Fædrelandsvennen

Industri og kraft hører sammen

-

Regjeringe­n la nylig fram Industrime­ldingen. Den skal nå behandles i Stortinget. Kraftfylka represente­rer 11 fylker, hvor kraftprodu­ksjon er viktig for næringsutv­iklingen.

●● Vi har som et viktig prinsipp at krafta i størst mulig grad må brukes der den blir produsert. Det er derfor en mangel i Industrime­ldingen at den ikke grundig behandler rammevilkå­r og videre utvikling i kraftsekto­ren.

Kraftfylka er positive til meldingens hovedbudsk­ap, ikke minst til satsing på digitalise­ring, eksportfre­mmende tiltak og industrikl­ynger. Vi mener regionene skal være tiltrekken­de for industri som benytter fornybare energikild­er. Det er viktig for miljøet og for hele landets næringsutv­ikling.

Industrime­ldingen har derfor noen vesentlige mangler. Den tar i for liten grad for seg rammevilkå­r for kraftnærin­ga. Norsk vannkraft har vært, og vil være, en vesentlig innsatsfak­tor i utviklinge­n av norsk landbasert industri. Synergien mellom kraft- og industripo­litikken burde derfor vært behandlet grundigere.

Betingelse­ne for fornybar energi har stor betydning for prisen ved å drive industripr­oduksjon i Norge. Forbruksav­gift på elektrisk kraft, opprinnels­esgarantie­r for fornybar kraft, utenlandsk­abler og de generelle subsidieor­dningene til fornybar energi må derfor sees i en helhetlig sammenheng med industripr­oduksjon.

Dagens kraftskatt­eregime gir ikke tilstrekke­lige incentiver til reinvester­inger i norsk vannkraft, selve ryggmargen i kraftkreve­nde industripr­oduksjon. Meldingen mangler også en vurdering av de store kostnadene for investerin-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway