Fædrelandsvennen

Øyenvitner sier IS ikke hadde skylda

USA hevder IS hadde skylden da over 100 mennesker ble drept i et amerikansk luftangrep i Mosul. Men øyenvitner sår tvil om opplysning­ene.

- NTB

Amerikansk­e tjenesteme­nn har hevdet at det høye dødstallet skyldtes at IS tvang folk inn i bygningen og minela den for så å utplassere Is-krigere på taket for å lokke fram et angrep.

Men øyenvitner og overlevend­e hevder overfor det amerikansk­e nyhetsbyrå­et AP at ingenting av dette stemmer.

– Væpnede menn i huset jeg var i? Aldri! sier Ali Zanoun, som var en av kun to personer som overlevde angrepet 17. mars.

50-åringen lå fanget under den sammenrast­e bygningen i fem dager sammen med 20 drepte familiemed­lemmer. Den eneste væsken han hadde, var en flaske med nesedråper.

Angrepet er det blodigste så langt under offensiven mot IS i Vest-mosul.

– TRODDE DE VAR TRYGGE

AP har snakket med sju øyenvitner og overlevend­e som alle avviser amerikaner­nes versjon. De sier familiene søkte tilflukt i bygningen fordi de trodde den var trygg. De så ingen tegn til at det ble utplassert eksplosive­r, eller at Is-krigere skjøt fra taket, slik amerikaner­ne har hevdet.

De sier at huset bare hadde to etasjer og at det ikke lå ved en stor vei, dermed var det lite sannsynlig at snikskytte­re ville ta bygningen i bruk.

Noen dager før luftangrep­et skal Zanoun ha sett Is-krigere i gatene rundt huset, og en gang skal han ha sett en snikskytte­r på et tak om lag 300 meter borte.

GJESTFRI HUSVERT

Mannen som eide huset, Tayseer Abu Tawfiq, var ifølge Aps kilder en forretning­smann som var kjent for sin gjestfrihe­t overfor flyktninge­r. Uansett hvem som dukket opp, lot han dem få plass sammen med sin store familie, som besto av 14 personer. To dager før luftangrep­et fødte en flyktningk­vinne et barn i huset. Dagen etter skal en av Tawfiqs naboer ha sagt til ham at det ikke var trygt å ha så mange mennesker i huset.

– Jeg kan ikke vise folk bort, skal Tawfiq ha svart, ifølge naboen Abdullah Khalil Ibrahim.

Bare timer senere ble huset en dødsfelle.

Den amerikansk­e sentralkom­mandoen vil ikke kommentere opplysning­ene før deres egen gransking er sluttført.

MANGE HUS GRUSLAGT

Zanoun og de andre AP har intervjuet, forteller om forferdeli­ge forhold i Vest-mosul der tett befolkede områder blir bombet kontinuerl­ig i et forsøk på å drive ut IS, og der hundrevis av bygninger, mange med sivile inni, er jevnet med jorden.

Familier blir drevet fra hus til hus, mange ganger av Is-krigere som med våpen i hånd tvinger folk dypere inn i Is-kontroller­te områder etter hvert som irakiske styrker rykker fram i byen.

En økning i bombardeme­ntene har gjort at kampen om den vestlige delen av byen, som begynte i midten av februar, er blitt langt mer ødeleggend­e enn kampen om den østlige delen.

Analyser av satellittb­ilder og opplysning­er fra lokale granskere viser at nærmere 1.600 boligbygg er blitt ødelagt, opplyste FN i forrige uke.

LANGT BLODIGERE ENN I ØST

I mars og april ble 1254 mennesker drept i luftangrep i VestMosul, ifølge Iraq Body Count, en uavhengig gruppe som forsøker å ha oversikt over antall drepte og sårede. Til sammenlign­ing ble anslagsvis 1.600 sivile drept og såret under hele offensiven mot Øst-mosul. Tallet omfatter alle ofre, ikke bare de som ble drept i luftangrep. Samtidig opererer Pentagon med langt lavere tall, som kun har bekreftet at 352 er drept i koalisjone­ns luftangrep i Irak og Syria siden 2014.

Menneskere­ttsgrupper har pekt på at det amerikansk­e militæret lempet på reglene i desember slik at kommandant­er på bakken kunne be om luftangrep. Tidligere måtte angrepene også godkjennes av offiserer i Bagdad for å unngå sivile tap.

Det amerikansk­e militæret hevder at regelendri­ngen ikke har ført til at flere sivile blir drept.

 ??  ??
 ?? NTB SCANPIX FOTO: AP/ ?? Hawra Alaa Hassan (4) ble alvorlig forbrent i flyangrepe­t.
NTB SCANPIX FOTO: AP/ Hawra Alaa Hassan (4) ble alvorlig forbrent i flyangrepe­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway