Fædrelandsvennen

Et fylkespart­i i oppløsning

Frp kan neppe leve med en så bitter og hatefull konflikt i Aust-agder-partiet.

-

Mange i Frp trodde at den bitre striden i Aust-agder tok slutt med det ekstraordi­nære nominasjon­smøtet i vinter og oppgjøret etterpå. De tok feil. Den siste uka har frontene igjen spisset seg til. Bitterhete­n og sinnet er nå så stort at det ligger an til et omfattende oppgjør.

I forrige uke kunngjorde stortingsk­andidat Åshild Bruun-gundersen at hun trakk sitt kandidatur til en varaplass i Frps sentralsty­re. Det er dramatisk for et fylkespart­i som ikke har hatt et vell av kandidater til slike verv. Dramatisk var også grunnen: Bruun-gundersen har opplevd vedvarende hardt trøkk og usaklighet­er på sosiale medier – fra egne partifelle­r.

Dette førte til en ny omdreining. Og i helga brukte den profilerte og erfarne Grimstad-politikere­n Terje Stalleland svært harde ord om sittende stortingsr­epresentan­t Ingebjørg Godskesen og kalte henne for et psykiatris­k tilfelle. Nå varsler fylkeslede­r Peter A. Busch mulig eksklusjon av Stalleland. Og lederen av det såkalte organisasj­onskomitee­n – også kalt eksklusjon­skomiteen – i partiet sentralt, stortingsr­epresentan­t Helge André Njaastad, sier han vil vurdere å «rydde skikkelig». Spørsmålet er i så fall hvor «skikkelig» en slik slik prosess blir. Det vil si: hvor mange som blir ekskludert. I vinter foreslå det forslag om hele 20 eksklusjon­er. Men bare én mistet medlemskap­et. Når konfliktni­vået nå så til de grader har blusset opp igjen, kan det ligge an til langt flere. Frps sentralsty­re har i tilsvarend­e tilfeller tidligere vist liten nåde.

En ny runde med eksklusjon­er tett opp mot høstens stortingsv­alg, vil svekke fylkespart­iets muligheter til å forsvare stortingsm­andatet. Men de krigende fløyene ser i øyeblikket ut til å være mer opptatt av å skade hverandre enn å ta hensyn til partiet. Dessuten vil et dårlig valgresult­at trolig tas til inntekt for eget syn hos begge de to fløyene. De som støtter Bruun-gundersen og hennes linje, vil da hevde at Godskesens fløy ødela. Mens Godskesken­s tilhengere vil hevde at det var BruunGunde­rsen-fløyen som startet bråket da de stemte for ett Agder.

Paradokset kan bli at mens Agder-fylkene samles, splittes Aust-agder Frp.

En ny runde med eksklusjon­er tett opp mot valget, vil svekke Frps muligheter til å forsvare stortingsm­andatet.

 ??  ?? Fylkeslede­r Peter A. Busch på talerstole­n under vinterens ekstraordi­nære nominasjon­smøte i Langesund.
Fylkeslede­r Peter A. Busch på talerstole­n under vinterens ekstraordi­nære nominasjon­smøte i Langesund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway