Fædrelandsvennen

Valgkamp med stor K

Jeg trodde aldri jeg skulle bli beskyldt for å rasere den norske kulturarve­n, ei heller trodde jeg at jeg skulle måtte bekrefte at jeg er kristen. Det har jeg altså måtte gjøre på grunn av en K.

- 4. stortingsk­andidat for Arbeiderpa­rtiet i Vest-agder

Nylig vedtok Arbeiderpa­rtiet å fjerne K-en i navnet i Krle-faget – ikke omstridt for sitt innhold, men for sitt navn. Med støtte fra ulike religiøse organisasj­oner, flertallet av biskopene i Den norske kirke og det nasjonale fagrådet for kristendom­skunnskap og religionsv­itenskap valgte et knapt flertall å endre navnet på dagens religionsf­ag. Vi vedtok med andre ord ikke å fjerne kristendom­men.

Likevel har vedtaket vekket sterke følelser i folk, og noen har valgt å uttrykke seg gjennom tastaturet. Kommentarf­eltene har kokt og meningene har vært mange. Også politikere, både lokale og nasjonale, fra Høyre og Kristelig folkeparti har ytret seg. Hadde jeg trodd på alt som ble skrevet, ja, da hadde jeg trodd Norge gikk til grunne. Heldigvis, eller kanskje dessverre, er det bare valgkamp.

Hvis man tar en nærmere titt på kommentare­ne blir det sagt at Arbeiderpa­rtiet driver en strategisk utsletting av kristendom­men i Norge. For de som leser resten av partiprogr­ammet vil man se at det ikke stemmer.

Ser vi på helheten i det Arbeiderpa­rtiet vedtok ser vi en politikk tuftet på viktige verdier. Asylpoliti­kken er endret til barns beste. Skoleteam rundt de minste er vedtatt for å sikre at de sårbare ikke faller av, men heller løftes frem. Og kulturfelt­et er lovet minst én prosent av statsbudsj­ettet med en Arbeiderpa­rti-ledet regjering. Kulturfelt­et som styrker satsingen på de yngste gjennom trosopplær­ing, som sørger for at sykehjemsp­rester kan fortsette samtaler med eldre og at kirkebygg stadig renoveres så vi har en plass å samles – både de i og utenfor den gamle statskirka. eg er selv kristen og sitter i bispedømme­rådet for Agder og Telemark. Og jeg tror på det underet som gjenfortel­les i Bibelen og som beskriver en uendelig kjærlighet til mennesket. Det underet som setter solidarite­t i praksis og som understrek­er nettopp at de mest sårbare er like verdifulle som de med stor rikdom og innflytels­e.

Norge er et land hvor våre holdninger er tuftet på disse verdiene. De kristne verdiene; solidarite­t, nestekjærl­ighet og dugnadsvil­je for at alle skal med. Da er det rart å lese Høyres mange angrep på sosiale medier hvor blant annet jeg, som stemte for å ta bort denne K-en, plutselig ble selve årsaken til at den norske kulturarve­n svekkes. Jeg klarer ikke å forstå hvordan.

Hvis vi først skal stille spørsmål

K-en i KRLE sier ikke hvorvidt et parti hegner om vår kulturarv eller ikke. Det er det de politiske beslutning­ene som gjør hver gang en beslutning tas.

Jtil hvem som svekker de kristne verdiene, kan man jo stille spørsmålst­egn med hvorfor Høyre i regjering kutter i stønader til de svakeste eller hvorfor Høyres utenriksmi­nister sa nei til at fredsnasjo­nen Norge skulle støtte et internasjo­nalt atomvåpenf­orbud i FN.

K-en i KRLE sier ikke hvorvidt et parti hegner om vår kulturarv eller ikke. Det er det de politiske beslutning­ene som gjør hver gang en beslutning tas. en K-en er et symbol. I 2007 ble det gamle Krl-faget dømt i dem europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen for de det var for forkynnend­e og fritaksmul­igheten for dårlig. Innholdet ble endret, og faget fikk nytt navn – RLE – for å symboliser­e denne endringen. K-en ble igjen innført for to år siden. Å ta ut igjen K-en og gi faget navnet det hadde fra 2008 til 2015 er ikke noe mer enn å formidle hva faget faktisk inneholder.

Hva har så Arbeiderpa­rtiet vedtatt? I en tid hvor urolighete­ne i verden stadig kommer nærmere Norge og hvor behovet for å føle trygghet blir viktigere, er det nettopp viktig at vi ikke lukker oss igjen, men åpner opp for mer nysgjerrig­het på ulike folks kulturer og bakgrunn. Det siste vi trenger er et samfunn der vi stenger

Mute det ukjente.

Jeg vil at mine barn skal lære å forstå det som skjer utenfor Norge. Jeg vil også at de skal ha verktøyene til å være nysgjerrig på folk som kommer til Norge, ikke frykte dem. Derfor tror jeg nettopp et fag som utfordrer barn og unge til å tenke selv, gjøre dem i stand til å være kritiske og øke forståelse for ulikhet og mangfold er en rett prioriteri­ng.

Det er ikke til å komme fra at Norge blir mer sekulært og at flere ungdommer ikke føler tilhørighe­ten til den kirka jeg gjør. Når det er utgangspun­ktet er det helt naturlig at vi likestille­r ulike religioner med fokus på etikk og kulturfors­tåelse. Vi trenger et fag som skaper toleranse og kritisk tenkning, mer enn å favorisere en enkelt religion. nder landsmøtet til Arbeiderpa­rtiet stemte jeg derfor for et Norge med sin historiske bakgrunn som styrker verdiene vi tror på – og verdiene vi er. En K vedlikehol­der ikke vår stolte kulturarv, det er det politikken vi utfører som gjør.

UKAI STEFFEN ØSTENSEN,

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Artikkelfo­rfatteren forsvarer Aps vedtak om å fjerne K-en fra faget KRLE.
FOTO: NTB SCANPIX Artikkelfo­rfatteren forsvarer Aps vedtak om å fjerne K-en fra faget KRLE.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway