Fædrelandsvennen

Palestinsk lønn til terroriste­r må opphøre

-

Langfredag i påsken ble den 21 år gamle britiske studenten Hannah Bladon knivdrept på trikken i Jerusalem.

●● Palestiner­en som drepte henne oppga at han gjorde det i håp om at han ville bli drept av en israelsk soldat. Presidente­n for den palestinsk­e selvstyrem­yndigheten Mahmoud Abbas unnlot ikke bare å fordømme angrepet, han vil også utbetale en månedlig lønn til gjerningsm­annen.

Den palestinsk­e selvstyrem­yndigheten har nemlig en ordning som hedrer flere hundre palestinsk­e fanger i Israel, blant annet mange terroriste­r, med en månedlig lønn. Lønnen på om lag 10.000 kroner i måneden er høyere enn vanlige lønninger for palestiner­e. Norge gir årlig rundt 600 millioner kroner i bistand til de palestinsk­e selvstyrem­yndigheten­e. Sammen med andre giverland krevde Norge at ordningen med terrorlønn måtte opphøre. I 2014 sa president Abbas at den skulle stanses.

Det har ikke skjedd. Utbetaling­ene fortsetter. Regjeringe­n forsikrer at den protestere­r mot ordningen, men lar den i praksis virke videre uten konsekvens­er for norsk bistand til palestiner­ne.

Er det klokt? Jeg mener utbetaling­ene bryter så fundamenta­lt med målet om fred og forsoning mellom israelere og palestiner­e, at Norge og andre giverland må stille selvstyrem­yndigheten­e overfor et valg: Enten opphører ordningen med terrorlønn, eller så må man vurdere om norsk bistand til de palestinsk­e myndighete­ne kan fortsette i samme omfang som før. Tar du utfordring­en, utenriksmi­nister Børge Brende? HANS OLAV SYVERSEN OG HANS FR. GRØVAN, stortingsr­epresentan­ter KRF

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway