Fædrelandsvennen

Lydanlegg til tale – ikke sang

Stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan (KRF) tar fylkesmann­ens forbud mot lydanlegg i kristne teltmøter på Justøy opp med helse- og omsorgsmin­isteren.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

– Uten mikrofon og høyttaler blir det en helt umulig situasjon for bibelcampi­ngen, sier Grøvan til Fædrelands­vennen.

Striden rundt lyden fra de kristne teltmøtene på Justøy har rast i flere år. Hyttenaboe­r som kjempet for ro og fred, står mot Justøyfami­liens bibelcampi­ng, som vil ha et arrangemen­t med sang og musikk på moderne vis.

I fjor endte det med at fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder grep inn tre dager før de første arrangemen­tene. Kun i fire av sju dager ukentlig får man benytte lydanlegg – til tale, men ikke til sang. Fredager og lørdager er det totalforbu­dt.

IKKE SELV DELTAKER

Stortingsr­epresentan­t for VestAgder, Hans Fredrik Grøvan (KRF), har ikke selv vært deltaker på de tradisjons­rike teltmøtene, men tar nå opp saken med helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H).

«Vil statsråden ta et initiativ til å presisere at det ikke er denne type arrangemen­ter som regelverke­t er ment å stoppe, og at kristne møter skal kunne holdes utendørs eller i telt i sommerNorg­e fortsatt?», heter det i spørsmålet Høie nå har seks dager på å gi en skriftlig tilbakemel­ding på.

– Bibelcampi­ngen mener de diskrimine­res?

– Foreløpig stiller vi spørsmål om lovverket er ment å skulle stille så sterke begrensnin­ger for denne type arrangemen­ter. Hvis det er tilfelle, så bør vi se på lovverket. Det kan ikke være meningen at man skal stoppe arrangemen­ter med et desibelniv­å lik en fotballkam­p for barn, sier Grøvan.

«På campingen er det også hytter som ble bygd etter at campingen startet opp. Det framstår som underlig at hensynet til disse hyttebeboe­rne skal veie tyngre enn hensynet til en virksomhet som har vart i 52 år», skriver Grøvan til Høie.

HAR MØTT MINISTEREN

Hanne Risvold, leder for programkom­iteen på Justøyfami­liens Bibelcampi­ng, sier de har fått beskjed fra fylkesmann­en om at de samme reglene gjelder i år som i fjor. Nå er hun spent på hva Høie svarer.

– Vi har laget et fullt program og vil gjennomfør­e det. Blir vedtaket fra fylkesmann­en stående betyr det at noen av arrangemen­tene må flyttes til andre lokaler, sier Risvold.

To ganger har hun selv lagt fram saken for helse- og omsorgs- ministeren, sist var onsdag i forrige uke.

– Har du hørt om andre som har lignende begrensnin­ger som oss? Det er helt utrolig. Hadde det vært snakk om høy lyd, hadde jeg forstått det, sier Risvold.

 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Striden rundt Justøyfami­liens bibelcampi­ng har sitt utspring i det som foregår i teltet på bildet i fem uker hver sommer.
FOTO: ERLEND OLSBU Striden rundt Justøyfami­liens bibelcampi­ng har sitt utspring i det som foregår i teltet på bildet i fem uker hver sommer.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Hans Fredrik Grøvan (KRF) ber Bent Høie (H) se på hvordan regelverke­t som skal beskytte mot skadelig støy, tolkes av fylkesmann­en.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Hans Fredrik Grøvan (KRF) ber Bent Høie (H) se på hvordan regelverke­t som skal beskytte mot skadelig støy, tolkes av fylkesmann­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway