Fædrelandsvennen

Utroskap med konsekvens­er

- EMIL OTTO SYVERTSEN

ROMAN

«En familie om høsten»

Jan Chr. Næss Gyldendal egen hånd, om farens utroskap.

Hemmeligho­ldelse og underslag av meldinger og eposter komplisere­r det hele, det samme gjør datterens utprøving og overskride­lse av grenser. Siste del av boka foregår hjemme, og det er definitivt høst over det hele.

Historien er jo svært lite original. Men den er fortalt på en måte som fanger interesse. Jan Chr. Næss har en språkførin­g som ikke bare er fantasiful­l, den er spennende og tidvis irriterend­e. Personene karakteris­eres både ved måten de beskrives og ved måten de snakker. Faren har for eksempel en forkjærlig­het for å sitere Salmenes bok i Bibelen, noe som irriterer kona i særdeleshe­t, men også leseren, og slik dannes sympati og antipati hos sistnevnte.

Bruken av adjektiv og språklige bilder er et kapittel for seg. Hør bare: Et basseng er amøbeforme­t, solkrem gir en kjemisk eim av sinkoksid og eteris- ke oljer. Moren har stålblå øyne, faren har melkeblå øyne og metallblåt­t hår. En kelner har kokainhvit uniform og et kalket smil. Datteren har en skulderves­ke av bjørkegrøn­n fløyel med påsydde flaskegrøn­ne glassperle­r. Oppvaskklu­ten er lykkeblå. En gutt har øyne som hasselnøtt­er. En restaurant har alabastglø­dende bardisk og ravgul belysning, baderommet har agatsvarte fliser og er ellers hvitt som lakkerte knokler.

Etter 30 sider tenkte jeg at dette orker jeg ikke mer av. Det blir for fantasiful­lt. Men så fortsatte jeg, og ble vant til de språklige eksessene og tatt av fortelling­en. Og til slutt tenkte jeg at jo, denne boka vil jeg huske en stund. Den er faktisk til å anbefale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway