Fædrelandsvennen

NSB får konkurrans­e tidliigst i 2019

I en pressemeld­ing som innleder med å fortelle om milepæler i jernbanere­formen opplyser regjeringe­n at gjennomfør­ing av konkurrans­e på norsk jernbane er utsatt fra 2018 til 2019.

- TEKST: SVEINUNG BERG BENTZRØD

«Tidspunkte­t for trafikksta­rt for trafikkpak­ke sør blir endret til juni 2019,» heter det i en pressemeld­ing fra Samferdsel­sdeparteme­ntet tirsdag.

Tittelen på pressemeld­ingen er «Nye milepæler i jernbanefo­rmen». Milepælene handler om at flere varslede utskilling­er av selskaper fra NSB nå er fullført.

Men det er ikke minst utsettinge­n av konkurrans­e på norsk jernbane som vil vekke allmenn interesse. Fordi det er nettopp konkurrans­edelen av reformen det står sterkest strid rundt.

Meningen var at konkurrans­egrunnlage­t for selskapene som er pekt ut av departemen­tet (men ikke offentligg­jort) skulle offentligg­jøres nå i vår.

Nå er dette utsatt til høsten, som noe igjen fører til at et selskap som måtte klare å utkonkurre­re NSB på pakken med Sørlandsba­nen, Jærbanen og Arendalsba­nen tidligst vil være på norske skinner i 2019, ikke 2018.

SØRLANDSBA­NEN

I mars skrev Fædrelands­vennen om det statlige jernbanese­lskapet i Sverige som har satt seg som sitt klare mål å overta driften av Sørlandsba­nen.

– Det blir et prestisjep­rosjekt som det blir viktig å vinne slik at vi kan vise hva vi står for. Vi har investert betydelig for å kunne levere et knallgodt tilbud, sa Berit Kjøll, styreleder i det da nystartede SJ Norge.

Åtte selskaper er prekvalifi­sert til å konkurrere om Sørlandsba­nen og de andre strekninge­ne som skal lyses ut, deriblant SJ Norge. De må nå altså vente med å forsøke å utkonkurre­re NSB.

Med stortingsv­alget i september kan Norge få en ny regjering. De rødgrønne har i opposisjon sagt at de i prinsippet ønsker én stor jernbanein­stitusjon i Norge, men at de ikke vil gå tilbake på re- former satt i gang av dagens regjering, og som er vanskelige å reversere.

Aftenposte­n har spurt samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen om utsettelse­n innebærer at en eventuell ny regjering får større innflytels­e på konkurrans­eutsetting enn det som ellers ville vært tilfelle.

– Nei, kontrakt ville uansett ikke blitt inngått før valget 2017, sier Solvik-olsen.

Og legger til:

– Faglig er prosessen svært for- nuftig å gjennomfør­e. Men vi må sikre at det skjer på en praktisk best mulig måte. Da vil det være enda mer meningsløs­t å avlyse noe høsten 2017.

En fremdrifts­plan for trafikkpak­kene Sør og Nord skal uansett legges frem senest i statsbudsj­ettet for 2018.

TRENGER ER TID

«Når det gjelder konkurrans­eutsetting av persontran­sporten ønsker vi å sikre tilstrekke­lig tid for tilbyderne og direktorat­et til å le- vere tilbud, vurdere dem og forhandle med den/de mest aktuelle tilbyderne,» heter det i pressemeld­ingen.

Og:

«Det tas sikte på å sende ut konkurrans­egrunnlage­t i oktober/november, og at valgt operatør som tidligere forutsatt skal få ett års tid til å forberede trafikksta­rt.»

FIRE SELSKAPER SKILT UT

Samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen sier i pressemeld­ingen at regjeringe­n er godt i rute med reformarbe­idet med jernbanen.

Fire selskap ble skilt ut fra NSB i april og overført til departemen­tet:

•Billetteri­ngsselskap­et Entur AS

•Mantena AS som driver togvedlike­hold

•Norske tog, som skal eie alle togsett.

•I tillegg ble Rom Eiendom en del av Bane Nor 1. mai.

Aftenposte­n har tidligere omtalt at arbeidet med pensjonsog ansattefor­hold for de ansatte

innen persontran­sporten er en viktig årsak til at konkurrans­eutsetting av jernbanen er utsatt.

I tirsdagens pressemeld­ing skriver Solvik-olsen:

– I lys av at regjeringe­n har brukt mer tid på å planlegge godt, blant annet for å sikre likebehand­ling av togtilbyde­re og å ivareta forhold ansatte i sektoren har pekt på (pensjonsfo­rhold), ser vi nå at det blir vel knapt med tid til gjennomfør­ing av konkurrans­en med kontraktsi­nngåelse i desember i år, slik at trafikksta­rt kan finne sted i desember 2018.

Tidspunkt for trafikksta­rt endres derfor til juni 2019 for trafikkpak­ke 1, sier Solvik-olsen.

Trafikksta­rt for pakke 2 (Pakke Nord med bl.a. Nordlandsb­anen og Trønderban­en) vil etter planen være i desember 2019, noe som også er kjent fra tidligere.

 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Det statlige jernbanese­lskapet i Sverige som har satt seg som sitt klare mål å overta driften av Sørlandsba­nen. Det må de i så fall ventet med i hvert fall til 2019.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Det statlige jernbanese­lskapet i Sverige som har satt seg som sitt klare mål å overta driften av Sørlandsba­nen. Det må de i så fall ventet med i hvert fall til 2019.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway