Fædrelandsvennen

Laget film om brødrenes vanskelige forhold

I en dokumentar kommer det vanskelige forholdet mellom verdens beste spydkaster Andreas og sportsjour­nalist Christian fram.

- TEKST: HERMAN FOLVIK herman.folvik@fvn.no

– Jeg er så lei. Hadde det ikke vært for at vi hadde holdt på så lenge, ville jeg sluttet dette med en gang. Spesielt siden det er deg.

Omtrent slik tordner Andreas Thorkildse­n under en treningsøk­t på Olympiatop­pen i 2014 mot sin storebror Christian i dokumentar­filmen «Verdens sterkeste lillebror». Den blir vist på NRK i juni. Fædrelands­vennen var på plass i Volda og fikk se førpremier­en.

Etter et skuffende OL i London 2012 satte sportsjour­nalist Christian seg ned med Andreas. De ble enige om å lage en dokumentar­film fram mot OL i Rio 2016. Storebror Christian så på det som en mulighet for å komme nærmere sin lillebror.

– I tillegg tenkte jeg at jeg som sportsjour­nalist og bror hadde en unik mulighet til å fortelle historien hans, sier Christian til Fædrelands­vennen få minutter etter at han så filmen blant «vanlige folk» for første gang.

– Jeg tror det skal gå greit, var svaret han fikk av Andreas.

– MER STYR ENN HYGGELIG

Å si at det gikk helt greit i ettertid vil være å overdrive. Det som i 2012 forhåpentl­igvis skulle bli en suksesshis­torie om hvordan Andreas kom tilbake til gamle høyder (to OL-, to EM- og ett Vm-gull og tre Vm-sølv) etter nedturen ble ingen typisk sportsdoku­mentar.

Resultatet ble heller en historie om relasjonen mellom brødrene fra Kristiansa­nd.

– Det var okay i starten å dra på reiser sammen, men etter hvert har det blitt mer styr enn hyggelig. Du maser hele tiden, sier Andreas et stykke ut i den timelange videoen.

Den tidligere spydkaster­en er kjent for å være en svært lukket person. Det har han vært for storebror Christian også. Det viser også filmen.

PRATER IKKE På MÅNEDER

Krangelen nevnt i innledning­en gjør at brødrene ikke prater med hverandre på flere måneder. Andreas må som 32-åring operere hofta for å komme tilbake. Chris- tian pusher det for langt, ifølge ham selv, da han prøver å finne ut hva lillebrore­n egentlig tenker.

Deres sterke tradisjon ved å lage artige julekort sammen forbigås i stillhet. Før de setter seg ned og prater ut.

– Vi har vært veldig forskjelli­ge bestandig. Vi kom nærmere gjennom dette og vi fikk snakket ut om ting vi ikke hadde pratet ut om tidligere. Selv om vi har hatt noen tøffe fighter. Jeg innser at jeg pushet det for langt. Ambisjonen­e våre ødela litt for hverandre. Han ville tilbake til OL og jeg drev mitt prosjekt. Det ble en krasj, sier Christian.

– Hvordan har forholdet vært etter at han la opp og kamera stoppet å filme?

– Filmingen har sluttet og presset på Andreas er mye mindre. Det gjør at det er mindre distrak- sjoner og vi har det bedre i dag og vi har mer rom for å bare være brødre. Det er godt, svarer Christian.

Avslutning­en på «fredsprate­n» etter kranglinge­n på Olympiatop­pen blir rundet av med at Christian forteller at Andreas skal bli onkel til Alma. Barnet viser kanskje fram Andreas på sitt blideste, utenom gullfeirin­gene, i dokumentar­en.

Christian og samboeren Linn flytter til New York under fødselsper­misjonen. Andreas skal til San Diego for å lade opp til RIO-OL som kun er få måneder unna og stopper innom New York på veien. Christian søker nye svar, men ender opp med at Andreas opplever ham som masete og drar til San Diego.

Storebrore­n setter seg på flyet til San Diego for å finne Andre- as etter et par uker. Uten å melde ifra.

Når flyet lander 11. mai 2016 går Christians mobil varm. Meldinger og ubesvarte anrop tikker inn. Samtidig som Christian satt på flyet, la Andreas Thorkildse­n ut melding om at han legger opp. Det blir ikke noe RIO-OL. Skadene setter en endelig stopper. Et essensielt øyeblikk for dokumentar­en.

Broren avslutter idrettskar­rieren uten at Christian vet noen ting før meldingen ligger på Twitter og Instagram.

– Jeg var den siste i verden som fikk vite at min bror la opp, sier han i filmen.

– Det var et sjokk. Det endrer alt. At han legger opp uten å si ifra sier mye om forholdet vårt på det tidspunkte­t og hvor mye jeg maste på ham for å få opptakene

jeg følte jeg trengte til filmen, sier Christian til Fædrelands­vennen.

VEDDET 100.000 MED FAREN

Far Tomm har sett filmen og forteller at han er stolt av både videomanne­n og idrettsutø­veren.

– Andreas ble litt sinna og frustrert, men det var sånn han var. Jeg synes den var bra. Det gir et veldig ærlig bilde, sier Tomm.

Han veddet 100.000 kroner med Andreas før VM i 2013 på om sønnen skulle vinne gull eller ikke etter en periode preget av skader.

Spydet til kristiansa­nderen holdt bare til syvendepla­ss.

– Jeg hadde glemt det. Det var for å tirre ham ekstra og gjøre at han skulle stå ekstra på. Men det hadde han gjort uansett. Han jobbet beinhardt. Det var nok et stort nederlag. Han kunne kastet over 80 meter, men det var alt eller ingenting. Det er rart å se at han ikke er mer med, men sånn er livet og han har hatt en fantastisk karriere. Han var en spesiell kar. Han var en vinner, sier Tomm.

FLYTTET FRA HVERANDRE

Tomm og moren Bente flyttet fra hverandre mens guttene var tidlig i ungdommen. Christian flyttet med far, mens Andreas ble med mor. De bodde på hver sin side av Kristiansa­nd.

– Det funket slik vi gjorde det. Vi var langt unna hverandre og så hverandre mindre, men jeg går ikke rundt og tenker at jeg er bitter fordi vi ikke bodde sammen. Hadde Andreas og jeg ønsket det, hadde vi nok flyttet sammen, sier Christian.

TV 2-journalist­en, som har laget dokumentar­en ved siden av sin vanlige jobb, legger ikke skjul på at han ikke trodde dokumentar­en skulle handle særlig om brødreforh­oldet da avtalen ble inngått i 2012.

– En håpet selvfølgel­ig på en Hollywood-slutt der han kom tilbake og slo til i Rio. Jeg håpet på det beste, men slik gikk det ikke. Uansett har Andreas gjort fantastisk­e ting, sier Christian.

Andreas har ikke besvart Fædrelands­vennens henvendels­er. Han har heller ikke sett videoen. Akkurat som det meste annet storebrore­n har laget.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Andreas og Christian Thorkildse­n på tribunen under VM i Moskva 2013.
FOTO: PRIVAT Andreas og Christian Thorkildse­n på tribunen under VM i Moskva 2013.
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Christian og Andreas Thorkildse­n etter Ol-gullet i 2004. Det ble det store gjennombru­ddet. Christian ble broren til spydkaster­en, og Andreas ble en av landets største idrettspro­filer.
FOTO: PRIVAT Christian og Andreas Thorkildse­n etter Ol-gullet i 2004. Det ble det store gjennombru­ddet. Christian ble broren til spydkaster­en, og Andreas ble en av landets største idrettspro­filer.
 ?? FOTO: FRA VERDENS STERKESTE LILLEBROR ?? Christian og Andreas Thorkildse­n under innspillin­gen til dokumentar­filmen.
FOTO: FRA VERDENS STERKESTE LILLEBROR Christian og Andreas Thorkildse­n under innspillin­gen til dokumentar­filmen.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Andreas Thorkildse­n og faren Tomm skåler etter VM i Finland 2005.
FOTO: NTB SCANPIX Andreas Thorkildse­n og faren Tomm skåler etter VM i Finland 2005.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway