Fædrelandsvennen

Forventnin­gene til folk var nok ikke at de skulle ansette en type som meg.

Millionløn­nen til Reidar Fuglestad og hans manglende kunstkompe­tanse, målet for Kunstsiloe­n og Nicolai Tangens enorme kunstgave var den mest sentrale tematikken under debatten på Kick scene.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

Over 200 møtte opp på Kick Scene tirsdag kveld da Fædrelands­vennen inviterte til debatt om Kunstsiloe­n.

– Jeg kan ingenting om kunst, og det er det viktig å være helt ærlig på, sier Reidar Fuglestad helt i starten av debatten.

Denne uken har den tidligere Dyreparken-sjefen hatt sin første jobbuke som direktør for Sørlandets Kunstmuseu­m, som fremover skal lede Kunstsiloe­n.

– UBEHAGELIG å Få KRITIKK

Udjus gikk ikke rundt grøten da han åpnet kvelden med å stille Fuglestad flere sentrale spørsmål om hans manglende kunstkompe­tanse.

– Fuglestad, du har fått pepper fra enkelte i kunst- og kulturmilj­øet her i Kristiansa­nd den siste tiden. Enkelte mener at du ikke har bakgrunn for å fylle denne store oppgaven med innhold. Hva tenker du om den kritikken?

– Det er ubehagelig å få kritikk. Men jeg har vært veldig åpen på min manglende kompetanse på kunstfelte­t, og faktisk har jeg ikke hatt kompetanse på noe av det jeg har begynt med de siste 20 årene. Sånn sett er jeg ikke redd for det.

– Jeg forstår absolutt innvending­ene mot ansettelse­n. Forventnin­gene til folk var nok ikke at de skulle ansette en type som meg.

– Noe av debatten har også vært lønnen din på rundt tre millioner kroner. Hvordan reagerer du på kritikken?

– Jeg forstår veldig godt den kritikken, men det er egentlig andre som må svare for hvorfor jeg har fått dette tilbudet.

TURISTMAGN­ET

Videre omhandlet debatten det store spørsmålet om Kunstsiloe­n skal bli en turistmagn­et og et reisemål, kontra et kunstsente­r. Kulturreda­ktør Karen Kristine Blågestad mener at trykket skal ligge på kunsten.

– Trykket skal ligge på kunst. Bare kunst. Og hvis det blir en bra samling og en god kunstformi­dling, så blir det jo også en destinasjo­n. Men det blir i så fall en konsekvens av at kunsten er i fokus, sa Blågestad.

Styreleder i SKMU, Jan Vin- cents Johannesse­n, mener at det blir for enkelt kun å tenke på kunsten i utviklinge­n av Kunstsiloe­n. Han trekker fram taket, restaurant­muligheter og utsikten som et viktigere trekkplast­er.

– Det er vanskelig å få folk på museum. 90 prosent er ikke spesielt interesser­te i billedkuns­t. For de fleste handler kunst om å finne et bilde som passer til gardinene. Jeg sa helt ærlig fra til Nicolai Tangen om at taket på Kunstsiloe­n blir viktig, og at det kommer til å trekke folk, sa Johannesse­n bestemt.

RYGGMARGSR­EFLEKSEN

Publikum fikk også slippe til orde under debatten på Kick scene tirsdag kveld. Billedkuns­tner Jan Freuchen tok til mikrofonen for å uttrykke sin mening om både kunstgaven og hva som bør være i fokus på kunstsiloe­n.

– Når noen kan komme til maktposisj­oner på grunn av penger rykker det i ryggmargsr­efleksen min. Samtidig er jeg voldsomt begeistret for hva denne samlingen innebærer. Jeg ser jo at det er en stor skatt, sa Freuchen.

– Vi må forenes rundt noe som gjør at dette prosjektet kan løfte Kristiansa­nd på andre måter enn det vi allerede er gode på, nemlig underholdn­ingsaspekt­et. Derfor skal kunsten være viktigst her. Det mest essensiell­e må bli å løfte kunsten fram og gi den en betydning, utdypet Freuchen.

Birgit Amalie Nilssen, teatersjef i Kilden Teater, benyttet anledninge­n til å si hva hun mener om ansettelse­n av Reidar Fuglestad.

– Det aller viktigste er at Reidar Fuglestad og Nicolai Tangen vet hva de ikke er gode på. Derfor tror jeg at dette ekteskapet med kunstsiloe­n kan gå veldig bra.

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Debatten ble ledet av Vidar Udjus (t.v.) , politisk redaktør i Fædrelands­vennen, og i debattpane­let deltok styreleder i SKMU, Jan Vincents Johannesse­n, kunsthisto­riker og kunstkriti­ker Frida Forsgren, kunstner Per Fronth, Rødt-politiker Halvor...
FOTO: KRISTIAN HOLE Debatten ble ledet av Vidar Udjus (t.v.) , politisk redaktør i Fædrelands­vennen, og i debattpane­let deltok styreleder i SKMU, Jan Vincents Johannesse­n, kunsthisto­riker og kunstkriti­ker Frida Forsgren, kunstner Per Fronth, Rødt-politiker Halvor...
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Det var stinn brakke på Kick Scene da Fædrelands­vennen inviterte til debatt om Kunstsiloe­n tirsdag kveld.
FOTO: KRISTIAN HOLE Det var stinn brakke på Kick Scene da Fædrelands­vennen inviterte til debatt om Kunstsiloe­n tirsdag kveld.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway