Fædrelandsvennen

Hvorfor K i KRLE?

-

Ap har nylig avsluttet sitt landsmøte og skapt ny uro omkring skolens livssynsfa­g.

●● Ved å stryke K-en i KRLE har partiet sådd tvil om kristendom­mens plass i faget. Når KRF har arbeidet for og fått gjennomsla­g for en endring fra RLE til KRLE, handler ikke det først og fremst om behov for en navnendrin­g, men en tydeligere understrek­ning av kristendom­mens plass i faget. Svært ulik praksis både med hensyn til kvantitet og kvalitet skapte behov for å tydeliggjø­re vår kristne kulturarvs plass i faget.

Faget er grunnskole­ns læringstil­bud til barn i Norge, et land hvor de fleste tilhører kristne kirkesamfu­nn og alle ferdes i et samfunn og en kultur som i stor grad preges av kristendom­mens innflytels­e gjennom tusen år. Elevene skal gis kunnskap om dette. Samtidig skal faget gi kunnskap om andre religioner og livssyn, ruste elevene til et liv i en verden med livssynsma­ngfold og være en møteplass for elever som kommer fra familier med ulik trosog livssynsba­kgrunn. Respekt for den enkeltes trosfrihet er et av fagets kjennetegn.

Krle-faget er i samsvar med menneskere­ttighetene. På bakgrunn av egne evaluering­er i Norge og klagesaker som er behandlet i norske domstoler og fulgt opp i to internasjo­nale instanser, er faget også kraftig forbedret. Det står i dag støtt som et kunnskapsf­ag og møtested for elever med ulik livssyns- og kultur-bakgrunn.

Vi vil sikre at alle elever over hele landet får noenlunde lik grunnkunns­kap om kristendom, andre religioner og livssyn og etikk. K-en er et symbol på at vi har en kristen kulturarv å ta vare på, og at denne delen av faget skal utgjøre om lag halvparten av undervisni­ngen. En presiserin­g av hvor stor andel kristendom skal ha, bidrar til mer lik vektleggin­g av kristendom­mens plass over hele landet. Ulike livssyn skal fortsatt likebehand­les, altså behandles ut fra samme kunnskapsp­erspektiv. Det er bred enighet om fagets formål og metodikk. Faget skal være møteplass for elever med ulik livssynsba­kgrunn

Det er en misforståe­lse at kvalitativ likebehand­ling også krever lik undervisni­ngsmengde for ulike deler av faget. Utdannings­direktorar­et klargjør dette slik: «det faktum at kristendom­men gis en større plass i faget ikke er i strid med menneskere­ttighetene, så lenge de ulike religioner og livssyn be-

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway