Fædrelandsvennen

Trenger vi Eøs-avtalen for å få solgt varene våre?

Foran Lo-kongressen i mai hevder Lo-ledelsen at flertallet av medlemmene ønsker å beholde Eøs-avtalen. Men hvis folk får valget mellom EØS og en frihandels­avtale, er det sannsynlig­vis flertall for det siste.

-

Det rår en bastant forestilli­ng om at vi er avhengige av Eøs-avtalen for å få «solgt varene våre» på EUS indre marked. Dette gjentas til det kjedsommel­ige, selv om det langt fra er opplagt at vi trenger Eøs-avtalen.

Både Norge og EU har undertegne­t Wto-avtalen som regulerer internasjo­nal handel. Denne avtalen forbyr medlemslan­dene å innføre toll eller andre handelshin­dringer seg imellom. Da EU for noen år siden ville sette straffetol­l på norsk laks, tok regjeringe­n saken til WTO. Norge fikk medhold, og EU måtte trekke tilbake vedtaket om straffetol­l. ør Eøs-avtalen trådte i kraft i 1994 hadde Norge en frihandels­avtale med EU som ga tollfrihet for alle industriva­rer og råvarer. St.prop. 100 (1991-92) forut for inngåelsen av Eøs-avtalen slo fast: «EØSavtalen skiller seg i liten grad fra den eksisteren­de frihandels­avtalen med EF når det gjelder markedsadg­angen».

Norge har en åpen økonomi og er avhengig av internasjo­nal han-

Fdel. EU er vårt desidert største marked, 80% av vår eksport gikk i 2015 til Eu-land. Av dette var 72% olje og gass. EUS klima- og energikomm­issær Miguel Arias Cañete har uttalt at «Norges rolle som en langsiktig, pålitelig og forutsigba­r leverandør er svært viktig for EU.» En annen viktig norsk eksportart­ikkel til EU er laks, som det er stor etterspørs­el etter. Norge er dessuten en stor importør av varer fra Eu-land - EUS femte største eksportmar­ked. orge har altså varer å selge som EU er veldig interesser­t i å kjøpe, og vi er en meget god og kjøpesterk kunde for varer som EU vil selge. Er det da sannsynlig at EU vil lage handelshin­dringer med Norge hvis Eøs-avtalen faller bort? Det blir hevdet at en handelsavt­ale med EU vil bli altfor komplisert og omfattende til at det vil være praktisk gjennomfør­bart. Men EU har frihandels­avtaler med en rekke land utenfor Europa. I 2010 inngikk EU en handelsavt­ale med Sør-korea som ga tollfrihet for de fleste industriva­rer. Men Sør-korea måtte ikke underlegge seg noe Eu-regelverk som

Et av Lo-forbundene, EL og IT, laget sin egen spørreunde­rsøkelse hvor 5000 medlemmer ble spurt om de mente Eøs-avtalen burde erstattes av en handelsavt­ale.

Nminner om vår Eøs-avtale. Det finnes neppe andre eksempler på en slik «husmannsko­ntrakt». 2013 vurderte konsulentf­irmaet Menon Business Economics AS konsekvens­ene for norsk næringsliv av å erstatte Eøs-avtalen med en handelsavt­ale. Rapporten konkludert­e med

Iat «... de største eksportøre­ne til EU er i mindre grad avhengige av Eøs-avtalens vilkår, sammenlign­et med et eventuelt innhold i en moderne bilateral handelsavt­ale.»

I det siste har Eøs-debatten blusset opp i fagbevegel­sen som har ønsket å reise diskusjone­n fram mot Lo-kongressen andre uka i mai. Fire fagforbund har fattet nei til Eøs-vedtak på sine landsmøter, og andre forbund har vedtatt krav om at EØS-AVtalen må reforhandl­es pga. de uheldige virkningen­e avtalen har for arbeidsliv­et. Lo-ledelsen har kjent presset og gjorde nylig en meningsmål­ing blant sine medlemmer om de var for eller mot EØS. Et overvelden­de flertall svarte at de var for. Men så lenge man ikke holder opp et alternativ, nemlig en handelsavt­ale, så får man det svaret man ber om. Et av Lo-forbundene, EL og IT, laget sin egen spørreunde­rsøkelse hvor 5000 medlemmer ble spurt om de mente Eøs-avtalen burde erstattes av en handelsavt­ale. 43 % svarte ja, 39 % «vet ikke», mens bare 18 % svarte nei. Med andre ord var det mindre enn 2 av 10 som ville beholde Eøs-avtalen. Trolig er dette et mer representa­tivt bilde av hva folk i arbeidsliv­et mener om EØS. Grunnloven­s §1 heter det at «Kongeriket Noreg er eit fritt, sjølvstend­ig, udeleleg og uavhendele­g rike.» Men med EØSavtalen er norsk lov og rett underlagt Eu-retten – ved tvister må norsk lov vike. Eøs-avtalen får stadig større innvirknin­g på norsk økonomi og samfunnsli­v. Med Eøs-avtalen får vi EUS fire friheter og nyliberali­stiske handelsreg­ime som folket sa nei til ved folkeavste­mningen i 1994. Det er på tide at Eøs-avtalen kommer på den politiske dagsorden, og ikke bare avfeies med at «vi trenger Eøs-avtalen for å få solgt varene våre».

IPER M. MATHISEN HALVOR FJERMEROS

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? I det siste har Eøs-debatten blusset opp i fagbevegel­sen som har ønsket å reise diskusjone­n fram mot Lo-kongressen andre uka i mai, skriver forfattern­e.
FOTO: NTB SCANPIX I det siste har Eøs-debatten blusset opp i fagbevegel­sen som har ønsket å reise diskusjone­n fram mot Lo-kongressen andre uka i mai, skriver forfattern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway