Fædrelandsvennen

Sammenkobl­ing ikke lønnsomt

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Sammenkobl­ing av Sørlandsba­nen og Vestfoldba­nen er ikke samfunnsøk­onomisk lønnsomt.

Det er konklusjon­en i en fersk rapport.

I fjor konkludert­e Jernbaneve­rket med at det bør bygges dobbeltspo­r fra Gjerstad til Porsgrunn, slik at Vestfoldba­nen og Sørlandsba­nen blir koblet sammen. Reisen fra Kristiansa­nd til Oslo vil da bli redusert fra 4 timer og 28 minutter til 3 timer og 23 minutter.

Jernbaneve­rkets konseptval­gutredning (KVU), som kom i juli i fjor, slo fast at utbygginge­n ville være samfunnsøk­onomisk lønnsom. KVU-EN har nå blitt evaluert og kvalitetss­ikret av konsulentf­irmaet Atkins Norge og Oslo Economics, som har kommet til motsatt konklusjon.

«Kvalitetss­ikringen anbefaler ikke bygging av Grenlandsb­anen, og viser til at konseptene i KVUen er svært kostbare og har negativ samfunnsøk­onomisk lønnsomhet. Det er særlig relativt lave befolkning­stall som reduserer lønnsomhet­en», heter det i rapporten, skriver Samferdsel­sdeparteme­ntet i en pressemeld­ing onsdag.

Ifølge pressemeld­ingen er det «midtre konsept 2» som kommer best ut i rapporten. Dette innebærer bygging av en enkeltspor­et jernbane som vil kunne redusere reisetiden mellom Oslo og Kristiansa­nd med 1 time og 3 minutter.

Kvalitetss­ikringen har kommet fram til at prosjektet vil bli langt dyrere enn det som ble beregnet i KVU-EN.

«Kostnaden ved prosjektet er estimert til 22 milliarder kroner i kvalitetss­ikringen, hvilket tilsvarer en kostnadsøk­ning på 28 prosent sammenlikn­et med KVUen», heter det i rapporten.

Samferdsel­sminister Ketil Sol- vik-olsen ga i mars 2014 Jernbaneve­rket i oppdrag å lage en KVU (konseptval­gutredning) for sammenkobl­ing av Sørlandsba­nen og Vestfoldba­nen. 18. april fikk departemen­tet den nye rapporten som fraråder bygging.

– Regjeringe­n satser på jernbanen. Vi har økt både vedlikehol­d og investerin­ger. Samtidig ser vi på muligheter for å redusere reisetid ved å bygge nye strekninge­r, sier Solvik-olsen i pressemeld­ingen.

Hvordan Solvik-olsen stiller seg til konklusjon­ene i den nye rapporten fremgår ikke av pressemeld­ingen.

I Nasjonal transportp­lan 20182029 er det i siste seksårsper­iode satt av 1,5 milliarder kroner til planleggin­g og oppstart av Grenlandsb­anen.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? I over 20 år har det blitt snakket om å koble sammen Sørlandsba­nen og Vestfoldba­nen. En fersk rapport slår fast at byggingen vil bli langt dyrere enn tidligere beregnet.
FOTO: SCANPIX I over 20 år har det blitt snakket om å koble sammen Sørlandsba­nen og Vestfoldba­nen. En fersk rapport slår fast at byggingen vil bli langt dyrere enn tidligere beregnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway