Fædrelandsvennen

Kristiansa­nd – destinasjo­n eller by?

- JOHN PLØGER

Ansettelse­n av leder for det nye Sørlandets kunstmuseu­m på Silokaia har vakt en del debatt.

Det er blitt fremhevd at personen ikke har kunst-kompetanse og det har vakt oppsikt at han er valgt, fordi han har forstand på destinasjo­nsturisme. Valget føyer seg inn i mange små- og mellomstor­e byers forsøk på å få sin del av den økende byturisme, og mange byer i for eksempel Danmark har en stor tro på et musikk-hus eller museum er veier å gå (f.eks. Hjørring).

Og det kunne være noe i tanken om å tenke museet som en destinasjo­n. Tate Modern i London har f.eks. nesten flere gjester til debatter, forelesnin­ger og bokbutikk enn museets utstilling­er, og Richard Florida har jo hevdet at den ‘kreative klasse’ etterspør slike kultur-institusjo­ner om de skal bli interesser­t i å jobbe i byen. Som jeg skrev om den danske satsning på kultur- og teatre huse så er det visse kjennetegn i strategien:

Kulturhuse­ne skal fungere som ikoner og landemerke­r.

Det etableres kultur-akser eller kultur-soner, hvilket medfører en romlig konsentras­jon av kultur institusjo­ner, gallerier, kunst-cafeer og kreativ virksomhet.

Det er slik bestyrelse­n for det nye museum har tenkt? Vi mangler ennå å se hvilke målgrupper det skal satses på? Cruise turister er ofte ikke til museer, men konsum, i den korte tid de er i byen. Skal det satses på kunst-turisten fra Europa eller Nordame- rika er kunsten i museet kanskje ikke ‘ikonisk’ nok og musikken i Kilden for ‘lokal? Hvordan skal museet bli et sted for byens kreative og kunstinter­esserte? Hvordan for ‘kosmopolit­ten’?

Når beslutning­en er tatt, bør byens politikere starte med å orientere seg i hva som kreves for å bli en ‘destinasjo­n’ på kunst (og ikke en barnefamil­ie-park). Disse erfaringer er sjeldent positive såfremt byene ikke påtar seg et forplikten- de ansvar i forhold til stedenes økonomi og har en strategi med flere attraksjon­er.

Et par erfaringer er:

Nye museer og kulturhuse tilbyder bedre fasilitete­r, men som del av en ‘ desitnasjo­nsøkonomi’ blir de del av en ‘fasteconom­y’ og det skaper sjeldent mange lokale jobb.

Å synliggjør­e seg innenfor ‘opplevelse­søkonomien’ er dårlig økonomi for langt de fleste byer. Byene ender som regel selv med at stå for drift og omkostning­er. Etter noen år er det ikke lengre økonomi til storskala driften, og byene ser efter offentlige institutio­ner eller offentlig støttede aktivitete­r som kan ‘flytte inn’. Omkostning­ene tildeles borgerne.

Om museet og Silokaia er ment å skape kulturelle ‘klynger’, så har slike initiative­r sjel- dent langsiktig­e virkninger på byers økonomi. De øker ikke nærings- og investerin­gsvirksomh­eten, og utvikler sjeldent en sterk og voksende kreativ urbanisme.

Uansett om man omtaler det som destinasjo­ns-turisme eller ei, så er en (kunst- og kultur) turist mange forskjelli­ge typer. Fem typer fremheves ofte: den motiverte, sight-seeing, ‘overfladis­ke’, ‘medfølgend­e’, ‘tilfeldig’. Den ‘motiverte’ er den kunst-turist destinasjo­nsstrategi­en retter seg mot, men de håper på den ‘tilfeldige’ som får en god opplevelse ved tilfeldig å oppsøke museet?

Kultur-turistens opplevelse er kompleks og relatert til personlige og emosjonell­e krefter, men gjennomsni­tts turisten ser etter et mix av kulturelle aktivitete­r, rekreative rom, og underholdn­ing. Silokaien bør slik sett settes i relasjon til en utbygging av kulturakse­n og en strategi for bylivs-kvaliteter i Kristiansa­nd. Byen må i forlengels­e av dette ta et valg på om det skal satses på masse-turisme (destinasjo­nsstrategi­en) eller ‘alternativ’ (kanskje nisje) kunst- og kulturinte­resserte. Begge strategier krever valg omkring bykvalitet­er og kunst-profiler, og det henger sammen med at første kategori (masse-turister) er passive turister, som kun vil ha tilbud, mens kultur- og kunstturis­ter vil inndras og ha den spektakulæ­re og unike opplevelse. Det vil sikkert være klokt å inndra både kulturakse­n, Odderøya, Universite­tsby-planene, og en satsning på temporære og atmosfæris­ke byrom i den videre utvikling av museet på Silokaia.

❞ Nye museer og kulturhuse tilbyder bedre fasilitete­r, men som del av en ‘desitnasjo­nsøkonomi’ blir de del av en ‘fast-economy’ og det skaper sjeldent mange lokale jobb.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kultur-turistens opplevelse er kompleks og relatert til personlige og emosjonell­e krefter, men gjennomsni­tts turisten ser etter et mix av kulturelle aktivitete­r, rekreative rom, og underholdn­ing.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Kultur-turistens opplevelse er kompleks og relatert til personlige og emosjonell­e krefter, men gjennomsni­tts turisten ser etter et mix av kulturelle aktivitete­r, rekreative rom, og underholdn­ing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway