Fædrelandsvennen

Ja til forbud mot tigging

- Lillesand Frp

Romania? Reise dit? Det hørtes så spennende ut at nysgjerrig­heten overvant frykten.

hodet mitt dukket følgende setning opp: Trøste og bære, nå får jeg anledning til å se all elendighet­a.

Jeg reiste ned med magen full av fordommer. Dette går rett vest tenkte jeg og så for meg et underutvik­let middelalde­rsamfunn med daglige ran og tyverier og det som verre er.

Forbausels­en gjorde min skepsis til skamme. Det som møtte meg var et fantastisk, moderne, rikt land på både natur, turisme, kultur og ressurser som jord, skog, mineraler og oljeproduk­sjon. Folket var, etter medlemskap i EU som medlemslan­d nummer 27, godt bemidlet med moderne bygninger, infrastruk­tur, bilpark og velfylte kjøpesentr­e.

Historiske hendinger og kriger har gjort Romania til et land med varierende grenselinj­er og befolkning­sgrupper bestående av rumenere, ungarere, tyskere, Rom-folk og innslag av tyrkisk avstamning.

Hvem er da disse menneskene som kommer til Norge og som vi har så store innvending­er mot og som sitter på gatehjørne­ne i Norge med plastkoppe­n sin? De er faktisk Romanias dårligste reklame. Avisene våre er fulle av leserbrev om meninger om et fenomen som få nordmenn har kjennskap til.

Rundturen gav et godt sammensatt bilde av landets utfordring­er og muligheter. Noen grupper av Rom-folket ønsker ikke endringer av sitt levesett, som i århundrer har fulgt samme spor. De vil ikke ha en vanlig jobb, de går ikke på skolen selv om de har lovfestet skolegang. Dagene går med til tigging og annen virksomhet. Mange bor i slumområde­r i byene eller i landsbyer med en befolkning av rom eller andre sigøynergr­upper som har bosatt seg i utkantene.

De voksne er stort sett arbeidsløs­e og overlever på en blanding av dagsarbeid, småsalg, å utføre tjenester for lokalbefol­kningen, å ale opp husdyr, byttehande­l og tigging. Her bor mange i dårlige boliger, oftest uten innlagt vann og med jordgulv.

Det er gjort forsøk med å bygge boligblokk­er for integrerin­g, men de blir totalt rasert og forsøplet i løpet av få år. Det ser ut som de Rom-leirene som etableres hos oss og som krever store ressurser til opprydding.

De kriminelle i Romania utvider virksomhet­en til resten av Europa. De samler sammen de fattige og transporte­rer dem ut til andre land, i hovedsak de som kalles sigøynere, rom og lignende minoritete­r. De plasseres på våre butikkhjør­ner og har i oppdrag å spille, samle, selge, tigge og utnytte de ressursene som er tilgjengel­ige som også innebærer salg av rusmidler. Det er verdt å vite at de myntene som slippes i plastkoppe­ne går ikke til familiene som trenger dem, men til å drive en utstrakt mafiavirks­omhet. Noe som politiet også går ut og advarer mot. Det kan man godt kan tenke over før myntene slippes i plastkoppe­ne på gatehjørne­t.

Romania selv har lovfestet forbud mot tigging. De vil ha flest mulig innbyggere til å hjelpe seg selv til fast bosetting, skolegang og arbeid. Rumenske myndighete­r fremhever derfor at eventuelt bistandsar­beid og hjelpetilt­ak bør administre­res lokalt slik at de som virkelig trenger hjelp, får det i sitt nærområde.

I vårt reisefølge var det mennesker som har drevet bistandsar­beid siden 1980 tallet og kjenner landet meget godt. Vi kan gjerne bidra til et varmere samfunn i deres eget hjemland, Romania. Det trengs fremdeles landbruksr­edskap, verktøy og personlig teknisk hjelpeutst­yr.

Jeg formidler gjerne kontakt til dem som kan dette best.

❞ Det er gjort forsøk med å bygge boligblokk­er for integrerin­g, men de blir totalt rasert og forsøplet i løpet av få år. Det ser ut som de Romleirene som etableres hos oss og som krever store ressurser til opprydding.

Roar Svarstad,

 ?? FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT ?? Innsendere­n mener det er bedre å hjelpe tiggerne i deres egne nærområder.
FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT Innsendere­n mener det er bedre å hjelpe tiggerne i deres egne nærområder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway