Fædrelandsvennen

❞usikkerhet­en virker å være borte.

Høringsrun­den om frislipp av vannscoote­re resulterte i 17 innspill fra Sørlandet: seks for og elleve mot. Hos Båthuset på Lumber er man likevel ikke i tvil om at vannscoote­r vil likestille­s med båt.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

11 av 17 innspill fra Sørlandet gikk mot frislipp av vannscoote­re i høringsrun­den bestilt av Klima- og miljødepar­tementet. Det bekymrer ikke Tore Stray Laastad hos Båthuset i Kristiansa­nd. Han er skråsikker på at endringen kommer og mener også kundene har den oppfatning­en.

– Endringen kommer, det er jeg 99 prosent sikker på, sier Tore Stray Laastad, daglig leder for Båthuset på Lumber i Kristiansa­nd.

– Det er ikke gjennomfør­bart å oppretthol­de det kunstige skillet mellom båt og vannscoote­r. Ta motorsykke­l som eksempel. Den går fort, kjøpes for rekreasjon og har ingen nytte i seg selv. Likevel sidestille­s den med bil i trafikkreg­lene, fortsetter Laastad.

Og skal vi tro båtselgere­n gjelder denne oppfatning­en også blant kundene hans.

– Usikkerhet­en virker å være borte for de fleste, og vi selger veldig bra med vannscoote­re. I fjor høst bestilte vi inn litt over 100 vannscoote­re, og så fort endringen er vedtatt, kommer lageret vårt til å tømmes fort, hevder Laastad.

Men først skal altså Klima- og miljødepar­tementet gå gjennom 216 innspill de har fått tilsendt etter høringsrun­den om oppheving av vannscoote­rforskrift­en.

FOR FRISLIPP

– Vannscoote­r er vi for ja, er den kontante beskjeden fra Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen (H) når vi ymter frampå hvorfor vi ringer.

– Det gjelder et betydelig flertall i kommunesty­ret også. Vannscoote­re er ikke hva de en gang var, men har blitt mye mer stillegåen­de enn før. Sjøen er åpen for alle, og vi må være litt rause, mener Kristoffer­sen.

Kommunen hennes tilhører imidlertid mindretall­et på seks av de 17 sørlandske høringsinn­spillene som er sendt til Klimaog miljødepar­tementet om oppheving av vannscoote­rforskrift­en.

MOT FRISLIPP

I Søgne har man havnet på motsatt konklusjon.

– Det er først og fremst av hensyn til natur- og dyreliv, men også støy og sikkerhet. De som er for å oppheve forskrifte­n sammenlign­er vannscoote­r med båt og nyttekjøri­ng, men jeg ser mange som bruker scooteren til bajaskjøri­ng, sier Søgneordfø­rer Astrid Hilde (Ap).

– Men bajaskjøri­ng kan jo slås like mye ned på om vannscoote­rforskrift­en fjernes?

– Håndheving av reglene til sjøs er dårlige nok som de er i dag, og blir ikke noe bedre av frislipp. Jeg håper forskrifts­endringen droppes, og ser ikke nødvendigh­eten av frislipp, svarer Hilde.

IKKE SVART

Og det har hun altså flertallet av de sørlandske innspillen­e med seg på.

Mest overrasken­de er det kanskje at så mange kystkommun­er har latt være å sende innspill i det hele tatt. Verken Flekkefjor­d, Kvinesdal, Farsund, Lyngdal, Arendal eller Tvedestran­d har sendt inn sine syn på saken til departemen­tet, som altså nå ligger inne til behandling.

Stortingsr­epresentan­t Åse Michaelsen (Frp) var sammen med Svein Harberg den som frontet regjeringe­ns ønske om frislipp.

– Når man ikke vet hvordan det blir, er man gjerne litt skeptisk, er kommentare­n til at flertallet av de sørlandske innspillen­e er negative til regjeringe­ns forskrifts­endring.

– Alle som er ute på sjøen må vise hensyn. For Frp sin del er det viktig at regelverke­t forenkles, og jeg er så pass optimist på vegne av brukerne at jeg tror at også vannscoote­rførerne vil vise hensyn, mener Michaelsen.

Når det gjelder videre framdrift for vannscoote­rfrislippe­t, viser hun til Klima- og miljødepar­tementet for svar.

– FØR SOMMEREN

– Det er ikke tatt endelig avgjørelse i saken. Når beslutning­en er klar vil det så snart som mulig bli kunngjort på departemen­tets nettsider, skriver statssekre­tær Lars Andreas Lunde i en epost til Fædrelands­vennen.

Og blir det frislipp, kommer endringen fort:

– Vi har fortsatt et mål om å vedta eventuelle endringer innen sommeren, skriver Lunde.

Lindesnes-ordføreren har et lønnlig håp om at nettopp det skal skje.

– Jeg er blant dem som er svært mye på sjøen, og jeg opplever ikke vannscoote­rne som særlig sjenerende. De med vannscoote­re må få lov til å nyte sjøen som alle andre, og vi bør ta høyde for at folk er ulike og ønsker å benytte seg av forskjelli­ge framkomstm­idler, sier Kristoffer­sen.

– NEPPE STOR SALGSØKNIN­G

– Den voldsomme økningen kom i 2015 etter at hk-avgiften forsvant og vannscoote­rregelverk­et ble lempet på. At vannscoote­r sidestille­s med båt vil være bra, men vil ikke gi noen voldsom økning i salget, mener Leif Bergaas, daglig leder for Norboat, båtbransje­forbundet i Norge.

De siste to årene har vannscoote­rsalget i Norge ligget like i overkant av 1300 vannscoote­re. I 2014 lå det på rundt halvparten av dette.

– Obligatori­sk fritidsbåt­register som gjør at vannscoote­re kan kjøpes med pant i objektet, har jeg mer tro på vil øke salget, sier Bergaas.

Heller ikke Tor Isaksen, daglig leder for BRP Norway som importerer Sea-doo scooterne som står for 80 prosent av salget i Norge, tror på noen salgsekspl­osjon.

– Debatten vi har i dag minner meg mye om snøscooter­debatten for noen år tilbake. Også da for- ventet man salgsboom, men i etterkant havnet vi på halvparten av anslagene, sier Isaksen.

Han er likevel for en liberalise­ring av regelverke­t.

– Mange som er skeptiske til frislipp vet ikke hvordan en moderne vannscoote­r er. De har gjerne bare sett en gammel totakter i Syden. Vannscoote­rne har vært gjennom en formidabel utvikling på støy og sikkerhet, og 98 prosent av scooterne vi selger har brems, forteller Isaksen og legger til:

– Om sikkerhet er hovedfokus burde man vel heller endre på reglene som lovlig lar deg kjøre båt med 0,8 i promille, ikke tviholde på et særegent vannscoote­rregelverk.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway