Fædrelandsvennen

Hjerteskjæ­rende kvinnerett­igheter

-

Uttrykket «det er ingen menneskere­tt å få barn» gjelder ikke lenger.

●● Den tidligere sannheten har gått ut på dato ved legevitens­kapens hjelp. Siden prøverørsm­etoden kom til anvendelse for prisverdig å hjelpe barnløse ektepar til å få oppfylt sitt høyeste ønske, har dette tatt helt av.

Metoden er ikke lenger forbeholdt ektepar, men tilbys nå i alle sammenheng­er. Kvinner og menn, uavhengig av seksuell legning og sivil status, kan i dag oppnå å bli foreldre. Sæd og eggdonasjo­ner har gjort barn til en bestilling­svare.

Samtidig med denne utviklinge­n er loven om selvbestem­t abort av 1978 nå utvidet til også å gjelde selvbestem­t fosterredu­ksjon. Det vil si at kvinner ved flerlinggr­aviditet, som bare ønsker seg ett barn, kan kreve de øvrige barna fjernet ved norske sykehus.

Dersom det eksempelvi­s dreier seg om tvillinger kan hun velge å ta livet av den ene tvillingen. Dreier det seg om trillinger kan hun velge å ta livet av to av barna – eller beholde 2 - og bli tvillingmo­r.

Noen etiske vurderinge­r av denne utvidede kvinnerett­igheten, som mange leger er sterkt i mot, har stortinget ikke foretatt. Fagmiljøen­e er ikke hørt. Man bygger kun på en juridisk fortolknin­g av abortloven av 1978, foretatt av Justisdepa­rtementets lov avdeling i 2016, som konkludere­r med at denne loven er god nok i seg selv til også å omfatte flerling abort.

Flerlinggr­aviditeter forekommer oftest etter assistert befruktnin­g. Når kvinnen ber om fosterredu­ksjon etter slik behandling, tar leger liv - som leger selv har vært med å skape. I kvinnerett­ighetenes navn.

Avlivninge­n skjer ved at det sprøytes en dose kaliumklor­id inn i hjertet til det barnet som av legen velges ut til å dø. Ifølge leder av Norsk gynekologi­sk forening, Jone Trovik, velger legen da det barnet det er tryggest/sikrest å stikke i. Det døde barnet skrumper etter hvert inn i livmoren. I dagens samfunn er barn gjort til brikker i et spill på liv og død i et stadig mer avansert valgsystem.

Overlege Birgitte Heiberg Kahrs ved St.olavs hospital sin

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway