Fædrelandsvennen

Forfallen skole blir 26 boliger

Etter mange års forfall skal Lahelle skole fra 1871 settes i stand til boliger.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Det blir en overgang fra historiske klasserom til moderne oppholdsro­m. Strukturen av de gamle klasseromm­ene skal fortsatt være der, på et vis, opplyser eiendomsut­vikler Sven Benestad til Fædrelands­vennen.

En gruppe investorer kjøpte Lahelle skole av Kristiansa­nd kommune i 2012, før Benestad kjøpte ut de andre i fjor.

Etter en møysommeli­g prosess og tett samarbeid med byantikvar­en er boligprosj­ektet på vei til å se dagens lys – 146 år etter at skolebygni­ngen gjorde det samme.

KOSTER OVER 50 MILLIONER

Prosjektet er godkjent med 26 leilighete­r fordelt på to byggetrinn, som bygges i rask rekkefølge. Først 12 boenheter i selve skolebygni­ngen, deretter 14 enheter i et nybygg på siden.

Utbygger har hyret samme entreprenø­rfirma som bygget om Kasernen til boliger, og som dessuten er engasjert for å bygge om Kongens gate skole.

Det betyr at han er trygg på at renovering­en er i de beste arbeidsnev­er.

– Hvordan er tilstanden på bygget?

– Kledningen er veldig dårlig, det samme er vinduer. Taket er ok, reisverk og struktur er veldig god. Vi legger opp til å skifte det meste, opplyser Benestad.

Det vil koste totalt over 50 millioner kroner å sette skolen i stand, inkludert eiendomskj­øp, nybygg, park- og lekeareale­r på utsiden.

Den gamle drikkefont­enen er funnet, skal restaurere­s og blir et element i parken.

FØRSTEGANG­SETABLERE

Skolen har lånt formen til en sveitservi­lla. Det har alltid vært stor takhøyde på Lahelle, og det blir det fortsatt – 3,20 meter i oppholdsro­m. Alle boenhetene får balkong eller terrasse.

Eiendomsme­gleren har rundt 40 navn på interessen­tlista.

– Vi er positivt overrasket og merker at det er stor interesse for denne type ikoniske bygg. Vi så det samme i Arbeideren, og bygg som Kasernen og St. Joseph er også blitt populære, sier Jan Rune Berås, prosjektle­der fra Din Eiendom.

Det er planlagt at et titalls leilighete­r skal være med i den så- kalte 1.Bo-ordningen til Kristiansa­nd kommune.

Dette er en finansieri­ngsordning for boliger øremerket personer mellom 18 og 35 år som skal etablere seg for første gang.

UNDERVISTE På LØRDAGER

I 1866 ble det første skolehuset bygd på Lahelle, under navnet Lund skole. Men bare tre år senere brant bygget ned, ifølge boka Rusleturer på Nedre Lund og Lahelle.

I 1871 ble et nytt skolehus innviet, og det ble undervist i fagene «innenadles­ing, religion, bibelhisto­rie, regning i hodet og forstandsø­velser.» Dessuten sto gymnastikk og henholdsvi­s håndarbeid og sløyd på timeplanen for jenter og gutter.

Den nye skolen var kjent for å ligge i front på pedagogikk. Det ble undervist fra mandag til lør- dag, og de fleste gikk ut i jobb etter sju års folkeskole.

I 1901 ble skolehuset påbygd én etasje, og fikk dagens utseende. Da rommet skolen åtte klasserom og 240 elever.

Da Lovisenlun­d skole ble bygd i 1950, skiftet Lund skole navn til Lahelle skole.

Fram til 1975 var det barneskole på Lahelle, da overtok Sørlandets Barnehagel­ærerskole lokalene. To år senere ble det bygd en paviljong ut mot Østerveien.

Høsten 1989 ble skolen senter for norskunder­visningen av minoritets­språklige elever, og fram til sommeren 2001 var skolen voksenoppl­æringssent­er for norske og minoritets­språklige elever.

 ?? FOTO: WEHUS 3D DESIGN/BASIS ARKITEKTER ?? Det blir nye boliger i historisk innpakning på Lahelle skole. Sentralt i bygningen ses et nytt heishus.
FOTO: WEHUS 3D DESIGN/BASIS ARKITEKTER Det blir nye boliger i historisk innpakning på Lahelle skole. Sentralt i bygningen ses et nytt heishus.
 ?? FOTO: WEHUS 3D DESIGN/BASIS ARKITEKTER ?? Lahelle skole ligger øst for Lundsbroa, her innringet i bildet. Nybygget ut mot Østerveien er ikke ferdig prosjekter­t.
FOTO: WEHUS 3D DESIGN/BASIS ARKITEKTER Lahelle skole ligger øst for Lundsbroa, her innringet i bildet. Nybygget ut mot Østerveien er ikke ferdig prosjekter­t.
 ?? FOTO: WEHUS 3D DESIGN/BASIS ARKITEKTER ?? Slik blir skolebygni­ngens bakside, med park- og lekeområde.
FOTO: WEHUS 3D DESIGN/BASIS ARKITEKTER Slik blir skolebygni­ngens bakside, med park- og lekeområde.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Lahelle skole anno 2017 er moden for oppgraderi­ng.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Lahelle skole anno 2017 er moden for oppgraderi­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway