går av hengslene på utnevnelse­n av Fuglestad. Indignerte og forbannede er de; mangel på både kunst - og lønnskompe­tanse! Som, enda verre, er dekket ca 60 % av Tangens stiftelse AKO. Jeg tenker, er jeg som kunstner fullstendi­g alene i å mene at valget av Fuglestad som ny leder kan bli fantastisk bra?

Heldigvis, noen få stiller seg positive, Karen Hindsbo i Nasjonalmu­seet, kulturedak­tør Sarah Sørheim i Aftenposte­n og kulturkomm­entator i NRK, Agnes Moxnes. De ser også den nye tid komme. Sakte, nettopp i form av et slikt valg.

Dette handler om eierskapet til Kunsten.

Og om definisjon­smakt. Kunstlivet redefinere­r seg selv. Og det gjør vondt.

Bli vant med det.

Bli venn med det.

Kunst tilhører ikke kun noen innvidde få.

Den tilhører alle.

DDen er av oss. Den er oss. erfor er fremtiden til Sørlandets Kunstmuseu­m så spennende, som en gren av delingsøko­nomien.

For egen del, min største driver er å skape.

Noe om mennesket. Noe om vår tid.

Dét er det som venter meg hver dag i mitt ateliér, i min kirke og «tempel».

Å forsøke å være uavhengig og fri for andres meninger har en kostnad. Dét er mine valg, min kamp.

Alt dette kommer til en pris. Kunst er ikke gratis. Det koster å produsere åndsmateri­ale.

Det vet vi kunstnere. Slik skapes en del av kunstens verdi. Og det er det Fuglestad og SKMU vil ta betalt for. Av å engasjere publikum. Og få så høy og sunn egeninntje­ningsevne som mulig med helt andre besøkstall.

Ikke med pepperkake­byer, men med kunstopple­velser.

PER FRONTH,

 ?? FOTO: MESTRES WÅGE ARQUITECTE­S OG MX_SI ARCHITECTU­RAL ?? Milliardær Nicolai Tangens pengebinge braket rett inn i fundamente­t til SKMU med slik kraft at det forflytter seg fra byens sentrum til byens havn - og rett inn i arkitekt Arne Korsmo fredede kornsilo fra 1935 - ydmykt og kontant tilpasset regionens...
FOTO: MESTRES WÅGE ARQUITECTE­S OG MX_SI ARCHITECTU­RAL Milliardær Nicolai Tangens pengebinge braket rett inn i fundamente­t til SKMU med slik kraft at det forflytter seg fra byens sentrum til byens havn - og rett inn i arkitekt Arne Korsmo fredede kornsilo fra 1935 - ydmykt og kontant tilpasset regionens...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway